Как правилно да спойкате проводници и от какво се нуждаете за това

запояващи проводници с поялник

Има много начини за свързване на проводници. В тази статия ще говорим за един от най-надеждните - запояващи проводници с поялник. Този процес е деликатен и старателен. Ако никога не сте държали поялник в ръцете си, тогава ще трябва да научите малко. Първо, имате нужда от опит и умения в възможността да използвате устройство за запояване. На второ място, преди запояване на проводниците, трябва да ги свържете в обрат. Трето, ще ви трябва специални инструменти и материали.

Процесна физика

Преди да направите връзка за запояване на жици, би било хубаво да разберете самата същност на този процес.

С помощта на дажби се получават еднократни връзки. Например, ако трябва да свържете каквито и да е два елемента (кабел или жица), тогава между тях се въвежда спойка под формата на разтопен метал. Необходимо е точката на топене на този метал да е по-ниска от тази на материалите на елементите, които трябва да бъдат съединени. Паяният елемент, флюс и спойка се привеждат в контакт чрез нагряване. Припоят става течен и мокри повърхността на проводника. Когато загряването е спряно, сплавта на спойка се втвърдява, като по този начин се образува силна контактна връзка.

спойка жиците

Силата на контакт зависи от това колко добре спойка е намокрял повърхностите на елементите, които трябва да бъдат съединени. И тук има пряка зависимост от това колко чисти са били тези елементи в момента на запояване. Следователно, преди запояване на проводниците, те трябва да не съдържат органична материя (масло, грес) и оксиден филм. За тази цел и е необходимо да се използва флюс, освен това той понижава повърхностното напрежение и подобрява качеството на разнасяне.

Най-малките изисквания за флюс, сплав на спойка и температура се правят чрез запояване на медни проводници. Ето защо, ако искате да научите такова нещо, по-добре е първо да споявате медни проводници с поялник и с течение на времето, когато придобиете умения и опит, ще работите с други материали.

Предимства и недостатъци на запояване

Най-важното предимство на запояване пред други видове телени връзки е надеждността. По отношение на надеждността един заварен електрически възел може да бъде втори само на заварена връзка.

За целия период на работа можете да забравите за споената връзка, тя не изисква допълнителна поддръжка.

С помощта на запояване можете да свържете проводници с различни напречни сечения, едножилни към многожилни.

Този метод е класифициран като ниска цена. Основното е, че имате поялник, а спойка с колофон са много евтини, докато консумацията им е много оскъдна.

Също така, безспорното предимство на запояване е, че може да се използва за едновременно свързване на повече от 2 проводника.

Недостатъците на запояване включват висока интензивност на труда и задължителното присъствие на умения за използване на поялник.

Необходими инструменти и материали

подготовка за запояване на проводници

Преди запояване на двата проводника, първо трябва да закупите всички необходими материали, а също така да се запасите на най-важното устройство - поялник.

Пояло

поялник

Това устройство е отоплително устройство, с негова помощ сплавта на спойка и повърхностите на частите, които ще бъдат запоени, се нагряват. Той има три основни части:

 • дръжка (тя е изработена от дърво или пластмаса, не се нагрява по време на работа);
 • нагревателен елемент;
 • работен елемент.

Поялките са от различен тип:

 1. Електрическо отопление. Работната част на такъв инструмент е върхът на меден накрайник, който се нагрява от нагревателен елемент.Температурата на върха достига 300 градуса, докато не е много мощна (от 60 до 100 вата).електрически поялник
 2. Газ. По принцип този поялник е подобен на обикновена газова горелка, мястото, където трябва да се извършва запояване, се нагрява с открит пламък.газово запояване
 3. Горещ въздух. Мястото на запояване се нагрява с потомък от горещ въздух.поялник с горещ въздух
 4. Molotkovy. Този поялник има и меден връх, но по форма прилича на масивен чук. Отоплението става с открит пламък или поради вграден електрически нагревателен елемент.чук за запояване на желязо

Най-разпространеното е електрическо нагревателно поялник за запояване на радио компоненти и проводници.

спойка

Основният материал в процеса на запояване е спойка. Това е сплав от няколко метала, която има по-ниска точка на топене от метала на елементите, които трябва да бъдат съединени. Такива сплави са направени от калай, кадмий, сребро, мед, олово, никел.

спойка

Желателно е да спойкате медни проводници със сплав на марката POS-60. Буквите POS означават, че тази спойка е изработена от калай и олово. Числата показват колко процента от калай се съдържа в спойката. Разбира се, чистият калай се счита за най-добрия материал за спойка, но е скъп, използва се в изключителни случаи.

Формата на освобождаване на спойка е различна - в гранули, пасти, блокове, прах, фолио или тел.

Как да използвате сплав за спойка? Той се нагрява над точката на топене и когато достигне разтопено състояние, те докосват твърдите повърхности на елементите, които трябва да се съединят. В този момент започват химичните и физичните процеси. Сплавната сплав се разпространява върху метални повърхности, прониквайки между тях във всички пролуки.

