Как да изберем правилния RCD за апартамент или частна къща?

Как да изберем RCD

Целта на RCD вече е споменавана многократно и очевидно неговото инсталиране в модерна домакинска електрическа мрежа е най-важната защита на човек от токов удар. Но как да изберем RCD? Въз основа на какви параметри? Как да изчислим устройството за конкретен защитен потребител? Нека се опитаме да го разберем.

За да направите правилния избор на RCD, трябва да разберете неговата цел, основните характеристики и параметри. Когато купувате устройство, обърнете внимание на неговия калъф, той съдържа цялата важна информация. Така че тези числа и букви ви казват нещо, ние ще анализираме всяко от тях поотделно.

уговорена среща

Най-важното нещо, което трябва да се разбере, е, че прекъсвачът защитава електрическата мрежа от претоварване, а RCD защитава човека. Ако в резултат на повреда на изолацията се появи потенциал върху тялото на електрическия уред, когато го докоснете, има вероятност да получите токов удар. За да се предотврати това да се случи, веднага когато възникне ток за изтичане, устройството за остатъчен ток ще реагира и ще изключи повредената секция на веригата.

Важно е да знаете! RCD не предпазва от претоварвания и къси съединения, следователно прекъсвачите трябва да бъдат свързани последователно с тях в веригата.

Връзка към RCD на еднополюсни и двуполюсни прекъсвачи

Търговска марка

Говорейки за марката, ние по същество ще анализираме съотношението цена / качество. Факт е, че има неизречена класификация на всички производители на RCD според териториалното им местоположение - европейски модели, азиатски и руски.

Един от начините да забележите фалшив видеоклип:

Всеки от тях има свои специфични характеристики:

 1. Както RCD за предотвратяване на пожар, така и устройство, което предпазва хората от токов удар, произведено в Европа, ще струва с порядък по-скъпо от моделите в Русия и Китай. Но тази цена гарантира качество и надеждност. Няма да е излишно да знаем, че някои европейски компании, в допълнение към основния висококачествен асортимент, произвеждат RCD за пазарите на други страни със същата надеждност, но със занижени технически характеристики.
 2. Вътрешните производители предлагат RCD с по-ниска цена от аналозите от Европа, но те отговарят на всички регулаторни изисквания на руските стандарти. Засега търговската мрежа на руските производители не е толкова силна и самите устройства не са в състояние да се конкурират с азиатците по цена, а с Европа по качество.

Популярни производители на RCD

 1. RCDs на азиатските производители са най-голямото търсене в света. Някои производители от Азия сключват договори с доставчик на продукти на руския пазар и в този случай те пускат устройства под руската търговска марка.

Преди да изберете запазена марка RCD, преценете какви средства имате на ваше разположение за оборудване на апартамент или в частна къща със защитна автоматизация. Най-предпочитани фирми:

 • Швейцарска "ABB";
 • Френски „Legrand“ и „Schneider Electric“;
 • Немски "Сименс" и "Молер".

Сред местните производители най-широко използваните продукти са:

 • Курск завод "KEAZ", средната цена и качество, компанията дава двегодишна гаранция за произведените RCD, което показва надеждността на продуктите;
 • Московската фирма "Interelektrokomplekt" ("IEK"), продуктите не винаги получават положителни отзиви, въпреки това, търсенето на нея е голямо поради ниската цена;
 • Ulyanovsk завод "Kontaktor", той е част от групата на компаниите "Legrand", което се отразява на качеството на продуктите и съответно на цената;
 • сравнително млада петербургска фирма "DEKraft", на руския пазар тя представлява световно известната компания "Schneider Electric".

RCD произведени от DEKraft

Що се отнася до китайските производители, RCD, които произвеждат, са пряк конкурент на устройствата на руската компания IEK. Цената и качеството са приблизително на същото ниво, докато гаранционният срок за китайския продукт е пет години.

основни параметри

След запазената марка на калъфа се посочват основните оценки и експлоатационните характеристики на RCD.

 1. Име на модела и серия. Моля, обърнете внимание, че тук не винаги ще виждате буквите RCD, някои производители определят това устройство като RCD (превключвател за остатъчен ток).
 2. Величината на номиналното напрежение и честота. В руската енергийна система работната честота е 50 Hz. Що се отнася до напрежението, за еднофазна мрежа в апартамент то е 220-230 V. За частна къща понякога е необходима трифазна мрежа и работното напрежение ще бъде 380 V.

RCD характеристики във видеото:

 1. Номиналният работен ток е максималната стойност, която RCD може да превключи.
 2. Номинален диференциален прекъсващ ток. Това е сумата, с която устройството се задейства.
 3. Също така тук са посочени температурните граници на работата с RCD (минимум - 25 градуса, максимум + 40).

Маркиране на случая с RCD

 1. Друга токова стойност е номиналният условен ток на късо съединение. Това е максималният ток на късо съединение, който устройството ще издържи и няма да се изключи, но при условие че последователно с него е инсталирана подходяща автоматична машина във веригата.
 2. Номинално време за отговор. Това е интервалът от момента, в който внезапното изтичане на ток е станало внезапно и преди то да бъде потушено от всички полюси на RCD. Максималната допустима стойност е 0,03 s.
 3. Не забравяйте да нарисувате RCD диаграма на случая.

Текуща форма на теч

За този параметър всички устройства с остатъчен ток се класифицират в три типа:

 1. "И". Такова устройство работи, за да отключи, когато моментално възникне или постепенно увеличава течовете на ток, има синусоидална променлива или пулсираща постоянна форма. Това е най-често срещаният тип RCD. Поради факта, че той контролира както променливотокови, така и постоянни токове, е по-скъп.
 2. "АС". Също така обикновено и по-достъпно устройство. Работи само върху появата на променлив синусоидален ток.
 3. "IN". Това устройство се използва главно за защита на промишлени помещения. В допълнение към променливата синусоидална, RCD реагира на ректифицирана и пулсираща форма на изтичане на постоянен ток.

