Как да свържете гнездо за електрическа печка, котлон или фурна

свързване на електрическия кабел

Най-често гнездото за електрическа печка е структурно различно от стандартните устройства, тъй като е проектирано да свързва устройства с максимална мощност. В такива случаи се изисква отделна линия за връзка, която се води директно към основния панел. Ако тя не е била извършена дори при инсталирането на електрическото окабеляване, тогава трябва да сте готови за допълнителна работа.

Отличителни черти

комплект гнезда и щепсели за електрическа печкаНезависимо от това дали гнездото ще бъде инсталирано за котлона или фурната, трябва да бъде инсталиран захранващият контакт. Има доста разновидности от тях - всеки производител може да направи дизайн по своя преценка, като същевременно спазва изискванията на GOST или PUE. Основната му разлика от домакинското оборудване е способността му да работи с токове с висока мощност, което се отразява в дебелината на проводимите контакти.

По-голямата част от електрическите печки, котлони и фурни имат външни метални части, които при неблагоприятни обстоятелства могат да бъдат захранвани с енергия. За да се предпазят хората и оборудването от токов удар, в такива случаи се използва заземяване, чиито контакти в обикновени гнезда имат формата на затягащи антени. Цокълът на фурната не може да бъде оборудван с такава защита, тъй като е недостатъчен за силни токове на тока. В резултат контактът за заземяване на гнездото се осъществява върху самия щепсел с отделен щифт. Някои хора объркват триъгълна тапа с трифазна тапа, но всъщност тя е фаза, нула и земя.

Изисквания за окабеляване

Ако окабеляването, на което ще бъде инсталиран гнездото за фурната, не отговаря на следните изисквания, тогава тя трябва да бъде променена и е препоръчително да се изясни този проблем, дори преди закупуване на устройството:

  1. отделна линия за електрическата печка (схема)Отделна линия. Стандартният проводник и гнездото са оценени за 16 ампера. Напрежението в мрежата винаги е 220 волта, така че можете да изчислите максималната мощност на контакта за електрическата печка, която можете да свържете през нея. Мощността е равна на произведението на сила на тока и напрежение - 16, умножени по 220, се оказва 3520 вата или 3,52 кВт. Това означава, че ако гнездото за закупения котлон и фурна е свързано към общата кухненска верига, тогава тези устройства могат да се използват само едно по едно и да изключите всичко останало - микровълнова фурна, чайник и т.н. Ако свържете фурна към един контакт и към друг, на същата линия, например плот или друго достатъчно мощно устройство, тогава окабеляването ще се нагрее и скоро ще се провали, ако не се затвори веднага.
  2. Напречно сечение на тел. В затворено окабеляване меден кабел с напречно сечение 2,5 mm² може да издържи на свързването на устройства с мощност до 4,6 kW. Ако устройството е по-мощно, тогава проводникът трябва да бъде избран съгласно следната таблица:
    маса - избор на напречно сечение на проводниците за отворено и затворено окабеляване

Въз основа на тези данни можете да изчислите не само целия проводник в кухнята, но и какъв тип гнездо е необходимо за свързания плот. Ясно е, че ако напречното сечение на проводника е избрано от край до край, тогава повече от едно устройство не може да бъде свързано към един изход, дори и двоен, следователно, в случай на такава необходимост, окабеляването в кухнята трябва да бъде избрано с марж.

Избор на гнездо според броя на фазите и заземяването

Тъй като производителят не знае кой гнездо ще се използва за конкретна електрическа печка, повечето устройства се продават без тях.Дори не е, че гнездата са различни - просто повечето устройства могат да бъдат свързани както към еднофазна домакинска мрежа, така и към трифазен източник. Съответно, само след определяне на типа устройство, което ще бъде закупено, се решава кой изход да изберем.

Еднофазният електрически контакт е по-голям от конвенционалния и може да достави фаза, работна нула и земя на устройството. Ако апартаментът не осигурява заземяване, тогава един контакт остава празен.

