Как правилно да инсталирате превключвател за светлина със собствените си ръце

монтаж на превключвател на светлината

Най-важното устройство в домакинските електрически мрежи несъмнено е превключвателят. В каквато и стая да е човек (хол или баня, гараж или мазе, офис или работилница), първото нещо, което ще направи, е да включи светлините в стаите с помощта на превключватели. В тази статия ви предлагаме да се запознаете подробно с това как да инсталирате превключвател за светлина. Освен това ще бъде абсолютно лесно да го направите сами, не губете пари и време за покана на електротехник. Имайки основни познания по физика и електротехника, можете да се справите сами.

приспособление

Преди да инсталирате превключвателя, нека да разгледаме как работи това превключващо устройство. Нека направим това, като използваме примера на най-простия превключвател на светлината с един бутон.

конвенционален превключвател
механизъм за работа на прекъсвача

Най-важната част от това устройство е работещият механизъм. Това е метална рамка, върху която е фиксирано устройството, която директно включва и изключва устройството. Всъщност този задвижващ механизъм е движещ се контакт, който свързва двата неподвижни контакта на прекъсвача.

Един фиксиран контакт е входящ, към него е свързан проводник от захранващата мрежа, вторият е изходящ, свързан е с проводник към лампата. Правилното положение на тези два фиксирани контакта е отворено, докато превключвателят се счита за изключен, веригата между захранващата мрежа и осветителното тяло не е затворена, светлината е изключена. Щом има въздействие върху задвижването на превключвателя, подвижният контакт заема такова положение, в което затваря веригата между двете неподвижни, към светлината се подава напрежение от източника на захранване и той светва.

превключващ механизъмОт съображения за безопасност цялата контактна част е поставена в някакъв вид диелектрик (това може да бъде пластмаса или порцелан).

Превключвателят е инсталиран в отворите на стената, но преди това в дупките, направени в стената, трябва да се монтират специални кутии за гнезда. И вече в тях работният механизъм на превключвателите е фиксиран. Тяхното надеждно фиксиране се осъществява благодарение на плъзгащите се крака, разположени отстрани на работната част.

Друг конструктивен компонент на прекъсвачите са защитните елементи. По правило те са изработени от пластмаса. Първият от тези елементи е ключ, той е прикрепен към задвижването на работната част и директно контролира превключващото устройство. Вторият елемент е защитна рамка, покрива работната част и не позволява на човек да докосне контактите на превключвателя, които са захранвани. Рамката се закрепва с винтове или пластмасови щипки.

Материали и инструменти

Преди да инсталирате превключвателя на светлината, запасете се с необходимите материали и инструменти. Ако ще направите всичко със собствените си ръце, тогава ще ви е необходим не само електроинсталационен инструмент, но и строителен.

перфоратор с коронка за гнездо

Първо трябва да пробиете дупка в стената. Подходящи за тази цел:

 1. Български. Можете да го използвате, за да направите квадратна дупка в стената, но това е добре. След като поставите гнездото, покрийте останалото пространство с разтвор от алабастър или гипс.
 2. Перфоратор със специална коронка за бетон. Искам да кажа веднага, че с помощта на такъв инструмент можете да направите чудесна равномерна дупка в стените от шлакоблок, тухла, пенобетон, гипс, газобетон. Ако стената е бетонна, тогава първо бъдеща дупка се маркира с такава корона. След това поставете свредлото върху перфоратора и пробийте много малки дупки близо един до друг по маркирания контур.На следващо място, редувайте свредлото и длетото, избивайки вътрешността на предвидения отвор. Има опция за закупуване на корона с диамантено покритие, тя ще се справи със самата бетонна стена, но това е много скъпо удоволствие.
 3. Конвенционална бормашина със специална корона за дърво или отвертка ще ви помогне да направите чист отвор в стените на сухото строителство.

гипсов разтвор

За да закрепите гнездото в отвора, ще трябва:

 • контейнер за смесване на разтвора;
 • гипс (алабастър);
 • вода;
 • замазка нож.

гнездо

За да поставите самото превключващо устройство, ще трябва:

 1. Пластмасови или пропиленови гнезда.
 2. Превключвател с един ключ.
 3. Индикаторна отвертка.
 4. Събирач на тел
 5. Двуядрен проводник (сечение 2,5 мм2).
 6. Изолационна лента.
 7. Плоски и Phillips отвертки.

Също така, към мястото на монтаж на превключвателя трябва да се постави жица в канали. За да направите тези жлебове, се нуждаете от длето с чук или електроинструмент (шлифовъчна машина, преграда за стени).

