Отворено (външно) окабеляване - предимства и недостатъци, изисквания, характеристики на инсталацията

Отворен тип окабеляване

Отвореното окабеляване е най-лесният начин за полагане на електрически линии. За разлика от скритата, тя не се полага в дебелината на строителните конструкции, а над повърхността им. Той рядко се използва в съвременните домове. В същото време този метод изисква много по-малко време и е свързан с по-малко разходи за труд, отколкото полагане на линия от затворен тип. Също така няма нужда от чипиране, поради което целостта на тавана и стените практически не се нарушава.

Ако не планирате да извършвате окабеляване в ретро стил в цялата къща, тогава отвореният метод е най-добре използван само в определени области, например в случай, когато трябва леко да разширите линията. В противен случай голям брой проводници, които са отлично видими с просто око, ще развалят интериора.

Монтирането на открито окабеляване изисква внимателна подготовка. Този метод на инсталиране е свързан с определени правила, които изискват стриктно спазване.

Изисквания за инсталиране на електрически проводници от отворен тип

Ето основните правила, които трябва да се спазват при полагане на открито окабеляване в апартамент.

Правила за полагане на електрически проводници

Пренебрегването им е нарушение на стандартите за електрическа безопасност и може да доведе до късо съединение и повреда в линията. Така:

 • Забранено е да се полага линия под тръбопроводи, по които се натрупва кондензат.
 • В близост до кабелите не трябва да има топлинни излъчватели.
 • Не се препоръчва използването на обикновен тръбопровод за полагане на такава линия. Желателно е кабелът да има допълнителна защита. В зависимост от местоположението на окабеляването, той може да бъде твърд или гъвкав, както и екраниран.
 • Ако проводникът е положен във водопроводни ниши, тогава не трябва да използвате разклонителни кутии, ако не можете бързо да получите достъп до електропровода.
 • Възможно е свързването на кабелните сърцевини само в специални разклонителни кутии.

Необходимо е да се осигури възможността за лесен достъп до корицата на последния. Ако влажността в помещението е достатъчно висока, на капаците на разклонителните кутии се монтират уплътнения, за да се подобри херметичността.

 • Защитният слой на проводника трябва да се поддържа непокътнат по цялата му дължина, до свързването на проводниците към изход, превключвател или електрически уред.

Свързване на проводника към клемите на гнездото

 • За фиксиране на кабела се препоръчва използването на пластмасови скоби, съответстващи на диаметъра на проводника. Разстоянието между скобите не трябва да бъде твърде голямо, в противен случай проводникът ще провисне под собствената си тежест. Необходимо е да поставите скобите от двете страни на проводника, а също така не забравяйте да инсталирате скоби близо до точките на свързване към електрическите елементи. Ако кабелът е положен хоризонтално, тогава скобите трябва да бъдат разположени на разстояние не повече от 40 см една от друга при закрепване на брониран проводник и 75 см за тел с бронирано покритие. Ако отвореното електрическо окабеляване е положено вертикално, тогава максималният интервал между скобите не трябва да надвишава 1 m.
 • При инсталиране на конвенционални проводници със защитно покритие в хоризонтална посока интервалът между скобите не трябва да бъде повече от 25 см, а във вертикална посока - 40 см.Разстоянието от електрическия елемент до най-близкото до него резе не трябва да надвишава 10 cm.
 • Ако жицата трябва да бъде огъната, минималният радиус на огъване трябва да бъде 8 cm.
 • Ако линията пресича неелектрически тръбопровод, тогава минималното разстояние между тях трябва да бъде 3 cm.

Пресичане на открито окабеляване и тръбопровод

Когато прокарвате кабела през стената, се препоръчва да използвате изолационна тръба, за да я защитите по тази дължина.

Характеристики на инсталирането на електрическа линия от отворен тип

Откритият метод за инсталиране на електрическо окабеляване най-често се използва при полагане на проводници над плота, на кръстовището на стени с тавански плочки, както и в ъглите на стаите. Използваният проводник трябва да е идеално равен.

Ако откритото окабеляване е инсталирано в апартамент с фалшиви тавани, тогава кабелът трябва да бъде прикрепен към стените. При голям брой проводници си струва да използвате проходни канали.

В никакъв случай не трябва просто да пускате електрически проводник по окачения таван. Монтирането на разклонителни и разклонителни кутии трябва да се извърши така, че достъпът до тях да не е труден.

Пример за монтиране на контакт с отворено окабеляване във видеото:

Предимства и недостатъци на външното окабеляване

Както всеки друг метод за полагане на комуникации, инсталирането на открито окабеляване има своите плюсове и минуси. Предимствата включват:

 • Лесно инсталиране.
 • Минимално нарушение на целостта на стените (таван).
 • Няма нужда от допълнително оборудване.

