DIY индикатор за напрежение (електрическа сонда) на светодиоди

DIY индикатор за напрежение

Проверката на напрежението във веригата е процедура, необходима при извършване на различни видове работа, свързана с електричество. Някои любители електротехници, а понякога и професионалисти, използват домашно „управление“ за това - гнездо с електрическа крушка, към което са свързани проводници. Въпреки че този метод е забранен от "Правилата за безопасна работа на електрически инсталации за потребители", той е доста ефективен, ако се използва правилно. Но все пак за тези цели е по-добре да използвате LED детектори - сонди. Можете да ги купите в магазина или да ги направите сами. В тази статия ще ви кажем за какво са предназначени тези устройства, на какъв принцип работят и как да направите индикатор за напрежение на светодиоди със собствените си ръце.

За какво е логическа сонда?

Това устройство се използва успешно, когато е необходимо да се извърши предварителна проверка на работоспособността на елементите на обикновена електрическа верига, както и за първоначалната диагностика на прости устройства - тоест в случаите, когато не се изисква висока точност на измерване. С помощта на логическа сонда можете:

  • Определете наличието в електрическата верига на напрежение 12 - 400 V.
  • Идентифицирайте полюсите във веригата на постоянен ток.

Набиране на самостоятелно направена сонда

  • Проверете състоянието на транзисторите, диодите и други електрически елементи.
  • Определете фазовия проводник в електрическата верига на променливотока.
  • Звънете на електрическата верига, за да проверите нейната цялост.

Най-простите и надеждни устройства, с които се извършват изброените манипулации, са индикаторна отвертка и звукова отвертка.

Електрическа сонда: Принцип на работа и производство

Прост идентификатор на два светодиода и с неонова лампа, получил името "аркашка" сред електротехниците, въпреки простото си устройство, ви позволява ефективно да определите наличието на фаза, съпротивление в електрическа верига, а също така да откриете късо съединение (късо съединение) в веригата. Универсалната електрическа сонда се използва главно за:

  • Диагностика за счупване на бобини и релета.
  • Набиране на двигатели и дросели.
  • Проверка на диод на токоизправител.
  • Определения на клемите за трансформатори с множество намотки.

Това не е пълен списък със задачи, които могат да бъдат решени с помощта на сонда. Но горното е достатъчно, за да разберем колко полезно е това устройство в работата на електротехник.

Измервания с домашен тестер

Като източник на енергия за това устройство се използва обикновена батерия с напрежение 9 V. Когато сондата на тестера се затвори, консумацията на ток не надвишава 110 mA. Ако сондите са отворени, устройството не консумира енергия, така че не се нуждае от превключвател за диагностичен режим или превключвател на захранването.

Сондата е в състояние да изпълнява функциите си докрай, докато напрежението в източника на захранване падне под 4 V. След това може да се използва като индикатор за напрежението в веригите.

По време на непрекъснатостта на електрическите вериги, чийто индикатор за съпротивление е 0 - 150 Ohm, светят два светодиода, жълто и червено. Ако индикаторът за съпротива е 151 Ohm - 50 kOhm, тогава свети само жълтият диод. Когато мрежовото напрежение от 220 V до 380 V се приложи към сондите на устройството, неоновата лампа започва да свети, като в същото време има леко трептене на LED елементите.

Веригата на този индикатор за напрежение е достъпна в Интернет, както и в специализирана литература.Направете такава сонда със собствените си ръце, нейните елементи са инсталирани вътре в корпуса, който е направен от изолационен материал.

Какво можете да направите тялото на сондите

Често за тези цели се използва случай от паметта на всеки мобилен телефон или таблет компютър. От предната страна на кутията трябва да се извади пин-сонда, от крайната част - висококачествен изолиран кабел, чийто край е снабден със сонда или клип с "крокодил".

Сглобяване на най-простата сонда за напрежение с LED индикатор - в следното видео:

Как да си направим сонда електротехника?

Някои пестеливи аматьори в „арсенала“ могат да намерят много полезни неща, включително слушалката (капсулата) за телефона TK-67-NT.

Подходящо е и друго подобно устройство, оборудвано с метална мембрана, вътре в която има чифт серийно свързани бобини.

Въз основа на такава част може да се сглоби обикновена звукова сонда.

Първата стъпка е да разглобите телефонната капсула и да изключите намотките една от друга. Това е с цел да се освободят заключенията им. Елементите се поставят в слушалката под звуковата мембрана, близо до бобините. След сглобяването на електрическата верига ще получим напълно работещ идентификатор със звукова индикация, който може да се използва например за проверка на следите от печатни схеми за взаимно прескачане.

Сонда верига със звукова и светлинна индикация

Основата на такава сонда е електрически генератор с индуктивно противоположно отношение, основните части на който са телефон и транзистор с ниска мощност (най-добре германий). Ако нямате такъв транзистор, тогава можете да използвате друг с проводимост N-P-N, но в този случай трябва да се промени полярността на захранването. Ако не можете да включите генератора, проводниците на една (всяка) намотка трябва да бъдат сменени.

Можете да увеличите силата на звука, като изберете честотата на генератора, така че да е възможно най-близка до резонансната честота на слушалката. За да направите това, мембраната и сърцевината трябва да бъдат разположени на подходящо разстояние, променяйки разстоянието между тях, докато се получи желаният резултат. Сега знаете как да направите индикатор за напрежение въз основа на телефонна слушалка.

Визуално, производството и използването на най-простата сонда за напрежение на видео:

заключение

В тази статия ние описахме как индикатор за напрежение на светодиоди може да бъде сглобен със собствените си ръце, а също така разгледахме въпроса за направата на просто диагностично устройство на базата на аудио слушалка.

С помощта на домашна сонда за напрежение

Както можете да видите, е доста лесно да сглобите LED индикатора самостоятелно, както и звуковия детектор - за това е достатъчно да имате под ръка поялник и необходимите части, както и да имате минимални електрически познания. Ако не сте много любители да сглобявате електрически устройства сами, тогава когато избирате устройство за проста диагностика, трябва да се спрете на конвенционална индикаторна отвертка, която се продава в магазините.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?