трифазен гнездо за електрическа печкаТрифазно гнездо за електрическа фурна или под плота е мощност по дефиниция - дори и най-слабата от тях е проектирана за ток от 32 ампера. В зависимост от наличието или отсъствието на заземяване, той може да има 4, 5 или 7 контакта. Последният вариант е рядък, тъй като това е начин за инсталиране на допълнителна защита и в по-голямата част от случаите не се използва.

В резултат на това основният избор на гнездо за електрическо оборудване се свежда до определяне на мощността, за която трябва да се изчисли, броя на фазите, от които ще работи, и наличието на заземяване.

Съвети за дизайн

Когато се знае какъв трябва да бъде изходът за закупената печка по отношение на мощността и броя на фазите, тогава е възможно да се оценят вторичните характеристики, които ще повлияят на комфорта на нейната употреба.

вътрешен контакт за електрическа печка
вътрешен контакт за електрическа печка

Външни или вътрешни. Първата опция ви позволява да инсталирате гнездо за електрическа печка директно върху повърхността на стената - в някои случаи за това първо се монтира стойка, но по-често тя е прикрепена с обикновени дюбели. Във втория случай инсталирането на електрически контакт за електрическа печка се извършва вътре в стената, за което ще трябва да изрежете слот за кацане в нея. Това е по-удобно, защото щепселът на плота няма да изпъкне толкова много над повърхността, а от гледна точка на безопасността такава връзка е по-надеждна.

Наличието на фиксатор. Ако е, тогава това е много добре, тъй като електрически ток, особено голяма мощност, създава вибрационен ефект върху контактите. В повечето случаи контактните скоби се справят с това, но никога няма да има излишно успокоение с мощни устройства. Фиксирането се дължи на резето, което се повдига чрез бутон или резба - чрез съединителна гайка.

електрически контакт със защитен затвор
електрически контакт с предпазен затвор

Предпазни капаци. Най-често гнездата не се монтират високо, което е потенциална опасност, ако в къщата има дете. Завесите в контакта за захранване на фурната са направени по такъв начин, че в тях не може да се вмъкне нищо друго, освен щепсел.

Степен на защита. В документите и в самия изход те са обозначени като IPXX. Вместо XX се поставя цифров код, указващ степента на защита на контактите от чужди предмети и влага. Минимумът е IP00, а максималният IP68. Напълно защитеният контакт и щепсел за електрическата готварска печка предотвратява навлизането на вода в контактите, дори ако корпусите им са потопени във вода. В кухнята е позволено да се използват устройства с клас на защита най-малко IP24 - това означава, че корпусът предпазва контактите от директно пръскане на вода, независимо от коя страна са дошли.

гнездо с вграден RCD
гнездо с вграден RCD

Съществуват и модели с вградени RCD и друга допълнителна защита, но доколко е оправдано използването им и дали си струва да се доплащат за такива „екстри“ трябва да се оценява за всеки случай поотделно, в зависимост от общото качество на устройството.

За повече информация относно избора на изход за електрическа печка, вижте това видео:

Свързване на гнездото

По принцип свързването на електрически контакт за електрическа печка в последователността от операции не се различава от инсталирането на обикновен домакински. Най-важната характеристика е строго определената връзка на контактите.Ако за домакински контакт няма разлика как да свържете фазата и нулата, тогава объркването на контактите в захранващите, под плота или за фурната, е изпълнено с късо съединение или появата на фаза върху металните части на устройството, независимо дали устройството е едно или трифазно. Електрическите контакти са направени по такъв начин, че е невъзможно да поставите щепсела в тях неправилно, но трябва да бъдете внимателни, когато свързвате.

Еднофазни гнезда

Изглежда, че единственото важно нещо в тях е как да свържете заземяващия проводник - в края на краищата, останалите са нормална фаза и нула. На практика плота и фурната са свързани към определени контакти, тъй като много модели са проектирани да работят от една и три фази - просто трябва да премахнете или инсталирате специален джъмпер на правилното място.

За да не объркате какво и къде да свържете, върху вътрешността на контакта и често на капака му има маркировки, указващи кой контакт трябва да бъде фазата, къде е нула и земя. Остава само внимателно да погледнете, така че всеки инсталиран проводник да е на мястото си.

