Как да поправите превключвател за светлина

Саморемонт на превключвателя

Неработещият превключвател е проблем, с който почти всеки собственик се е сблъсквал някога. Можете да го решите, като се обадите на електротехник, но ако не искате да губите време в очакване на специалист и да плащате пари за поправяне на проста повреда, тогава можете сами да поправите превключвателя. Ако проверката покаже, че е безполезно да ремонтирате устройството, то ще трябва да бъде сменено, но в повечето случаи може да бъде възстановено. Неизправността обикновено се причинява от лош контакт между превключвателните плочи поради въглеродни отлагания. В тази статия ще отговорим подробно на въпроса как да поправим превключвател за светлина, както и ще дадем няколко полезни препоръки, за да избегнем тази неизправност.

Подготовка за работа

Преди да започнете да ремонтирате счупен ключ, трябва да се запасите със следните инструменти и аксесоари:

 • Мултицетна или индикаторна отвертка.
 • Шлицова отвертка с правилния размер.
 • Marker.
 • Финозърнест шкурка.

Препоръчително е да снимате резултатите от всеки етап на разглобяване по време на работа - това ще помогне да не се объркате, когато сглобите структурата в обратен ред. Следователно, вие също ще се нуждаете от камера или мобилен телефон с камера.

Инструменти за ремонт на прекъсвачи

Процедура за ремонт

Така че, превключвателят не работи за вас, решихте сами да го поправите и вече сте подготвили необходимия инструмент. Сега преминаваме директно към ремонта, който ще ви бъде по-лесен за изпълнение, ръководен от тази стъпка по стъпка инструкция:

 • За да се предотврати токов удар по време на работа, на първо място, апартаментът трябва да се обеззарази чрез развиване на електрическите щепсели или изключване на превключвателя.
 • Уверете се, че няма напрежение, като проверите всеки домакински контакт с индикаторна отвертка.
 • Демонтирайте превключвателя на светлината. За да направите това, отстранете декоративния капак, допълнително проверете с отвертка-индикатор, че към устройството не се подава ток, след което развийте страничните винтове за монтаж. Сега тялото на устройството може да бъде извадено от контакта.
 • Отделете електрическите кабели от превключвателя на светлината. Ако устройството има два клавиша, препоръчително е да маркирате входното ядро ​​с маркер, в противен случай те могат да бъдат объркани при повторно свързване.
 • Разглобете случая. Отваря достъп до контактите, които обикновено са причина за повреда на прекъсвача. Те са разположени под пластмасов ключ, фиксиран с винтове.
 • Извършете визуална проверка на контактите. Ако върху тях се открият въглеродни отлагания, отстранете ги с шкурка, за да възстановите металния блясък.

Замърсени контакти на превключвателя

Понякога въглеродните отлагания не могат да бъдат напълно почистени с шкурка. В този случай остатъците от него трябва да бъдат отстранени с прорезано жило на отвертка.

С това приключва процедурата за ремонт. Сега трябва да сглобите ключа в обратен ред. За да избегнете объркване, можете да използвате снимките, направени при разглобяване на продукта.

Превключване на инсталацията

Сглобявайки устройството, пристъпваме към инсталирането му на оригиналното му място. На първо място, входящият проводник, маркиран с маркер, трябва да бъде свързан към общия терминал, а след това и към останалите кабели. След това устройството трябва да бъде фиксирано в контакта. Накрая са монтирани рамката на тялото и капакът.

Понякога не е възможно да поставите капака върху основата на превключвателя. Причината като правило е неправилното положение на тялото на устройството вътре в контакта. Необходимо е да разхлабите фиксиращите болтове, с които превключвателят се държи в пластмасовата кутия, и, като поставите тялото на устройството в желаното положение, отново ги затегнете.Ако продуктът е в правилното положение, капакът ще се плъзне на място лесно.

Инсталиране на капака на превключвателя

След това трябва да доставите електричество в стаята и да проверите работата на устройството, като го включвате и изключвате няколко пъти. Ако светлината се включи нормално, движението на ключа не е възпрепятствано, случаят не се напуква - поправката е извършена правилно.

В противен случай превключвателят ще трябва да бъде изваден и цялата работа отново свършена.

Практически съвети

Тези съвети ще ви помогнат да удължите живота на превключвателя и да избегнете ненужна работа, ако се счупи:

 • Ако устройство, което се е разрушило, е инсталирано отдавна и още повече - се отнася до стари проби, не си струва да го ремонтирате. Първо, няма да е лесно поради естественото износване на елементите му, и второ, нежелателно е използването на стари електрически уреди за целите на пожарната безопасност.
 • Често контактите на превключвателя изгарят поради използването на твърде мощни крушки. Съветваме ви да ги замените с продукти с по-ниска мощност и най-добре с модерни LED. Яркостта на техния блясък не е по-малка от тази на конвенционалните лампи с нажежаема жичка, а консумацията на енергия е много по-ниска.
 • Отделете време, за да извадите и разглобите тялото на превключвателя. Понякога неизправността е причинена от лошо закрепени проводници и затягането на винтовете е достатъчно, за да възстанови устройството да работи.

Визуално заменете и поправете превключвателя на видеото

Това завършва нашата история. Смятаме, че тази информация е достатъчна, за да разберем как да поправим светлинен превключвател без помощта на електротехник. Използвайки този материал, можете сами да поправите превключвателя за кратко време, не само да спестите пари, но и да увеличите авторитета си в очите на близките.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?