Как да замените окабеляването в апартамента със собствените си ръце

Самозамяна на електрически проводници

По време на основен ремонт мнозина решават незабавно да променят окабеляването в апартамента. Има много причини за това. Първо, ако къщата ви е построена много отдавна, тогава цялата електрическа мрежа, която беше положена в нея, вече е остаряла, както физически, така и морално. Второ, преди това алуминиевите проводници се използват главно за окабеляване в къщите на Хрушчов или Сталин и този метал, както знаете, е силно корозирал и става много крехък по време на работа. Трето, съвременните електрически се характеризират с висока мощност на домакински уреди. Преди около 20-30 години проектът положи товар от около 3 кВт за всеки апартамент, сега тази цифра се увеличи значително.

Така че, както виждате, подмяната на окабеляването не е прищявка и прищявка, а спешна нужда. Нека разгледаме подробно как да извършим този процес, откъде да започнем, коя част от старото окабеляване трябва да бъде променена и в кои случаи може да бъде оставена.

Основни етапи

Веднага трябва да решите дали можете да замените окабеляването в апартамента със собствените си ръце или дали ще поканите професионални електротехници. Имайте предвид, че електрическата работа е най-трудната и обемна част от обновяването на дома.

Професионалист ще замени окабеляването по-бързо и по-добре

Материалните разходи ще бъдат съответно високи. Ако нямате ограничения във фондовете, тогава е по-добре да поканите специалисти.

Подмяната на електрическото окабеляване в апартамент със собствените си ръце се основава на три основни компонента.

 • Определено всички алуминиеви проводници трябва да бъдат заменени с медни. Вече споменахме, че металът е податлив на корозия, освен това има мека структура, изтласква се изпод винтовите клеми, запояването му е сложен и скъп процес, а алуминиевите нишки отслабват с времето. Всичко това в крайна сметка може да доведе до ненадеждност на контактните връзки.
 • Ще бъде необходимо да се премине от използваната по-рано верига с мъртво заземен неутрал (TN-C) към верига със защитно заземяване на потребителите (TN-C-S). Захранването по предишната схема TN-C е използвано насила в Съветския съюз, тъй като имаше масивна електрификация, електрическите мрежи бяха много дълги и освен това имаше остър недостиг на цветни метали. От края на 90-те години започва преходът към захранване по схемата TN - C - S, което осигурява безопасна работа на потребителите, независимо от общото състояние на мрежата.

Разлика между заземяващите системи TN-C и TN-C-S

 • Ще бъде необходимо да се монтира груповата връзка на потребителите с отделни клонове, докато по-ранното окабеляване се е използвало чрез разклоняване от основния панел на апартамента през разклонителни кутии.

Според новата схема ще имате отделен клон от общия щит, направен с едно парче кабел, за всяка група потребители.

Съставяне на диаграма

В началния етап цялата работа ще има теоретичен характер, тоест ще е необходимо ясно да се определи схемата и количеството материали.

Преди да промените окабеляването в апартамент, съставете схема, върху която да изобразите плана на жилищното пространство. Най-удобно ще бъде да го вземете от техническия паспорт и да го пречертаете на хартия в кутия.

Пример за съставяне на диаграма и по-нататъшно редактиране на видео:

На този чертеж покажете къде ще стоят всички мебели с големи размери (за да не се планира инсталирането на гнезда зад него) и домакински уреди (в този случай, напротив, гнездата трябва да бъдат монтирани една до друга). Определете местоположението на превключвателите, като правило, те се монтират близо до входната врата към стаята.Маркирайте къде ще ви трябват контакти, с изключение на местата за монтаж на стационарни домакински уреди (хладилник, фурна, климатик), тоест препоръчително е да решите предварително къде ще поставите или окачите вашия телевизор, стерео система, компютър.

Диаграма на електрическо подреждане

Начертайте местата на осветителните елементи - брави, нощни лампи, подови лампи.

Имайте предвид, че мощните домакински уреди, като бойлер, електрическа печка, пералня или съдомиялна машина, "топъл под", не трябва да се свързват към електрическата мрежа чрез контакти, а с отделна линия от отделна машина.