Трифазни гнезда

трифазен гнездо за електрическа печкаНеобходимо е да инсталирате и свържете трифазен изход по същия начин като еднофазен, с разликата, че има някои свободи при свързването на фазите. Ако неутралните и заземените проводници трябва да бъдат инсталирани строго на тяхно място, тогава фазите могат да бъдат прикрепени към останалите контакти в произволен ред - няма разлика.

Тъй като неутралните и фазовите проводници трябва да бъдат свързани към конкретно място, всеки контакт е маркиран - фазите са етикетирани с буквено-цифрово обозначение L1, L2, L3, неутралната жица с буквата N и заземяване с три хоризонтални линии, всяка от които е по-къса от предишната.

Отделна точка се отнася до кабела, който ще захранва контакта. В зависимост от броя на фазите, устройства с различна мощност могат да бъдат свързани с проводници със същото напречно сечение, а разликата може да бъде 50-80%. В този случай все още е препоръчително да изберете проводниците на такова напречно сечение, сякаш връзката ще бъде извършена по еднофазен начин. Факт е, че ако например вземете електрическа печка с три горелки, тогава всеки от тях може да бъде свързан към своя собствена фаза. Съответно, когато един от тях е включен, тогава работи само един фазен проводник. Най-често това няма значение, тъй като мощността на една горелка е 1,5-2 кВт, която може да се управлява от тънка жица от 0,5-1 мм², но още веднъж разберете коя схема на свързване не пречи, или дори по-добре - просто вземете напречното сечение проводници с марж.

Свързване на контакти към печката

електрически контакти

Повечето фурни и електрически печки имат типична схема на окабеляване, която показва дали устройството може да бъде свързано само към една или също към три фази. Ако устройството има универсална схема, тогава той се състои от 6 контакта, три от които са за свързване на фази, два за нула и последният за заземяване. Маркировките са абсолютно същите като на гнездата - фазовите контакти са L1, L2, L3, нулата е посочена като N, а заземяването със стандартна икона.

електрическа схема за свързване за една фаза
електрическа схема за свързване за една фаза

Ако се осъществи трифазна връзка, тогава всички проводници са просто свързани към съответните контакти. В случай на еднофазна мрежа, трябва да потърсите джъмпери в комплекта на устройството - единият от тях затваря фазовите клеми един с друг, а другият нула. Съответно, фазовият проводник вече може да бъде свързан към който и да е от първите три терминала, нулев към който и да е от следващите два и заземен към последния. Ако изведнъж няма джъмпер, тогава те трябва да бъдат направени независимо, за което е подходящо парче тел, същото, което е използвано за инсталиране на контакта.

Важно! На някои устройства джъмперите вече са инсталирани от фабриката - ако се използват в трифазна мрежа, тогава джъмперите трябва да бъдат премахнати. В противен случай, веднага след свързването към мрежата, ще настъпи извънгаранционна повреда.

Някои устройства нямат контакти и вместо тях просто се извежда проводник, който трябва да бъде свързан към щепсел. Независимо от броя на фазите, цветовете на изолацията на заземяващия проводник ще бъдат жълто-зелени, нулеви - сини, а фазови - всякакви други.

Във всеки случай, преди да се свържете, трябва да проучите инструкциите - ако устройството е от нормален производител, тогава трябва да има диаграма, разбираема дори за непрофесионалист.

Много подробни инструкции за свързване на електрическа печка се съдържат в това видео:

и кратка инструкция можете да намерите тук:

Няколко думи за безопасността

Горните инструкции са достатъчни за човек, който има поне най-малките познания по електротехника или който иска да измисли какво да прави и как да го направи, може да свърже електрическата печка. В противен случай е по-добре да направите бюджет за закупуването на средства, за да поканите професионалист за тази цел, особено ако трябва да извършите заземяване или жлебови канали в стената за кабела.

Въпреки факта, че инсталирането на гнездо за кухненска печка или фурна може да се сравни с монтажа на дизайнер, трябва да се помни, че електричеството никога не прощава грешки и при самото боравене изисква не само уважение, но и достатъчно умения.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?