На каква височина от пода трябва да инсталирате контакти и ключове?

Височина на гнездото

Ако строите нова къща или правите основен ремонт в апартамент, определено ще срещнете електрически проблеми. Най-добре е да не ремонтирате съществуващата домакинска електрическа мрежа, а да инсталирате повторно окабеляването, като предварително обмислите до най-малки подробности местоположението на превключващите устройства. В този случай възникват съвсем естествени въпроси - каква трябва да е височината на гнездата от пода, къде са инсталирани превключвателите?

Основни опции

Няма такова нещо като официално приети стандарти. Има само препоръки и изисквания за това как да инсталирате контакти и ключове по отношение на комуникациите (газ, вода, тръби за отопление). В противен случай основното е работата на електрическото оборудване да е удобна и безопасна.

Независимо дали ще инсталирате превключващите устройства сами или ще потърсите помощта на професионален електротехник, имайте предвид, че има две най-често срещани опции за това колко високо могат да бъдат монтирани от пода:

 • монтаж на контакти и ключове съгласно така наречения "европейски стандарт";
 • "Съветска" инсталационна система.

Всички тези понятия са условни, всъщност европейските стандарти и съветските системи не съществуват, просто е по-удобно да се разграничи и определи каква трябва да бъде височината на контактите и ключовете.

Правила за местоположение на тел

Първият вариант стана широко разпространен сравнително наскоро, когато стана модерно в постсъветското пространство да се извършват ремонтни дейности в домове и офиси и да се нарече „европейски ремонт“.

Няма разлики между ремонтите в Европа, Америка или Русия, те могат да бъдат или добри, и висококачествени, или не много добри.

Но така се случи, че добрите и висококачествени ремонти бяха свързани с точни и спретнати европейци и получиха префикса „евро“. И тази, която не беше много идентифицирана с всичко съветско и си спечели подходящото име.

Версията "Евро" предполага, че височината на гнездото от етажите е 0,3 м, а тази на превключвателя - 0,9 м. Според съветските стандарти превключвателят е монтиран на нивото на раменете и главата на средностатистически човек (1,6-1,7 м), и гнездата - 0,9-1 м от етажите.

Възможност за поставяне на гнезда за телевизор на видео:

Не може да се каже кой от тези два варианта е за предпочитане, всичко тук е чисто индивидуално. Във версията "евро", за да контролирате осветлението, не е необходимо да повдигате ръка нагоре, за да включите ключа, той е на удобното ниво на спусната човешка длан. В допълнение, такова превключващо устройство може да включва и изключва дете.

Превключвател, достъпен за деца

Разположението на превключвателя на разстояние 1,6-1,7 м е изгодно, когато е необходимо да се монтират под него някакъв вид мебели (гардероб, шкаф за книги, хладилник).

Гнездото "Euro", разположено почти в самия етаж, е опасно за малко дете, което току-що се е научило да пълзи и се интересува от всичко, което му е хванало окото. В този случай, разбира се, за предпочитане е да монтирате гнездата според съветската версия на ниво 1 м от пода.

Но що се отнася до гнездата, които са постоянно свързани с някакъв вид оборудване, като телевизор, компютър или музикален център, по-добре е да ги монтирате възможно най-близо до пода, така че проводниците да не се протягат през цялата стена и да развалят външния вид на стаята.

Общи изисквания и правила

Електротехниците имат основен регулаторен документ - Правила за електрическа инсталация (PUE). Някои „експерти“ пренебрегват този документ, но след това качеството на инсталацията за окабеляване почива на съвестта им.

PUE раздел 7.1. Вътрешно електрическо оборудване
кликнете за уголемяване

Правилата са създадени, за да се ръководите от тях, затова ще ви дадем основни препоръки за това какво разстояние от пода до изхода или превключвателя е необходимо в различни помещения:

 • В помещенията за комунални услуги, височината на монтираните гнезда от пода е в рамките на 0,8-1 м. Може да се увеличи до 1,5 м, ако проводниците се доставят отгоре.
 • Много е важно разстоянието от разпределителното устройство до газовите тръби да е повече от 0,5 m.
 • В жилищни и офисни помещения височината на контактите от пода трябва да бъде такава, че да е удобно да свързвате електрически уреди към тях. Всичко зависи от това как е декориран интериорът на стаите, както и от функционалното им предназначение, но не се препоръчва да се монтират гнезда, по-високи от 1 м от пода.

Възможно е да поставите гнездата на специални первази, направени от негорими материали.

 • Височината на монтаж на превключвателите варира от 0,8 до 1,7 м. Препоръчва се да ги монтирате на стените отстрани, където са разположени дръжките на вратите. Ако осветителните тела се управляват от шнурове, тогава е разрешено да се поставят превключватели за тях под тавана.

Височина на контакти и ключове

 • В помещения, където децата постоянно присъстват, височината на инсталираните контакти и ключове се регулира от цифра най-малко 1,8 m от нивото на пода. Много важно условие: всички контакти в детските заведения трябва да имат автоматична защита, която след издърпване на щепсела ще затвори контакта.
 • Монтирането на контакти в бани и душ кабини на бани, сауни и перални е забранено. Те могат да бъдат монтирани само в бани с апартаменти и хотелски стаи. Но те трябва да имат защита от RCD (устройство за остатъчен ток), а също така да бъдат разположени в зона 3 (по-долу ще бъде разгледано разделянето на баните на зони). Цоклите в баните трябва да бъдат монтирани най-малко на 0,6 м до вратите за душ.

