Подмяна на контакта в апартамента със собствените си ръце

как да сменим гнездото

За да научите как да промените контакта, трябва да го направите само веднъж. Има нюанси, свързани с инсталирането на заземяващи контакти или с инсталирането на нови устройства вместо стари съветски, но няма големи трудности как да подмените контакта, основното е да не забравяте да изключите електричеството в апартамента или къщата.

Необходими инструменти и материали

За да свършите цялата работа, без да се разсейвате, като намерите подходящите инструменти, трябва да подготвите всичко предварително. За да замените контакта със собствените си ръце, ще трябва:

Ако въпросът е как да промените изхода на стария стил на нов, тогава ще трябва да подготвите следното:

  • Гнездо, което пасва на новото устройство.
  • Пробийте с бормашина за стената.
  • Чук и длето.
  • Мазилка или друга замазка.

Това е необходим и достатъчен набор от инструменти, които сами да подмените гнездото.

Демонтиране на стария цокъл

Най-трудният случай се счита за ремонт на гнездо в стар стил, когато той се сменя на нов заедно със стар железен цокъл, вместо който е инсталиран пластмасов. Ако сами разбирате как да промените такъв изход, тогава във всички останали случаи ще бъде много по-лесно да действате. По принцип цялата процедура се свежда до поетапното изпълнение на отделни етапи, преди което първо трябва да проверите наличието на напрежение на контактите (за да сте сигурни, че е необходима само подмяна, а не ремонти), след това изключете входния прекъсвач и отново проверете клемите с индикатор за напрежение (за да се уверите, че прекъсвачът е работил).

Премахване на капака

премахване на капака на стария гнездо

В зависимост от това дали единичното гнездо се сменя, двойно или тройно, капакът се държи с един два или три болта. Ако в стари устройства структурата на капака е монолитна, тогава в съвременните устройства тя се състои от две части - декоративна рамка и самия капак, който покрива живите части.

Когато премахвате капака, може да има следните нюанси:

  • Болтовете се въртят, но не се разхлабват поради оголени нишки. В този случай трябва да им помогнете, като дърпате капака от стената. Ако има два болта, тогава е необходимо да ги развиете малко, като последователно дърпате горната или долната част на капака.
  • Капакът или декоративната лента може да "залепи" върху тапета - особено често в кухнята, поради високата влажност. Със силен шут подобно покритие може да откъсне добро парче тапет или боя от стената след него. Как правилно да го откъснете от стената без последствия, трябва да се решава във всеки случай по различни начини. Например, можете внимателно да отделите капака от тях с нож.

Демонтаж на интериора

В зависимост от модела на гнездото, вътрешната му част може да се държи на дистанциращи втулки, завинтени към гнездото или да се прикрепят директно към стената с дюбели. Последният вариант е рядък: най-вече първото и второто попадат - поотделно или заедно.

развийте винта, придържащ дистанционните крака
развийте винта, придържащ дистанционните крака

Във всеки случай е лесно да намерите крепежните елементи - или трябва да потърсите болтовете по периметъра на кутията на гнездото, или да погледнете дистанционните антени, с които устройството докосва стената, да проследите с кои болтове са затегнати и ги развийте. Обикновено два или три оборота са достатъчни, за да се разхлабят крепежните елементи и вътрешната част да падне от контакта, или по-скоро да виси на проводниците, които също трябва да се развият.

развийте винта, придържащ жицата
развийте винта, придържащ жицата

Самите проводници могат да бъдат две или три, ако има заземяване. За да ги премахнете, трябва да развиете монтажните винтове. Ако мрежата има заземен проводник, тогава тя може да бъде положена по различен начин от останалата част от окабеляването. PUE препоръчва използването на твърд проводник за заземяване, следователно проводник, върху който е направен контур, може да излезе на изхода и същият проводник ще се върне към друга точка. Невъзможно е да се наруши целостта му - това ще се отрази на качеството на заземяването.

изваждаме стария цокъл
изваждаме стария цокъл
гнездото е демонтирано
гнездото е демонтирано

Как да разглобите контакта и да инсталирате нов в старата кутия гнездо, вижте това видео по-подробно:

Подмяна на гнездото

Това не е задължителна стъпка - ако новият гнездо пасва на стария гнездо, тогава не е необходимо да го променяте. Обикновено е необходима подмяна, ако в стената е монтиран железен цокъл, върху който ще се плъзгат дистанционните крака на нови гнезда, изработени от мек метал.

Можете да премахнете стария цокъл по два начина - да го деформирате (огънете) с клещи и да го издърпате, или да пробиете дупки около него с помощта на свредло и леко да го чукнете от стената.

