Какви са гнездата, тяхното устройство, типове и класификация

 

какви са гнездата

Въпреки съществуването на единни глобални стандарти, те не винаги се използват широко в различни страни, което трябва да се вземе предвид например при пътуване в командировка. Същите типове контакти, познати на окото, често срещани в страните от ОНД и части от европейските страни, не могат да се използват за зареждане на телефона или свързване на лаптоп, донесен от САЩ или Япония. В допълнение, дори да изберете изход на вътрешния пазар, тогава устройствата със собствени конектори и функционалност са предвидени за различни задачи.

Общи детайли и разлики в дизайна в различните страни

Законите на електротехниката работят еднакви навсякъде - на земята, под вода или на Луната, така че фундаменталната структура винаги и навсякъде е една и съща, независимо какъв тип гнездо се използва за типа и предназначението. Основната му задача е да осигури просто свързване и изключване на електрически уред към стационарна електрическа мрежа. В резултат на това елементите и материалите ще бъдат еднакви навсякъде, а основната разлика ще бъде във формата им, която исторически се използва в различни страни.

гнезда в различни страни

Основните видове гнезда, използвани в различни страни:

 • A - САЩ и Япония - 110 волта.
 • B - Същият тип A, само със заземен контакт.
 • C - За работа в мрежи 220 Volt и 50 Hertz. Разпространен в страните от ОНД и редица европейски страни.
 • D - британски женски конектори. Почти същото се използва в Южна Африка.
 • E - френска версия на цокъл тип C, но със заземяващ контакт.
 • F - немска версия от тип C за окабеляване със земя
 • G - Друг стандарт от Великобритания.
 • H - Стандарт в Израел.
 • I - Устройства, инсталирани в Австралия.
 • J - швейцарско гнездо.
 • K - датски вариант на гнездо тип C за заземяване.
 • L - италианска простота и функционалност.

Този видеоклип разказва подробно за характеристиките на електрическите мрежи и по-специално на търговските обекти в различни страни по света:

От какви части са монтирани гнездата?

От горните устройства може да се види, че всички видове домакински контакти, въпреки различния им дизайн, имат обща структура. Дизайнът на стандартен гнездо включва два основни конектора за фаза и нула и ако моделът отчита наличието на заземяване, тогава ще има три контакта. Съответно, ако напрежението и честотата на тока, подадени към него, стигат до устройството, което трябва да бъде включено, тогава ако има адаптер, той ще работи.

гнездо устройство

Сокетното устройство, независимо от неговия тип, вид и характеристики, включва следните елементи:

 • Основата е изработена от диелектрик - керамика или пластмаса. Керамичната основа може да издържи на високи температури в случай на прегряване на контактите, но е по-крехка. В основата има гнезда за контакти, закрепващ механизъм и дупки в резбата за завинтване на капака.
 • Закрепващ механизъм. За вътрешните гнезда това са дистанциращи се втулки, а във външните просто има отвори в основата за винтове.
 • Основните контакти са за фаза и нула. Тази част от тях, която захваща контактите на щепсела, може да бъде допълнително натоварена с пружина, за да направи контакта по-стегнат. Освен това те имат държач за тел.
 • Заземяващ щифт е по избор, но повечето устройства имат такъв.
 • Пластмасов капак - покрива елементите, носещи ток и ги предпазва от прах и вода. Тя може да се състои от две части - декоративна и закрепваща.

Това са общи части, които се намират във всеки търговски обект, но на пазара има и устройства с допълнителни функции, при които този списък ще бъде по-широк.

Разлики по тип инсталация

външен и вътрешен гнездо

Според този критерий видовете електрически контакти са разделени на две основни категории: вътрешни и външни.

Първият тип устройства се използват най-често, въпреки определени трудности, свързани с тяхната инсталация - инсталацията се извършва в стената, за която трябва да изрежете дупка в нея за самия изход и жлеб за проводника, който ще го побере. Тези недостатъци са обхванати от несъмнени предимства по отношение на естетиката и пожарната безопасност - не е нужно да се препъвате по проводниците, рискувайки да ги съсипете и ако внезапно се появи късо съединение, тогава не е страшно в дебелината на стената.

