Свиване на топлина за проводници - предназначение, видове и размери

термосвиваема тръба

Термосвиваемите материали имат доста високо електрическо съпротивление, поради което те се използват широко в електротехниката. Тези материали на пазара на електрически стоки могат да бъдат наречени нови, но доста обещаващи, поради факта, че имат отлични експлоатационни свойства. Най-разпространената сред тях е термосвиваемата тръба. Под влияние на високата температура тя се свива и прави това само в напречна посока, тоест диаметърът намалява, но дължината изобщо не се променя.

Какви са тези тръби? Какви свойства и параметри имат? От какво са направени и как се използват правилно? Ще се опитаме да отговорим на всички въпроси.

Как се правят тези тръби?

За производството на термосвиваеми части се използва полиетилен с високо или ниско налягане. Полиетиленовите заготовки трябва да имат такава геометрична форма, че частта да поеме в бъдеще след термично свиване. Тези заготовки са подложени на модификация, тоест са изложени на химичен или радиационен метод.

свиване на производството на тръби

В момента, когато се случи въздействието, в полимерния материал започва процесът на елиминиране на водородни атоми от линейни молекули. В този случай молекулите сякаш са свързани и се получава напълно различна мрежова структура, подобна на каучук. Полимерен материал с такава структура допълнително придобива такива характерни качества като водоустойчивост, еластичност и електроизолационни свойства.

След това полимерните части се нагряват до температура, равна на точката на топене на изходния материал. По време на нагряването полимерите ще станат еластични и меки, но тъй като са преминали през процедура на модификация, те няма да се стопят. Частите в това горещо състояние могат да се компресират или разтягат, като цяло, като се имат предвид необходимата форма и размер. След това се охлаждат до стайна температура. Получените полимерни части ще имат ефект на памет памет, тоест при излагане на топлина (нагряване) те ще придобият първоначалния си геометричен вид.

От какво са изработени термосвиваемите продукти?

термо свиване в различни размери

Термотръбките, в допълнение към полиетилена, се изработват и от следните полимерни материали:

 • синтетичен флуориран каучук (флуореластомер);
 • полимери от полиолефиновата група;
 • поливинил хлорид;
 • поливинилиден;
 • политетрафлуоретилен (тефлон);
 • полиетилен терефталат (полиестер).

Температурният работен диапазон на термосвиваемите продукти също зависи от материала (разликата е огромна: от -60 до +260 градуса).

Основни изисквания и свойства

цветни термосвиваеми тръби

Термосвиваема тръба, изработена от полимерни материали, има уникални свойства:

 1. Устойчив на високи температури.
 2. Не се опитвайте да го разтягате, той има здравина поне 15 MPa.
 3. Устойчивост на киселини, основи и други маслени продукти.
 4. Издържа работно напрежение до 1000 V.
 5. Еластичен.
 6. Лесно се деформира.
 7. Нетоксични.
 8. Не запалим.
 9. Притежава способността за херметично кримпване на предмети със сложна релефна повърхност, която осигурява механична защита и електрическа изолация.
 10. Достатъчно проста инсталация, която не изисква специални знания и умения.
 11. Ниска цена.

Област на приложение

Термосвиваемата тръба е получила най-голямо приложение като заместител на традиционната електрическа лента за електрическа работа.Използва се като основен компонент на термосвиваемите кабелни ръкави. С негова помощ можете да възстановите повредения изолационен слой на проводниците.

термосвиване за маркиране на тел

Термо-свиваемата тръба често се използва като защита срещу корозия; конвейерните ролки и ролки са гумирани с нея.

Използването на такава термосвиваема тръба не се ограничава само до изолационни свойства, тя може да се използва за маркиране на ядрата на кабел или жица, което улеснява по-нататъшната работа и работа на проводниците. В този случай вземете тръби с различни цветове или с буквени обозначения.

Как да маркирате проводниците с термосвиваема тръба, вижте това видео:

Такъв полимерен продукт се използва широко в химическата, нефтопреработвателната и авиационната промишленост, в радиотехниката, автомобилостроенето и телекомуникациите. Тръбите се използват за защита на горивни и хидравлични системи от външни механични влияния.

сортове

Видовете термосвиваеми тръби зависят от техния дизайн и принцип на монтаж.

Лепило

лепило термосвиваемо

Лепилото свиване на топлина за проводници стана широко разпространено. В дизайна им отличителна черта е вътрешният адхезивен слой, благодарение на който в момента на излагане на топлина се получава по-надеждно уплътняване. Благодарение на лепилото тръбата затяга съединението на проводниците, което почти идеално предпазва от влага. Коефициентът на свиване на такива тръби е повече от 300%.

Дебелостенна

дебелостенни термоустойчиви тръби

Поради ниската цена и лекотата на инсталиране, тръбите с дебели стени също се използват широко. Те са направени от полиолефини. Тези продукти се произвеждат в два вида, някои от тях са способни да потискат изгарянето, други нямат тази способност. В първата версия негорими вещества се използват за производство и ако открит огън не падне върху такава тръба по време на горенето, той постепенно изгасва самостоятелно. Такива тръби са намерили приложение в промишлеността с висока опасност от експлозия и във военната индустрия.

Специален

флуоресцентно свиване на топлина

Тези тръби се използват, когато се изискват допълнителни свойства. Например, продукти, които издържат на работно напрежение над 1000 V, се използват в електрически мрежи с високо напрежение. Те произвеждат епруветки от флуоресцентен тип, през деня натрупват светлина, а през нощта я излъчват. Тази опция се използва широко в помещения с ниска осветеност. Има гофрирани тръби, те покриват дръжките на електроинструментите.