Елементи на открито окабеляване в кутии

Има открито окабеляване и недостатъците му. Те са както следва:

 • Непривлекателен външен вид.
 • Необходимостта да се вземат предвид техническите стандарти на помещението.
 • Необходимостта от стриктно спазване на инсталацията на стандартите за пожарна и електрическа безопасност.

Разбира се, окабеляването на открито не винаги изглежда непретенциозно в апартамент. Например, винтидж линия в ретро стил може да бъде чудесно допълнение към интериора и да даде на дома винтидж чар. Но, първо, елементите за такова окабеляване са скъпи, и второ, струва си да го инсталирате само ако дизайнът на стаята е проектиран в подходящ стил.

Пример за завършен отворен електрически проводник, положен в кабелни канали във видеото:

Твърда тръбна окабеляване

Напоследък много хора откриват инсталирането на външно окабеляване с помощта на твърди пластмасови тръби. В този случай кабелите се поставят вътре в тръбопроводите, които след това се фиксират към стените на специални опори. За да се улесни тази инсталация, са разработени голям брой спомагателни устройства (тройници, кабелни уплътнения, T-клонове).

Основното предимство на такава инсталация е високата степен на защита на електрическите проводници от въздействието на водата, както и от механични повреди.

Отворено окабеляване в метални тръби

В тази връзка този метод на монтаж най-често се използва в мазета, гаражи и мазета. Но това не означава, че външното окабеляване не може да бъде положено по този начин в лятна вила, в градски апартамент или селска къща, тъй като външните изолационни тръби изглеждат доста привлекателно.

Характеристики на монтаж на повърхностно окабеляване в IRL тръби

Когато полагате електрическа линия в изолационни тръби, има някои важни точки, които трябва да запомните:

 • Тръбопроводите трябва да бъдат фиксирани към стените по такъв начин, че разстоянието между тях да е 80 см, докато разстоянието от електрическото устройство или елемент до най-близкото приспособление трябва да бъде най-малко 10 cm.
 • Възможно е да свързвате кабели един към друг само на клемите на електрическите елементи или вътре в специални разклонителни кутии.

Свързването на проводници в тръби не е разрешено.

 • Радиусът на огъване на тръбопроводите трябва да бъде поне 6 пъти по-голям от диаметъра им.

За този тип инсталация са предвидени специални фиксиращи устройства. Списък с тях може да се намери както в Интернет, така и в специална литература.

Крепежни елементи за външно окабеляване

Ако по някаква причина не можете да закупите специални скоби, можете да използвате обикновена строителна перфорирана лента, за да инсталирате изолационни тръби. За да направите това, трябва да отрежете парче от необходимата дължина от чилето и да го фиксирате върху повърхността. Крайните крепежни елементи трябва да се правят под ъгъл и малко настрани от вас, така че лентата да не провисва. След това тръбата се закрепва с връзки по цялата дължина. Понякога, ако е невъзможно да получите специални скоби, закопчаването с перфорирана лента може да бъде доста добро решение.

Пример за инсталиране на тръбопровод за електрическо окабеляване във видеото:

Необходими инструменти за окабеляване на тръби

Този метод на инсталиране не изисква много инструменти. За да работите, ще трябва:

 • Маркиращ шнур.
 • Перфоратор (за работа с бетонни стени). Това устройство също ще изисква тренировка с необходимия диаметър.
 • Plumumb.
 • Рулетка.
 • Чук.
 • Ниво на сграда.
 • Ножовка за метал.

За да се свържете в трудни зони, ще ви трябват две съединители, както и гофриране. Монтирането на тръбопроводи се извършва по такъв начин, че вътре в тях да не се натрупва влага. Ето защо трябва да обърнете специално внимание на качеството на гуменото уплътнение, което е инсталирано на кръстовището на тръбата с електрическия елемент.

Инструменти, необходими за инсталиране

Препоръчително е да използвате подсилени уплътнения, подходящи за диаметъра на изолационната тръба. При монтажа маншетът трябва да проникне в малка част в кабелния продукт.

Ако няма запечатваща яка, се препоръчва да въведете жицата отдолу.

Предимства и недостатъци на метода

Предимствата на инсталирането на електрически проводници в изолационни тръби включват:

 • Лесно инсталиране.
 • Допълнителна защита на проводниците от механични повреди и влага.
 • Атрактивен външен вид.

Недостатъците на този метод са следните:

 • Необходимо е да се определят точно тръбите.
 • Необходими са доста аксесоари.

По принцип инсталирането на открито окабеляване в тръби е доста работещ метод, който ви позволява надеждно да защитите кабелите от повреди и да придадете на линията елегантност.

Необходими аксесоари за окабеляване в тръби

заключение

В този материал говорихме за това какво е открито окабеляване, какви са неговите характеристики и как се инсталира по различни начини. Тази информация ще ви помогне да решите вида на окабеляването и, ако е необходимо, сами да положите електропровода.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?