Външните видове контакти най-често се използват, когато е необходимо да се постави временно окабеляване или в дървени къщи, където инсталирането на вътрешно окабеляване се регулира от много строги ограничения и практически не се използва. Също така, външният метод често е прикрепен към електрически контакти, които имат големи размери.

Спецификации - Захранвания и домакински контакти

напрежение в контакти в цял свят

В световен мащаб се използват само две стандартни променливи честоти - 50 и 60 Hertz. Тези стойности абсолютно не са важни за самите търговски обекти - от тях зависи само количеството загуби на ток при транспортирането му на дълги разстояния.

Има и малко стандарти за напрежение - 100, 110, 115, 120, 127, 220, 230 и 240 волта. Като се има предвид, че допустимите отклонения са +/- 10%, можем да предположим, че има два основни стандарта - 127 и 220 волта.

Трябва да се обърне много повече внимание на това какъв тип контакти са по отношение на текущата сила, за която са проектирани техните контакти - в съвременните домакински устройства това са 10 и 16 ампера. Ако трябва да свържете устройство, предназначено за висок ток, тогава трябва да инсталирате електрически контакт под него - обикновено те са проектирани за 32 ампера. Основната разлика между тях е в дебелината на контактите, поради което се получава голяма площ от техния контакт.

Сортове по предназначение

телефонна буксаАко първоначално гнездата се използват изключително за захранване на електрически уреди от електрическата мрежа, тогава с увеличаване на броя на проводниците в средна къща, стана необходимо да се скрият някои от тях в кабелни канали и да се направят изводи. В резултат на това се появиха нови видове търговски обекти, които се превърнаха в канали за антенни проводници за телевизори, кабели за интернет връзка на компютри, радио и стационарни телефони. Наскоро са инсталирани дори гнездови терминали, към които можете да свържете високоговорители от аудио система и USB кабел, за да заредите телефона си.

Независимо за какво се използва гнездото, основните му компоненти остават същите - основата, закрепващият механизъм, контактите и изолационният (частично декоративен) капак.

Допълнителни функции

Когато неотложни проблеми са решени, те започват да се занимават с комфорт - следващите видове търговски обекти са първокласни устройства с допълнителна функционалност, която им позволява да подобрят условията на работа.

 • Защитни завеси. На първо място, те са предназначени да предотвратят детски закачки с натискане на гвоздеи и други предмети в гнездата. Освен това те предотвратяват навлизането на прах и отпадъци.гнездо със защитни капаци
 • Защита от влага. Корпусът е проектиран по такъв начин, че течността да не може да проникне вътре в устройството. В зависимост от защитния клас такива устройства могат да издържат на директни пръски или дори потопяване под вода до дълбочина около един метър.гнездо за влага
 • Вилка ежектор. Ако често поставяте и изваждате щепсела в контакта, това винаги леко измества механизма му вътре в стената, което в крайна сметка води до неговото изпадане. Бутонът за изхвърляне е натиснат към стената, което ви позволява да забравите за този проблем.гнездо с щепсел за изхвърляне
 • Backlight. За тези, които често зареждат телефоните си или включват други устройства вечер или през нощта, но не искат да включат основното осветление.гнездо с подсветка
 • С вграден RCD (устройство за остатъчен ток). Използва се, ако по някаква причина такава защита не може да бъде инсталирана в близост до входната машина или има страх, че няма да работи.гнездо с RCD
 • С индивидуален брояч. Такова устройство ви позволява да наблюдавате в реално време каква мощност развива устройството, свързано към мрежата. В допълнение към цифровите обозначения има допълнителна цветна индикация, която визуално позволява да определите степента на натоварване на контактите на гнездото.гнездо с електромер
 • С вграден таймер. Позволява ви да изключите или включите устройството, свързано към мрежата, в определено време (или след желания интервал).гнездо с таймер
 • Вграден USB изход. Позволява ви да не заемате контакта, когато зареждате телефона.USB гнездо

Като резултат

Независимо от това как е подреден външният отвор, основните му компоненти са винаги еднакви. Поради това, когато пътувате до други страни, често можете да използвате (или да направите сами) адаптер, за да използвате зареждането на мобилен телефон или лаптоп. Вярно е, че преди това трябва да разберете какъв стандарт е приет в страната за честотата и напрежението на електрическия ток.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?