Как правилно да свържете превключвател за светлина

ключ

Трудно е дори да си представим човешкото съществуване сега без осветление и съответно без превключватели, които управляват това осветление. Детето, като се е научило да ходи и да достига до превключвателя, щраква го непрекъснато, чудейки се на появата на светлина, като някаква магия или чудо. Но ние, възрастните, много добре знаем, че подобна магия се основава на законите на физиката и електротехниката. Въз основа на тези знания ще разгледаме по-отблизо превключвателя, неговата основна функция, разновидности и дизайн, а също така ще говорим за това как да свържете превключвател за светлина.

Главна функция

Светлинен превключвател е превключващо устройство, с което човек контролира осветлението в стая. Това устройство извършва две операции - затваря електрическата верига, поради което лампата на лампата се включва и я отваря, докато лампата изгасне.

За разлика от своите колеги с високо напрежение, светлинният превключвател е проектиран да работи в осветителни мрежи с напрежение до 1000 V. Работи се ръчно, не е защитен от токове на късо съединение и претоварване. Тя няма дъгообразни камери, както на високо напрежение оборудване, така че един обикновен домакински уред е проектиран за малки токови натоварвания.

вътрешността на превключвателя

Веригата за превключване с един бутон е най-известната и често срещана за свързване на осветителни елементи.

Но сега все повече дизайнерски решения предполагат инсталиране в жилищни помещения на сложна конфигурация от стаи, многостепенни тавани и система за групово осветление. Тук вече няма да е възможно просто да свържете клавиш за осветяване с един ключ, ще са необходими по-сложни модели. Например:

 1. Превключвателят с два клавиша ще бъде много по-удобен за използване, ако помещението има зонално разделение, когато в работната му част е необходимо по-ярко осветление, а в останалата част е приемлива затъмнена светлина. Такива устройства се използват и в дневни, където са монтирани големи ролетни полилеи за няколко лампи.
 2. Превключвател с три ключове, комбиниран с гнездо. Удобно е да инсталирате такова устройство, когато наблизо има коридор, баня и тоалетна. Схемата за свързване на светлинен превключвател в този дизайн предполага захранването на напрежението от всеки ключ към отделна стая, а изходът е полезен, за да използвате сешоар или електрическа самобръсначка.
 3. Осветен превключвател. Чудесен вариант за всяка стая. Влизайки в тъмна стая, не е нужно да разбърквате ръцете си по стената в търсене на превключвател, светещ маяк ще посочи местоположението му.

Как да инсталирате тези комутационни устройства и как да ги свържете правилно, ще бъде отделна, по-подробна дискусия. Въпреки това ви съветваме да започнете да се запознавате с устройството, принципа на работа и схемата на свързване, като използвате примера на превключватели с един бутон.

сортове

Въпреки цялата елементарност, един ключов светлинен превключвател има няколко разновидности, в зависимост от дизайна.

 1. външен превключвателВъншна инсталация. Свързването на такъв светлинен превключвател с един ключ се извършва в случаите, когато електрическото окабеляване се извършва по стените (в гъвкави гофрирани, пластмасови или метални тръби; в специални кутии; пластмасови кабелни канали или в отворен вариант). Този тип окабеляване се използва най-често там, където е невъзможно да се скрие в стената. Например, за да свържете електрическа крушка в дървена селска къща, в навеси, гаражи и други стопански постройки.Отвореното окабеляване и външният превключвател изглеждат по-малко естетически приятни, но основното им предимство е изключително лесната инсталация и монтаж.
 2. вътрешен превключвателВътрешен монтаж. Такива устройства се инсталират, когато схемата на свързване на превключвател с един бутон предполага използването на скрито окабеляване (под мазилка или вътре в стените на рамката). В този случай, за да инсталирате превключвател за светлина, в стената е предварително монтирана кутия за гнездо (те са специални за гипсокартон и бетонни стени). Всички тези работи са изпълнени с много мръсотия и прах, поради което инсталирането на скрито окабеляване и инсталирането на вътрешни ключове, като правило, се комбинират с общия ремонт на помещенията.
Да вземат под внимание! Ако е необходимо, външният превключвател може да се използва като временна опция, за да не започнете с мащабен ремонт на електрическо окабеляване и да избегнете ненужни финансови разходи.

превключва водоустойчив ip55Ако трябва да инсталирате осветителното тяло в помещение, където има висока степен на влажност и вероятността от навлизане на вода е възможна, тогава няма по-добър вариант от свързването на осветителна крушка чрез водоустойчив превключвател. Най-често тази опция се използва за басейни, бани, сауни, автомивки. Херметически затвореното тяло на устройството в комбинация с висококачествени уплътнения също ще предпази от прах. Следователно, чрез водоустойчиви превключватели, осветителни устройства в работилници и на строителни обекти с високо съдържание на прах и мръсотия могат да бъдат безопасно свързани.

Какво още бих искал да отбележа, е външното разнообразие на превключватели на съвременния пазар на електрически стоки. Можете да изберете класически или някакъв интересен необичаен дизайн, абсолютно всеки цвят. Ето защо, преди да свържете превключвател в стаята, внимателно помислете за бъдещия външен вид на стаята, така че дори такава дреболия като превключващо устройство да е в хармония с цялостния интериор.

