Сменяме батерията в мултицета със собствените си ръце

 

подмяна на батерията в мултицета

Един ден включите превключвателя на режима на мултицета, индикаторът на устройството мига и веднага се изключва. Най-вероятно устройството ви е в добро състояние, батерията просто се разрежда и е време да го смените. В тази бележка разглеждаме мултицет, захранван от 9V "коронна" батерия, който се съдържа вътре в корпуса на инструмента. Това стъпка по стъпка ръководство ще работи с повечето модерни мултиметри на ниска цена, но за всеки случай погледнете гърба на глюкомера, преди да закупите батерия. Вашият глюкомер може да се захранва от батерии тип АА и има отделение за батерия с щракване. В този случай подмяната на батериите е тривиална и не се нуждаете от тази инструкция.

Избор на батерия

избор на 9V

Днес на пазара има два вида 9V батерии

  • Солените батерии са с етикет 6F22 и са по-евтини, но имат по-кратък живот. Повечето производители на мултиметри ги инсталират в нови инструменти.
  • Батериите с алкални батерии (супер алкални) са с етикет 6LR61, издържат много по-дълго и следователно са по-скъпи. Марката всъщност няма значение, по-известните просто ще искат повече пари.

Подмяна на батерията

Важно! Не забравяйте да изключите устройството, преди да започнете работа.

мултицет с отстранен капак

За да смените батерията, кутията на устройството ще трябва да бъде разглобена. За да направите това, махнете защитния капак от мултицета, ако има такъв, и в нашия случай развийте двата малки винта, придържащи половинките на кутията заедно, и внимателно отстранете задния капак. Вътре виждаме платката на устройството и батерията в отделно отделение.

подмяна на батерията в мултицета

Изваждаме старата батерия, изключваме блока, свързваме новата батерия, която внимателно поставяме обратно в отделението, предназначено за нея. Не се страхувайте да смесите полярността, формата на клемите на блока и батерията няма да ви позволи да направите това.

батерия в мултицет

Внимателно затворете задния капак, завийте винтовете, поставете капака.

мултиметър

За да проверите, включете устройството и ако всичко е направено правилно, виждаме работещ индикатор - мултицетът е готов за работа. И последно, ако устройството ви няма функция за автоматично изключване, не забравяйте да го изключите, в противен случай батерията ще се разреди много бързо отново.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?