Напоследък инсталирането на подови модели на контакти е широко използвано, захранването им се доставя в специални первази (кабелни канали). Те са много добри по отношение на дизайна (почти са невидими), но трябва да се внимава при мокро почистване на помещенията, за да не попадне вода в тях.

Подови гнезда

В нашите жилищни сгради има стаи, които заслужават отделна дискусия относно инсталирането на контакти в тях. Това е кухня, пълна с огромно разнообразие от различни домакински уреди, и баня, която е опасно помещение поради влагата, от повишено значение. Нека поговорим за тези стаи по-подробно.

кухня

Основното условие за електрическия елемент, инсталиран в кухнята, е, че той не трябва да бъде по-близо от 0,6 м до водопроводите и мивката. Същото се отнася за газовите тръби и печките, необходимо е да се поддържа разстояние между тях и контакти (превключватели) най-малко 0,5 m.

За дизайна на гнездата в кухнята във видеото:

Като цяло ситуацията с електрическото окабеляване на кухнята е най-трудна. Първо, има много комуникации - отопление, водоснабдяване, канализация, газ. На второ място, има много повече домакински уреди, които изискват отделно захранване в кухнята, отколкото във всички други помещения (пералня, бойлер, котлони, електрическа фурна). В този случай е необходимо да монтирате гнездата по такъв начин, че те винаги да имат отворен достъп.

Гнезда и ключове в кухнята

В кухните инсталирането на тези превключващи устройства се извършва най-добре на три нива от пода:

 • Първото ниво (или по-ниско) е 0,15-0,20 м. На това ниво са монтирани гнезда за електрически уреди, които изискват постоянна или дългосрочна връзка с мрежата (пералня, миялна машина, хладилник, електрическа печка, шредер за отпадъци).
 • Второто ниво (или средното) е 1,0-1,2 м. На тази височина се правят превключватели за осветителни елементи и контакти за домакински кухненски уреди (микровълнова фурна, тестер, смесител, комбайн, електрическа кана, хлебна машина, кафе машина, мултикотч и др.). П.). Изберете точното разстояние, в зависимост от конфигурацията на мебелите в кухнята.

За да улесните включването на щепселите на домакинските уреди, поставете гнездата малко над плота на масата.

 • Третото ниво (или горното) е 2,0-2,5 m.Изпускателен вентилатор, допълнително осветление за работни зони и телевизор са свързани към гнезда, разположени на тази височина. Нито самите превключващи устройства, нито кабелите, които отиват към тях, няма да развалят кухненския интериор, защото те са почти невидими зад мебелите (стенните шкафове).

Разрешено е да поставите гнезда под работния плот или вътре в кухненските шкафове. За да направите това, в стените на мебелите трябва да се направят специални отвори. Това ще помогне да спестите малко място, без да нарушавате цялостния вид.

Разположение на гнездата вътре в кухненските шкафове и над плота

Минималното разстояние от пода до изхода трябва да бъде най-малко 0,1 m, в противен случай водата може да попадне в него по време на мокро почистване (почистване).

Баня

Тази стая е условно разделена на няколко зони:

 • Зона 0 (вътрешността на самата вана или таблата за душ).
 • Зона 1 (външна вертикална повърхност на банята).
 • Зона 2 (това всъщност е зона 1, увеличена с 0,6 м).
 • Зона 3 (останалата част от банята).

Гнездата могат да бъдат инсталирани само в зона 3. Дори ако наистина искате да ги монтирате близо до огледалото, така че да е удобно да използвате сешоар, електрическа самобръсначка или машинка за подстригване, това е абсолютно невъзможно (ако огледалото не е в зона 3). В допълнение, контактите трябва да бъдат защитени с IP44, поради постоянната висока влажност в банята.

Зониране на банята

Нивото от етажите, на което се препоръчва да се инсталират контакти в бани, също може да има три позиции:

 1. Гнездото за свързване на пералнята може да бъде настроено на ниво от 0,3 до 1,0 m.
 2. Освен това, за да свържете малки домакински електрически уреди, са инсталирани гнезда на височина 1,1-1,2 m.
 3. За да свържете котела, е по-добре да монтирате превключващото устройство на височина 1,7-1,8 m.

В баните е забранено да се монтират гнезда, по-ниски от 0,15 м от пода. Това се дължи на познатата ситуация, когато забравиха да включат крана или битовите уреди се счупиха, което доведе до наводнение.

Попадането на вода в превключващите устройства не е разрешено!

Ясно за местоположението на гнездата и превключвателите във видеото:

Превключвателите обикновено се поставят извън бани.

Както можете да видите, няма строги правила за поставяне на изхода. Има само полезни съвети, препоръки и индивидуални изисквания. Не забравяйте да ги вземете предвид, когато планирате инсталационните сайтове за превключване на устройства.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?