Устройство и принцип на работа

За да свържете правилно превключвателя, няма да е излишно първо да се запознаете с неговото устройство. Снабден е със следните основни елементи:

части на прекъсвача

Работна част. Най-важният елемент е задвижването, върху което е прикрепен ключът. Монтира се върху метална рамка. За да фиксирате цялата тази структура в гнездото, има чифт плъзгащи се крака. Също така работната част съдържа контакти, към които трябва да бъдат свързани електрически проводници.

Защитни пластмасови елементи. Ключ, който е прикрепен директно към работещия механизъм и осъществява процеса на включване. Рамката, изработена от диелектричен материал, предпазва човек от контакт с жива работна част. Той е прикрепен към механизма с винтове или пластмасови щипки.

превключващ механизъм

Свързването на крушка чрез превключвател с един бутон е много просто. В работната част на устройството има контактна група, състояща се от подвижен и неподвижен контакт. Проводник от източника на захранване е свързан към подвижния контакт, ключът се поставя директно върху него. Към фиксиран контакт е прикрепен проводник, който отива към лампата. Когато натиснете бутона, движещият се контакт може да бъде в една от двете позиции:

 1. Включено. Той затваря електрическата верига, фазата от електрическата мрежа се подава към осветителното устройство и лампата светва.
 2. Хора с увреждания. Електрическата верига е отворена, фазата не се подава към осветителното тяло и лампата е изключена.

Необходими инструменти и материали

Преди да свържете превключвателя на светлината, в помещението трябва да се направи електрическо окабеляване и да се подготви място (отвор) в стената, където устройството за превключване да бъде директно монтирано. Ако това не е така, първо ще трябва да направите жлебове в стената (за полагане на електрическия проводник) и да монтирате разклонителна кутия (в нея ще бъдат направени телени връзки).За целта се запасете от следните материали и инструменти:

 • Замазка или алебастър.
 • Ударна тренировка и шлайф с кръг върху бетон.
 • Шпатула и контейнер за смесване на разтвора.

Има опция малко по-лесно - да намерите най-близката инсталирана разклонителна кутия в стаята и да свържете проводниците в нея.

Имайте предвид! Разклонителните кутии винаги се монтират под тавана (на разстояние 10-30 см от него), така че определено се нуждаете от стъпало за работа.

За да направите сами елементарна инсталация и след това проверете колко правилно е направена веригата за свързване на превключвателя към електрическата крушка, ще ви трябват следните материали и инструменти:

 • Превключвател с един ключ на закрито.
 • Полипропиленово или пластмасово гнездо (монтажна кутия).
 • Лампа за една крушка.
 • Изолационна лента.
 • Отвертка с индикация за напрежение.
 • Нож за отстраняване на изолационния слой върху проводниците.

Връзка

схема на свързване за превключвател с един бутон

Ще ви припомним най-важното условие за извършване на всякакви електрически работи в почти всяка статия. Преди да започнете работа, изключете машината за въвеждане.

 1. Както бе споменато по-горе, разклонителната кутия е важен елемент в веригата на превключвателя. На първо място, поставете жица към кутията от източника на захранване (щит).
 2. От разклонителната кутия трябва да имате два проводника - единият към превключвателя, вторият към държача на лампата. Много удобно е да използвате жица с проводници с различна цветна изолация. Например, червено ядро ​​ще означава "фаза", синьо - "нула".
 3. Преди да свържете проводниците заедно, отрежете всичките им краища и съблечете проводниците. В разклонителната кутия е необходимо да оголите сърцевината на 3-4 см, така че по-късно да направите надежден обрат, в превключвателя и патрона за връзка с контактите, ще бъде достатъчно да се съблече 5-8 мм.
 4. В държача на лампата има два контакта, свържете фазовия проводник към един от тях и нулата към втория.
 5. Свържете двете ядра на проводника, подходящи за превключвателя, съответно към подвижния и неподвижния контакт.
 6. Фиксирайте рамката и ключа за превключване, а също така сглобете сянката на лампата.
 7. И сега най-важното е да свържете проводниците заедно в разклонителната кутия (опитни електротехници в собствения си жаргон казват "изключете"). Тук ще ви трябва изключително внимание, не бъркайте нищо, в резултат на това трябва да получите три обрати. Свържете неутралния проводник, идващ от захранващата мрежа, с неутралния проводник, който отива към осветителното тяло. Свържете фазовия проводник от захранващата мрежа към сърцевината, която отива към подвижния контакт на превключвателя. Остава една двойка - това е сърцевината, която е свързана към неподвижен контакт в превключвателя, и фазовото ядро ​​на лампата, свържете ги заедно.
 8. Направете надеждни обрати (за по-добър контакт можете да спойкате и тези места), отгоре изолирайте със специална лента и поставете PVC тръби. Поставете всичко това внимателно в разклонителната кутия и я затворете с капак.
 9. Включете прекъсвача на входната верига и тествайте превключвателя в действие.
Много важно! Когато свързвате сърцевината на превключвателя към електрическата мрежа, не бъркайте фазовия проводник с неутралния. Не забравяйте, че превключващото устройство трябва да прекъсне само "фазата". В противен случай може да се заредите с енергия при смяна на лампи в устройството.

Видео

Сега знаете как да свържете превключвател с един ключ. Можете, разбира се, да поканите електротехници за този бизнес. Но в случая с това конкретно устройство няма нищо сложно и резултатът, направен на ръка, винаги е двойно приятен.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?