Прехвърляне на план за оформление на стени

Сега прехвърлете изготвената схема върху стените на вашия апартамент, пак ще направите ремонт, така че все още можете да рисувате върху повърхностите на стената. Маркирайте местата на търговски обекти, ключове, осветителни тела и разклонителни кутии (те обикновено се намират на входа на стаята). Няма строги размери за тяхното поставяне, но се опитайте да се придържате към следните препоръки:

 • Превключвателите са разположени на височина от 0,8 до 1,5 м от нивото на пода.
 • Същият параметър за търговски обекти варира от 0,3 до 1 м, всичко тук ще зависи от вашия интериор. Основното е, че би било удобно да ги използвате по-късно.

Оформление на гнезда на стената

 • В банята е препоръчително да се направи без инсталиране на контакти. Ако има спешна нужда от това, тогава той трябва да бъде свързан чрез устройство за остатъчен ток (RCD). Разстоянието от изхода до елементите на банята (мивка, вана, душ) трябва да бъде най-малко 0,6 m.
 • Разклонителните кутии са разположени на разстояние 15-20 см от повърхността на тавана. Не забравяйте да вземете това предвид, ако в бъдеще планирате да спуснете тавана (да го разтегнете или от листове от гипсокартон).

От кутии до разпределителни уреди нарисувайте пътеките за проводниците.

Тези маршрути трябва да са строго вертикални или хоризонтални, не са позволени зигзаги или наклонени линии, не се опитвайте да пестите от подобни материали.

Необходими материали

Сега въз основа на цялата свършена работа можете да определите количеството материали, което е необходимо, за да промените окабеляването в къщата. Пребройте колко разклонителни кутии, изводи и превключватели сте начертали. Ако окабеляването е от скрит тип, тогава за всяко превключващо устройство ще ви трябва и гнездо. Измерете необходимото количество тел по начертаните линии за маршрутизиране с помощта на лента. Не забравяйте да го вземете с марж за рязане на ставите (6-10% от общата дължина).

Проводници за окабеляване на апартаменти

За самостоятелно окабеляване изберете трижилен кабел или меден кабел. Секция от 1,5 мм ще бъде достатъчна за осветителната мрежа2, за групи розетки - 2,5 мм2, за мощни електрически консуматори - 4 мм2.

Съветваме ви да закупите висококачествен немски проводник с маркировка NYM, с изолация от поливинилхлорид. От домашните кабелни продукти най-голямото търсене е марката VVG. Също така за полагане на проводниците ще ви е необходима гофрирана тръба, а в случай на отворен тип окабеляване - кабелни канали. По-добре е да закупите метална гофриране, тъй като в случай на спешност поливинилхлоридът може да се разложи и да отдели токсични вещества.

Изборът на кабел и машини на видео:

Задължително е да се предпази домашната електрическа мрежа от претоварвания, къси съединения и течове, така че автоматизацията е незаменима. Ще бъде необходимо да инсталирате RCD и прекъсвачи (или комбинирани опции - диференциални прекъсвачи). Те се избират според техния номинален ток, в зависимост от натоварването, което ще присъства на защитената линия. Нека да ви дадем пример за това какви машини са приблизително необходими за обикновен тристаен апартамент:

 • обща въвеждаща машина - 40 A;
 • за гнездо група - 25 A;
 • за осветление - 16 A;
 • за мощни потребители - от 32 А.

Пример за използване на автомати за едно и трифазно окабеляване

Когато избирате машини, дайте предпочитание на лидерите на пазара на електрически продукти - фирмите "Legrand" и "ABB".

Разклонителните кутии са от два вида и се различават един от друг само по дизайн.

Квадратните и правоъгълни кутии са по-просторни, а кръглите кутии са много по-удобни за инсталиране.

Пробиването на кръгла дупка в стената за такава кутия е много по-лесно от чукането на квадратна или правоъгълна ниша.

Не забравяйте да изберете гнезда с заземяване. Ако в къщата има малки деца, тогава ще са необходими специални устройства със защитни завеси (така че детето да не може да избира чужди предмети вътре). Обърнете специално внимание на номиналния ток, за който е проектирано превключващото устройство, в противен случай могат да възникнат проблеми при свързване на мощни консуматори.

инструменти

Преди да смените окабеляването в апартамента, ще трябва да се запасите не само с материали, но и с доста голям брой инструменти. Ако нямате всички необходими устройства, тогава все пак може да има смисъл да се обърнете към професионалисти. Вижте списъка с всичко необходимо за инсталиране на ново окабеляване и след това вземете решение за себе си.

Необходими инструменти

Идеалният вариант е да наемете електроинструмент.