Спецификации и параметри

Един от параметрите на термосвиваемите продукти е тяхната устойчивост на различни работни условия. Въз основа на тази характеристика тръбите са от следните видове:

 • топлоустойчив;
 • стабилизирана светлина;
 • маслоустойчив;
 • устойчив на бензин;
 • химически устойчив.

Тръбите са кръгли, овални и сплескани по форма. На практика няма нищо общо с инсталацията, всичко е чисто и просто за транспортиране и съхранение. Овалните и сплескани продукти имат тънки стени и се транспортират и продават на рулони. Тръбните стени и лепилните тръби са с кръгла форма, доставят се на разрез, не се усукват на рулони, за да се избегнат извивки.

Важен параметър е съотношението на свиване, тази стойност показва колко пъти свиването на топлината за проводниците може да бъде намалено по размер. Колкото по-голяма е тази цифра, толкова по-добре варира от 1: 2 до 1: 6. Но съответно продуктите с висок коефициент на свиване са по-скъпи.

Основният параметър на термосвиваемите елементи е диаметърът преди и след свиването. Препоръчва се да изберете тръби със стойност на диаметъра след свиване малко по-малко от диаметъра на обвитият проводник.

Характеристиките на свиване на топлината са описани в това видео:

Необходим инструмент

използване на сешоар при работа с термосвиване

За да може свиването на топлината да работи по предназначение, първо трябва да се нагрее. Това означава, че ще са необходими всякакви източници на отопление.Не може да бъде:

 • промишлена сушилня;
 • пистолет за горещ въздух;
 • пропан-бутан газова горелка (основното е да я настроите така, че пламъкът да е мек и жълт);
 • обикновена сешоар за домакинство;
 • запалка или кибрит.

Основното е да създадете поток от горещ въздух или открит пламък. В някои спешни случаи, когато нищо не е под ръка, те дори потапят тръбата във вряща вода.

свиване на термосвиваемата тръба с газова горелка

Най-добрият вариант би бил индустриален сешоар или термо пистолет, тъй като тези устройства са безопасни и удобни за използване, те могат да се използват за регулиране на температурата. Комплектът включва и допълнителни дюзи, които улесняват процеса на инсталиране на трудно достъпни места. Но такъв инструмент не е евтин, купуването му само с цел да се изолират телените връзки в разклонителната кутия не е икономически изгодно. Ще бъде добре, ако можете да го наемете или вземете назаем.

свиване

Доста лесно е да седнете тръбата със собствените си ръце на мястото, където са свързани проводниците, това е точно така, когато не се изискват специални умения и поканата на професионалист.

свиване на тръбата

Най-важното е да не забравяте да го поставите на един от проводниците, преди те да бъдат свързани към общ електрически възел.

И след това следвайте определена последователност:

 1. Преди това тръбата трябва да се нагрее до половината от необходимата температура. В случай на продукти с тънки стени, тази точка може да се пренебрегне, но за тръба с дебели стени и голям диаметър тя трябва да бъде изпълнена.
 2. Издърпайте тръбата над връзката и започнете да отоплявате. Опитайте се да не надвишавате температурата, посочена от производителя. Ако използвате топлинен пистолет, това е лесно да направите, като го настроите на желаните степени. Моля, обърнете внимание, че ако е надвишена необходимата температура, материалът може да се прегрее, а тръбата може да се разтопи или усука или свиването ще се окаже вълнообразно. Загрейте от средата на парчето, което трябва да се монтира.
 3. Когато централната част е здраво уредена върху ставната повърхност, започнете да местите източника на отопление последователно в двете посоки. Движете пламъка или въздушния поток постоянно и равномерно от средата до краищата, за да избегнете прегряване на едно място.
 4. Правилното свиване е гладко, не трябва да има издутини или неравности по него. Ако използвате лепилна тръба, имайте предвид, че лепилото трябва да излезе в краищата след свиването. Оставете сглобената топлина да се свие напълно.

Как да използвате термосвиваемостта, вижте следните видеоклипове:

Полезни съвети

 • Ако използвате тръба с дебели стени, тогава първо обезмаслете повърхността, която ще изтънее. За целта накиснете кърпа в разтворител без мазнина и избършете.
 • Много е важно да изберете оптималната температура за свиване. Добрият производител винаги ще посочи тази цифра на самата туба или на общата опаковка (попитайте продавача). Ако такива данни не са налице, фокусирайте се на температура от 120 до 150 градуса.
 • Преди да поставите тръбата върху метални повърхности, те трябва да бъдат отстранени с шкурка.
 • Ако ще поставите тръбата върху стоманени или медни проводници с голямо напречно сечение, предварително ги загрейте. Тези материали имат висока топлопроводимост, поради което в момента на свиване топлината може да бъде отстранена от мястото за отопление, което ще се отрази на качеството.
 • Когато отрежете тръбата, направете го внимателно, така че краищата да са гладки и да нямат бурета. В противен случай по време на свиване тръбата може да се спука, да се свие неравномерно или да премине на вълни.

Както можете да видите, полимерните тръби като изолационен материал са много ефективни, надеждни и безопасни. По принцип всеки може да си позволи да ги използва. Ценовият диапазон е много широк и зависи от производителя, размера, цвета, наличието на лепило и допълнителни параметри.Съответно цената ще бъде качеството - или това са евтини китайски тръби, или 160 евро на 1 м от немски производител със световна репутация.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?