Инсталиране на гнездото

Монтирането на превключватели започва с инсталирането на гнездови кутии (по друг начин те се наричат ​​разклонителни кутии). Това е може би най-простата част в целия процес, тук не са необходими специални строителни умения, всичко се прави лесно и просто със собствените си ръце.

гнезда кутии

В бетонни, тухлени, каменни или блокови стени инсталационната кутия е инсталирана върху гипсов разтвор (в крайни случаи - върху мазилка). Разстелете дупката вътре с гипсов разтвор, бързо поставете чинията за промиване и покрийте останалите празни места. Мазилката се втвърдява за минути.

Основното нещо е да не забравяте, че до този момент проводниците вече трябва да бъдат поставени в кутията на гнездото!

Когато стените са направени от листове от гипсокартон, процесът на инсталиране се опростява. Просто е необходимо да закупите специална кутия за гнездо със закопчаващи лапи, да я поставите в отвора и да затегнете с винтове.

Една добра видео инструкция за инсталиране на кутии за гнезда:

и чрез пробиване на дупки за тях:

Инструкция стъпка по стъпка

Преди да започнете процеса на инсталиране на превключвателя със собствените си ръце, искам да ви напомня за едно много важно правило.

Превключвателите винаги и навсякъде работят само за прекъсване на фазата. Те не трябва да пробиват нула. Следователно, когато превключвате проводници към контактите на превключвателя, е толкова важно точното определяне на фазовото ядро. Ако смесите нула и фаза, превключващото устройство няма да спре да работи от това. Но държачът на лампата винаги ще бъде захранван. При смяна на изгоряла електрическа крушка съществува риск от токов удар за човек.

свързване на проводници към превключвателя

И така, разклонителната кутия е инсталирана в стената, в нея са поставени две жични ядра. Можете да продължите с директната инсталация на превключващото устройство:

 1. Първата стъпка е да определите фазовия проводник. Вземете индикаторна отвертка и редувайте до нея двете ядра. Ако прозорецът на индикатора на отвертката светне, тогава този проводник е фаза, можете внимателно да го маркирате с изолационна лента.
 2. Сега изключете машината, която доставя напрежение в стаята или общо за апартамента. Отново използвайте индикаторна отвертка на работното място, проверете дали няма напрежение. Докоснете го до новооткрития и планиран фазов проводник, отвертката не трябва да свети.
 3. Вземете превключвателя в ръцете си, като използвате плоска отвертка отляво или отдясно, внимателно извийте бутона и го извадете.
 4. Развийте двата винта, които закрепват предпазната рамка и я извадете.
 5. В горната част на работния механизъм има два контактни винта. Те са обозначени на много модели. Например цифрите "1" и "3" или английската буква "L" и стрелката, насочена надолу, съответно, тези символи означават входящите и изходящите контакти. Развийте тези винтове.
 6. Облечете проводниците, поставени в кутията на гнездото, от изолация с 1 см. Поставете фазовия проводник в отвора на входящия контакт, а вторият проводник - в отвора на изходящия.Затегнете винтовете и проверете дали проводниците са добре фиксирани. Ако възникне колебание, не забравяйте да го затегнете здраво, защото лошият контакт ще доведе до изгаряне и по-нататъшно повреждане на превключвателя. Но не е нужно да прекалявате тук, за да не откъснете винтовете.
 7. На работната част има и още два дистанционни винта. Развийте ги, поставете работния механизъм в монтажната кутия, внимателно подравнете хоризонтално и фиксирайте в това положение, като затегнете дистанционните винтове. Проверете работата си, леко се опитайте да разклатите работната част. Ако той е здраво закрепен в контакта, инсталирайте защитната рамка отгоре, като я завиете с два винта.
 8. Закрепете бутона към задвижването на работния механизъм и проверете как работи инсталираният превключвател. За целта включете въвеждащата машина. Натиснете клавиша за превключване, лампата в осветителното устройство трябва да светне. Когато натиснете клавиша назад, светлината трябва да изгасне.

В съвременните модели на превключватели често се използват контакти с плъгини вместо винтови контакти, те са се доказали доста добре. Проводникът трябва да бъде включен в отвора за контакт, трябва да влезе плътно и да лежи. Ако се опитате да издърпате окабеляването назад, тогава с определени усилия той не трябва да се разтяга, което означава, че контактът е добър. Просто не използвайте цялата сила, която имате! И за да можете, ако е необходимо, да извадите окабеляването от контактния отвор, има специални лостове.

За повече информация относно инсталирането на превключвателя вижте това видео:

Същността на инсталирането на превключвател с два или три бутона е една и съща, единствената разлика ще бъде в самата схема на свързване. И ако сте разбрали как правилно да монтирате обикновен превключвател със собствените си ръце, тогава, със сигурност, можете да се справите с по-сложни устройства за превключване.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?