След това отворът се почиства, така че да е малко по-голям в диаметър от новия цокъл. Ако не пасва, тогава дупката се разширява с чук и длето. Ако дълбочината не е достатъчна, тогава можете да задълбочите самата дупка или да отрежете ново гнездо. Необходимо е да се гарантира, че тя е инсталирана в съответствие с повърхността на стената.

За да го инсталирате в стената, монтажният отвор и външната част на кутията на гнездото са покрити с шпакловка и тя се вкарва в стената (в същото време в нея трябва да се вкарат проводници). Когато замазката се втвърди, се извършва допълнителна инсталация.

инсталиране на нов гнездо
инсталиране на нов гнездо

Когато сменяте гнездото със собствените си ръце в стена, върху която вече е залепен скъп тапет или по някаква друга причина има страх да не го повредите, тогава гнездото може да се завие с дюбели. В този случай е необходимо да пробиете дупки за тях наклонено в различни посоки.

Ако кутията на гнездото се промени, дори ако входната машина е без изтощение, препоръчително е да завъртите голите краища на проводниците с електрическа лента, така че прахът или замазката да не се утаи върху тях.

За подробности относно подмяната на контакта и контакта вижте това видео:

Инсталиране на нов гнездо

Всички операции се извършват в обратен ред, но с нов гнездо. Преди да инсталирате, трябва да обърнете внимание на проводника - ако имаше лош контакт в стария изход, тогава сърцевината може да се нагрее по време на работа - ако изолацията е загубила пластичността си, тогава поне е необходимо да я премахнете и да поставите отгоре на сърцевината камбрик, термосвиваем филм или да го увиете с електрическа лента.

Ако жицата е алуминиева, тогава при чести прегрявания тя става чуплива и е възможно счупване в самата сърцевина - в този случай тя ще трябва да се увеличи.

Когато замазката около гнездото се втвърди и всичко е наред с жицата, тогава можете да продължите към по-нататъшния монтаж.

Осигуряване на проводниците

инсталиране на нов гнездо

Счита се за добра форма сред електротехниците да „закачите“ фазата вдясно и нулата на левия извод на гнездото, ако застанете с лице към нея. Ако завиете проводниците в обратен ред, нищо не се случва. Проводниците се отстраняват, вкарват се в клемите и се затягат в крепежните елементи. Такова отстраняване на сърцевината се счита за правилно, когато вътрешният му проводник стърчи от клемата с не повече от 2-3 мм.

Преди да закрепите жицата, проверете дали всички клеми са сухи и чисти. Уверете се, че има добър контакт между откритата част на проводника и контакта и че болтът е затегнат здраво. В противен случай с времето контактът ще започне да се прегрява и жицата може да изгори.

Инсталиране на гнездото в контакта

затегнете винтовете на краката на гнездото

В зависимост от вида на гнездото, той ще бъде закрепен с дистанционери, болтови връзки или дюбели. Когато е навит вътре в контакта, тогава е необходимо да държите дистанционните крака, тъй като те се разминават свободно в свободно състояние и понякога пречат на изхода напълно да влезе в монтажния отвор.

За да не се случи това, те са фиксирани с обикновена чиновническа гумена лента, която ще ги държи притиснати към изхода, но няма да пречи на фиксирането му в гнездото.

Освен това можете да закрепите гнездото с болтове, просто се уверете, че монтажните отвори съвпадат с тези на гнездото.

Дюбелите се използват само ако по някаква причина закопчаването не може да се извърши по друг начин. Не всички модели имат монтажни отвори за това, така че има голяма вероятност, че ще трябва да потърсите подходящ, преди да смените контакта. Дупките за дюбели се пробиват в стената наклонено в различни посоки.

Завършване на инсталацията

монтаж на капака на гнездото

Последните стъпки ще бъдат да инсталирате капака, да включите входните машини и да проверите изхода с индикатор за напрежение. Процедурата за проверка също може да бъде променена - първо включете машините, проверете контактите на гнездото, ефективността на заземяването (ако има такива) и след това инсталирайте капака и декоративната лента. Това се прави, за да не се налага отново да изключвате машините, да изключвате захранването на апартамента и да разглобявате контакта, ако се окаже, че няма контакт с окабеляването.

Последното нещо, което можете да проверите, е дали гнездото изскача от контакта. За да направите това, просто трябва да поставите и извадите щепсела няколко пъти. Ако има дори най-малко изместване, крепежните елементи трябва да бъдат преразгледани.

Ако всичко е нормално, тогава дебютът ви като електротехник може да се счита за завършен - „творческата каша“ се елиминира и подмяната на контакта е завършена.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?