Памучен (акустичен) превключвател

превключете памук

Преди това можехме само да гледаме в киното как героят на картината влиза в стаята, пляска с ръце и светва. За нас това действие изглеждаше фантастично. Въпреки това, рано или късно, всякакви фантастични изобретения са въплътени в реалния живот. А превключвателят за памук набира все по-голяма популярност сега. Но за повечето от нас тя все още остава извън границите на идеите и знанията за електричеството. Предлагаме да се запознаем с такова превключващо устройство по-подробно. Разберете как работи, на какво се основава принципът на работа, къде да го закупите и възможно ли е да направите такъв превключвател със собствените си ръце?

Засега не можете да влезете и да купите устройство като памучен превключвател в първия магазин за електроника. И не всеки производител на домакински електрически уреди произвежда такива устройства. Най-известната компания, която произвежда тези устройства, е минската фирма Nootekhnika на Република Беларус. Ще изучим звуковия превключвател, използвайки примера на превключвателя Ecosvet-X-300-L, разработен от беларуси.

Къде се прилага?

миниатюрен акустичен превключвателПамучният превключвател работи с различни лампи - флуоресцентни, нажежаеми, енергоспестяващи, халогенни, LED.

За нормалното си функциониране нивото на напрежение в мрежата трябва да бъде 220 V, мощността на осветителното натоварване не трябва да надвишава 300 W, допустимата температура е от -20 до +40 градуса.

Памучният превключвател не е по-голям от обикновена кутия за кибрит, така че лесно може да бъде поставен в основата на всяко осветително тяло.

Превключвателят за памучна светлина се препоръчва да се монтира в помещения със сравнително ниско ниво на шум. Например в жилищни и складови помещения, мазета и стопански постройки. Ако това ще бъде някакъв вид офис, работилници или производствени площадки, където постоянно присъстват външни остри и силни шумове, устройството може да се задейства фалшиво.

Най-добре е да инсталирате памучен превключвател в спалнята. Ако в стаята има само полилей с лампи и няма нощна лампа, тогава след като прегледате списанието преди лягане, няма да е необходимо да ставате, за да изключите светлината, просто направете пляскане с длани и тя ще изгасне.

И ако нечии ключове все още са разположени, както в старите съветски времена, на височина 1,7 м, тогава устройство, което отговаря на памук, ще се превърне в незаменим помощник за деца и хора с увреждания.

Има и такова устройство като превключвател за акустична светлина. Целта и принципът на работа са същите като за памука, само че той реагира не само на ръкохватки, но и на всеки шум или дори шумолене. Такива устройства най-често се използват за осветяване на входовете на многоетажни сгради. Докато човек се изкачва по стълбите или каца, звъни с клавиши, отваря вратата, светлината свети. Щом хората влязат в апартаментите си, осветлението изчезва. Практичен и икономичен по отношение на консумацията на енергия.

По принцип същността ви е ясна, основната цел на такива устройства е да включват и изключват осветлението дистанционно (на разстояние). След като пляскат с ръце (или вдигат шум) - светлините светват, второто пляскане (или пълно мълчание) съответно изключва лампата. Всичко е просто с това, но с конструктивното устройство и схема вече е по-сложно.

Това видео демонстрира работата на акустичния превключвател:

приспособление

Най-простият памучен превключвател има електронен микрофон във веригата си, в допълнение с него е инсталиран усилвател под формата на два транзистора, свързани един с друг. Тези малки детайли усилват всеки звук, влизащ в микрофона няколко пъти.Това позволява превключвателят да се активира дори и с леко изскачане.

памучен превключвател

Усилван звуков импулс се подава към мощен транзистор, реле намотка е свързана към неговия колектор, чиято верига на захранване е свързана към осветителната мрежа. Тоест транзисторът управлява това реле и той от своя страна затваря или отваря контактите в електрическата верига на лампата.

В микрофонната верига е инсталиран кондензатор. Можете да изберете капацитета му и по този начин да настроите чувствителността на микрофона към предоставения звук.

акустична превключвателна верига
най-простата акустична превключвателна верига

Акустичният превключвател работи по същия принцип. Схемата работи както следва. Звукът, открит от микрофона, се преобразува в електрически сигнал (напрежение). Напрежението се усилва от каскадата за усилване, в тази форма се подава към мощен транзистор, а от него към релейната намотка. През релето започва да тече ток, вкарва се магнитното ядро, като по този начин се затварят силовите контакти на релето в осветителната верига. Светлината светва.

Специално опитни и компетентни електротехници и радиолюбители ще могат сами да съставят такава схема.

Как да се свържа?

Разглежданият памучен превключвател "Ecosvet-X-300-L" се състои от блок, в който е монтирана цялата верига, и две двойки проводници - бели и черни. Белите проводници трябва да бъдат свързани към електрическа мрежа 220 V, черните проводници са свързани към осветителното натоварване.

демонстрация на памучен превключвател

Нула (директно) и фаза (чрез обикновен домакински превключвател) се подава към осветителното тяло от разклонителната кутия. Тези два проводника са свързани с бели проводници. Можете да направите това със стария старомоден метод на усукване, но е по-добре да използвате специални терминали за самозатягане.

Черните проводници са свързани към самия гнездо на лампата. Тоест при обичайната схема вашата фаза и нула от захранващата мрежа ще дойдат веднага към държача на лампата и така допълнително поставихте памучен (или акустичен) превключвател на светлината в тази верига.

Самият модул трябва да бъде фиксиран към тялото на осветителното тяло. Уредът има регулатор на чувствителност, с който можете да настроите желаното ниво на памук. Най-препоръчително е да настроите така нареченото средно ниво, така че да не е твърде светло, в противен случай превключвателят ще започне да работи при най-малкото потупване и не много силно, за да не биете от дланите си.

Памучният превключвател се захранва чрез конвенционална клавиатура, монтирана на стената. Ако трябва да премахнете модно звуково устройство от веригата, ще бъде достатъчно да изключите ключовия ключ.

Остава само да експериментират експериментално резултатите от тяхната работа. При правилна работа "Ecosvet-X-300-L" ще отговори само на ръкопляскане. Чукнете с чук, донесете работеща прахосмукачка близо до лампата, бийте я с лъжица в халба, включете перфоратора, дразни със сигнал от мобилен телефон. Не знаем какво ще покажат вашите експерименти, но е имало случаи, когато памучните превключватели са били задействани от звука на работещ перфоратор или звънещия звук на метална лъжица върху халба. Това е още едно потвърждение на факта, че има малко идеални неща в света, всяко устройство, особено в електротехниката, наред с предимствата си, има и редица недостатъци (дори да са напълно незначителни).

Устройство за пляскане

Памучен превключвател CLAPS

Едно от най-новите разработки е памучния превключвател „Claps”. В това устройство звукът се обработва от микропроцесор, той не реагира на външен шум, но се настройва за няколко класове подред (това е най-важното условие за работа).

Допустимо е да се инсталират няколко такива превключватели в една стая, всеки от тях ще отговори на определен брой изскачащи и включи съответно светлината, овлажнителя на въздуха, вентилатора, телевизора или музикалния център. Всички домакински уреди с електрически кабел могат да бъдат адаптирани към този модел превключвател.

Може би за някого превключвателят на памук ще изглежда като играчка или абсолютно ненужно устройство. Други, напротив, горят с идеята да създадат свой "умен дом", така че светлините и електрическите уреди да се включат и да започнат да работят по команда или памук. Подредете живота си по начина, по който го искате, но в същото време го направете максимално комфортен.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?