Обозначения на типа RCD - A, B и AC

Възниква напълно логичен въпрос, променлив ток от синусоидална форма тече в домакинските мрежи, може ли да е достатъчно, за да инсталирате устройства от типа "променлив ток" навсякъде? Но ако погледнете по-отблизо характеристиките на съвременните домакински уреди, тогава повечето от тях имат захранващи устройства с електронни полупроводникови компоненти, достигайки до които синусоидът се преобразува в импулсни полупериоди. И ако течът не е синусоидален, тогава RCD от типа "AC" няма да го поправи и няма да се изключи.

Ето защо в паспортите за много домакински уреди производителят посочва, през кой RCD е необходимо да се свърже.

Съвети за избор на RCD във видеото:

Принцип на работа

Има електронни и електромеханични RCD.

Втората е по-скъпа, но не зависи от мрежата за доставка. Той ще работи веднага щом в веригата се появи теч на ток.

Електронното устройство в своята работа зависи от усилвател, вграден в електрическата верига. И за да може този усилвател винаги да работи, той се нуждае от външно захранване. В тази връзка надеждността на задействането е намалена.

Когато избирате RCD за този параметър, ви съветваме да дадете предпочитание на електромеханичните устройства.

Електронен и електромеханичен RCD

селективност

Според селективността на работа устройствата с остатъчен ток са от два типа - "G" и "S".

Тези RCDs работят след определен период от време, наречен забавяне.Използват се, когато няколко устройства са свързани последователно във верига. За да се защитят изходящите клонове на потребителите, устройствата се инсталират без забавяне във времето и на входа на RCD от тип "G" и "S". Ако се появи теч на ток и изходящият RCD не реагира, след известно време устройството на входа трябва да се изключи.

За RCD тип "S" скоростта на затвора се регулира в диапазона от 0,15 до 0,5 s, за тип "G" - от 0,06 до 0,08 s.

Двустепенна противопожарна защита

За дървена частна къща гаранцията за пожарна безопасност е особено важна. Следователно в тази ситуация е необходимо да се избере RCD при планиране на двустепенна система за диференциална защита. Основната му цел е да отдели защитната функция:

 • противопожарната RCD осигурява работа в случай на големи течове на ток, допринасящи за пожар;
 • Обикновените устройства ще предотвратят токов удар за хората при ниска скорост на теч.

Блок за управление на пожар Schneider

Тъй като противопожарният RCD има голяма стойност за номиналния ток на изтичане, той сам по себе си няма да осигури защита на човек. Следователно, той винаги се инсталира заедно с RCD, който има по-нисък ток на изтичане.

Независимо каква стойност е номиналният работен ток и колко полюса има противопожарен RCD, параметърът на тока на изтичане на такова устройство е 100 mA и 300 mA, в противен случай не се различава от обикновен.

Схемата за свързване се извършва последователно, по-близо до източника на захранване (на входа) поставяме противопожарен RCD, а универсални към изходящите клонове на защитеното окабеляване.

Ясно за противопожарните RCD във видеото:

Например, изглежда така: входният RCD се избира с параметри 63 A (номинален работен ток) и 300 mA (ток на изтичане), другите устройства, съответно 40 A и 30 mA за изходната група, 25 A и 10 mA за банята, 16 А и 10 mA за осветителната група.

Използването на противопожарни устройства също е препоръчително в апартамента. Често осветителната група се оставя незащитена срещу течове. С минимална вероятност, но и в този клон могат да възникнат големи изтичания на ток и ако такъв RCD бъде поставен на входа, той ще бъде един вид предпазна мрежа.

RCD близо до машината за въвеждане

Извършване на изчисления

Нека опитаме, използвайки пример, за да изчислим кой RCD все още трябва да изберете за определен защитен клон на електрическото домашно окабеляване.

На практика не винаги е възможно точно изчисляване на общия ток на изтичане. Следователно, приблизително тя се определя по следния метод: за 1 A от консумирания товар се взема 0,4 mA ток на изтичане. Също така трябва да направите изчисление въз основа на дължината на фазовия проводник - 10 μA се взема за 1 m.

Да кажем, че трябва да изберете правилния RCD според мощността на електрическата печка (3 kW). За начало изчисляваме нейното натоварване: 3000 W / 220 V = 13,64 A. Ток на изтичане за плочата: 13,64 A x 0,4 mA = 5,46 mA. По подобен начин правим изчисление за положен проводник, например 10 m: 10 μA x 10 m = 100 μA = 0,1 mA. Общо токът на изтичане е 5,46 mA + 0,1 mA = 5,56 mA.

Получената стойност на сумата от текущия теч не трябва да надвишава 33% от диференциалния номинален ток на RCD. И след това изчислението от уроците по математика в училище, съставяме елементарна пропорция и получаваме: 5,56 mA x 100% / 33% = 16,85 mA.

Има специална таблица със стандартни стойности на номинални токове на изтичане, въз основа на нея, 25 mA устройство е подходящо за електрическа печка.

Настройки на RCD - конвенционални и пожарни

Вече знаете как да изберете RCD за апартамент или къща и ще можете сами да определите общия изчислен ток на теч. Ако имате съмнения относно знанията и способностите си, поканете професионален електротехник, който да свърши работата. Не забравяйте, че остатъчното токово устройство е вашата гаранция за вашата безопасност.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?