Имайте предвид! Преди да можете да споявате алуминиевите проводници, трябва да намерите някаква специална спойка. За този метал са по-подходящи сплави на цинкова основа ЦО-12 (цинк с калай) или ЦА-15 (цинк с алуминий).

Flux

Най-често като флюс се използва смес от органични и неорганични вещества, с помощта на които повърхностите се подготвят за запояване. Тя може да бъде колофон, ацетилсалицилова или фосфорна киселина, амоняк или сол на боракс.

колофон за запояване

Най-често срещаният флюс е колофон. Някои хора използват киселина за спояване, но тя е по-ниска по качество на колофон. Въпреки че е много по-лесно да се използва киселина, намокрихме четка в нея и приложихме веществото върху повърхностите, които трябва да се съединят. С колофон е малко по-трудно, трябва да положите сърцевина в него, да я загреете с поялник, тогава смолата ще започне да се топи и обгръща проводниците.

Понякога се използва спойка, която представлява тънка тел, пълна с колофон вътре. Разбира се, това прави процеса по-бърз и по-удобен, ще бъде достатъчно само да вземете спойка с нагрет поялник и да го приложите върху повърхностите, които трябва да се съединят, няма нужда да обработвате всяка жица с колофон отделно.

Други инструменти

проводници за запояване

Също така, за да направите запояване на проводниците, ще ви трябва:

 1. Място за работа, тя трябва да бъде покрита с материал, който няма да се страхува от капки разтопена спойка. Метална маса или някаква метална или дървена опора ще свършат работа, когато трябва да се работи, например в разклонителна кутия.
 2. Поставка за поялник (тя трябва да бъде надеждна и удобна).
 3. Парче влажна кърпа или гъба за почистване на върха на поялника.
 4. Файл. Преди да използвате поялника, първо ще трябва да почистите върха му, върху него не трябва да има следи от въглеродни отлагания, след това запояването ще премине лесно.
 5. Нож или специално устройство за отстраняване на изолационния слой от проводниците.
 6. Клещи.
 7. Шкурка.
 8. Алкохолът.
 9. Изолационна лента (или термосвиваема тръба).

Подготвителна работа

калайдисване на проводници

Преди запояване на проводниците, трябва да извършите редица подготвителни работи:

 • Отсечете изолационния слой върху проводниците, които трябва да бъдат свързани с 40-50 мм.
 • Сега трябва да почистите голите участъци от оксидния филм.Това може да стане с фина шкурка. Проводниците на проводниците трябва да бъдат оголени до блясък.
 • Преди запояване на медни проводници те се калайдисват. Загрейте запояващото желязо до точката на топене на колофон. Как да разберете? Просто докоснете колофона с инструмента, той ще започне активно да се топи. Потопете изложената зона в колофон. Вземете малко спойка от сплав с връх и я пуснете по телта. За да направите процеса по-гладък и по-бърз, завъртете жицата малко. След калайдисването медната сърцевина няма да стане червена, а сребърна. Направете същото за всички проводници, които трябва да бъдат запоени.
 • Свържете калайдисаните проводници в обрат.

Как да калайдисвате проводниците е показано в това видео:

Сега всичко е готово за самия процес на запояване.

запояване

Използвайте една ръка, за да държите усуканите проводници с клещи. Ако свържете само два тънки проводника, а дължината на запояване е малка, тогава е напълно възможно да направите без усукване. Необходимо е само много плътно да прикрепите проводниците един към друг. От друга страна, вземете запояващо желязо, предварително загрято до желаната температура и напишете сплавта с жило. Притиснете го към ставата с малко налягане. На това място трябва да се нагрее, колофонът ще заври и запоената сплав ще започне да се разпространява. Остава само да изчакаме сплавта да се разпространи и да запълни всички празнини между вените.

извършване на запояване с тел

Много е важно повърхностите, които трябва да се свържат, да са добре загряти. Защото ако спойката се втвърди и не се намокри, резултатът е неясна запойка, която електротехниците наричат ​​"студена" или "фалшива".

Задължително е да оставите спойка да се охлади, докато е неподвижна. Дори и най-малкото движение на елементите, които трябва да бъдат споени в момента на втвърдяване на спойката, може да повлияе на качеството и здравината на съединението.

Когато спойка се втвърди, избършете я със спирт, за да отстраните остатъчния флюс.

Как правилно да спойкате е показано подробно в това видео:

и тук можете да видите как да запоите усукване при условия, близки до реалните:

Остава само надеждно да се изолира връзката. Можете да навиете 3-4 слоя електрическа лента. Топло-свиваемата тръба служи за добра изолация. Само не забравяйте да го поставите на един от проводниците, преди да започнете връзката. След това го издърпайте върху получения електрически блок, загрейте го със сешоар или запалка и тръбата ще захване плътно връзката. Вторият вариант е за предпочитане, тъй като осигурява плътност към контактната връзка.

Разказахме ви как правилно да спойкате проводниците. По принцип това не е трудно за тези, които знаят как да използват поялник. Ако никога не сте правили това, по-добре е да помолите някой да ви научи малко. Разбира се, можете да прочетете в статиите и теоретично да разберете всичко. Но не забравяйте, че „по-добре е да се видим веднъж“.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?