 1. Ударна бормашина и комплект свредла за бетон (както и бормашина за бетон, бормашина и длето). Този инструмент е необходим за монтиране на отвори за контакти, ключове и кутии.
 2. Ниво, отвес и шнур за маркиране на полагането на проводници.
 3. Шлайф (и кръг върху камък към него) или преграда за стена за направа на бразди в стените за проводници.
 4. Шпатула и мазилка от парис (или алебастър) за запълване на строб, след като проводниците са положени в тях.
 5. Сглобяем нож или специално устройство за отстраняване на изолационния слой върху проводниците (стриптизьор).
 6. Клещи, комплект плоски и кръстосани отвертки, странични резачки.
 7. Запояващо желязо с спойка и колофон за свързване на проводници.
 8. Индикаторна отвертка за фазово и нулево откриване.
 9. Дълго носене. По време на ремонтните работи ще използвате временна колиба за захранване на електроинструмента, а дължината му трябва да е достатъчна за най-отдалечените помещения и ъгли.

Демонтиране на старо окабеляване

Подмяната на електрическото окабеляване в апартамент със собствените си ръце започва, на първо място, с пълно обеззаразяване на стаята. Изключете прекъсвача на входната верига за апартамента и се уверете, че няма напрежение.

Деактивирайте захранващата машина

Най-лесно е да започнете да демонтирате старото окабеляване с превключватели и контакти, да ги премахнете, като по този начин освободите краищата на проводниците. Отворете капаците на разклонителната кутия и изключете всички кутии за окабеляване. Сега, като внимателно издърпате стария кабел, освободете го от замазките. Намирането на проводници в повърхностите на стената ще помогне на специално устройство - скрит индикатор за окабеляване, някои в този случай дори използват метален детектор.

Ако на някое място не е възможно да демонтирате кабела, тогава не се опитвайте прекалено силно, не разрушавайте стените. Оставете проблемната секция на окабеляването в старата бразда, просто внимателно изолирайте краищата й от двете страни.

Инсталиране на ново окабеляване

Веднага трябва да се каже, че не се препоръчва частично да се променя окабеляването. Ако вече сте се заели да ремонтирате отново, направете го навсякъде. Единственият случай, когато е позволено да се замени само част от домашната електрическа мрежа, ако някъде се е получило прекъсване на проводник и е необходимо да се поправи.

И сега самият процес на инсталиране на ново окабеляване. Може би в някои от стаите пътят на жицата от кутията до контактите и превключвателите ще остане същият. Това е добре, няма да е необходимо да чукате нови канали.

Премахване на стари проводници от строб

В случай, че сте планирали да направите всичко напълно по различен начин, започнете с дупките за превключване на устройства и разклонителни кутии и вече между тях направете жлебове за полагане на проводници.

Забележка! Тъй като вече сте демонтирали старото окабеляване и просто полагате новото, в апартамента няма да има никакво напрежение. За да свържете електрическия инструмент, използвайте временна колиба, която може да бъде изхвърлена от входния панел или да преговаряте със съседите си, за да ги захранвате от тях чрез носач.

Изрежете необходимите парчета проводници и гофрирана тръба. Затегнете проводниците в гофрирането и ги поставете в направените канали. Не забравяйте да оставите съветите за връзка от двете страни. Инсталирайте контактите на гнездото в направените отвори, затегнете проводниците в тях и сега можете да ги фиксирате с алабастърно разтвор.

Не е необходимо да покривате каналите с непрекъснат слой от алабастър, достатъчно е да ги хващате на всеки половин метър.

Проводници, частично фиксирани в канали

Свържете проводниците към контакти и ключове, инсталирайте превключващи устройства в контакти. Сега направете всички необходими връзки в разклонителните кутии.

Имайте предвид! Ако искате да направите осветление на балкон или лоджия, тогава не е необходимо да дърпате цял клон там, лампите са свързани чрез контактите на съседните стаи.

Не забравяйте да тествате новото електрическо окабеляване, преди да приключите работата по апартамента.

Ако има съмнение между частична и пълна подмяна на окабеляването, тогава отговорът може да се намери във видеото:

Обяснихме ви как да замените старото окабеляване, тук няма особени затруднения. Тези, които поне веднъж са се занимавали с електрическа работа и са добре запознати с електротехниката, ще се справят сами. Но понякога е по-добре да не поемате рискове и поне да се консултирате с професионалисти.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?