Превключвател с два бутона - схема на устройство и връзка

връзка с прекъсвач

Човек се опитва да направи всичко в живота си възможно най-удобно, това се отнася и за електрическото окабеляване в къщата. По време на ремонта избираме красиви лампи, превключватели, които да съответстват на цялостния интериор, блокове с гнезда, инсталираме контакти с предпазни завеси от деца и осветени ключове, така че да е удобно да ги намерите в тъмна стая. Но досега не много от тях трябваше да се справят с такава концепция като превключвател с две ключове. Това устройство прави нашата комуникация с електричеството по-удобна, тъй като позволява контролирането на едни и същи осветителни тела от няколко различни места.

Такова устройство заслужава отделна подробна дискусия, така че нека да разберем за какво е, къде е инсталирано, какви разновидности има и как да свържете двуключов преминаващ превключвател към домакинската електрическа мрежа.

Област на приложение

Преходен превключвател с два ключа е инсталиран в помещения с големи размери или дължина, където ще бъде по-удобно да контролирате осветлението от две места. Нека да разгледаме някои примери.

голям хол с прожектори

Да кажем, че имате огромна всекидневна с голям полилей и прожектори, монтирани около периметъра на стаята. Превключвателят, както трябва да бъде, се намира на входа на стаята - влязохме, натиснахме желания бутон, свети полилей или групови лампи. След като отидете в другия край на хола, където например има стълбище към втория етаж, би било много удобно да изключите светлината, без да се връщате в началото на стаята. За това е предназначен този двускатен превключвател. Едно устройство за преминаване е разположено на входа, което включвате, когато влизате в стаята, второто е монтирано на изхода от хола, за да изключите осветлението от това място.

коридор с няколко лампи

По същия начин се прилага схемата на свързване на преминаващия превключвател с 2 места за дълги коридори. Често се използва в частни мини-хотели и хотели, къщи за гости в курорти, когато има няколко стаи в дълга стая или в офиси с голям брой офиси. В такива дълги коридори е добре да монтирате две групи лампи, всяка от които е включена с отделен ключ. На входа на дълъг коридор е инсталиран първият преминаващ превключвател, а в самия край на втория, след като преминете през цялата стая, няма да е необходимо да се връщате, за да прекъснете връзката.

хол с втора светлина

Оказва се много удобно да инсталирате двойно преминаващ превключвател в двуетажна жилищна конструкция. Превключващите устройства са инсталирани на първия и втория етаж (в началото и в края на стълбите). Тук също може да има две групи осветителни елементи - полилеи с по-ярко осветление и прожектори с притъмнена светлина, което ще бъде достатъчно, за да се изкачите по стълбите, без да се спъвате. Всеки клавиш включва осветлението на определена група лампи. Управлението се извършва от пода, на който човекът се намира в момента.

Също така такъв превключвател може да бъде инсталиран в страната или в селска къща, където има дълги градински пътеки. Например в началото на парцела има къща, а в края на беседката между тях е пътека с лампи. В тъмното е необходимо да влезете в беседката, да включите пропускателния превключвател, разположен някъде на стената на къщата, да вървите по осветената градинска пътека и след това да изключите осветлението от беседката. Докато сте в беседката, крушките не горят напразно и не навиват излишното електричество.По същия начин след това се връщате, първо включихте осветлението на пътеките в беседката, а след това го изключихте с превключвател на къщата. Осветлението на пътеките може да се направи по-ярко с висящи светлини и затъмнено, като прожекторите са монтирани по пътеките, всеки тип е включен с отделен ключ.

Устройство и разновидности

превключвател с два бутона без осветление
обичаен

Как правилно да определите преминаващ превключвател? Всъщност това са две превключващи устройства, които управляват едно осветително тяло (или група).

Ако погледнете домакински превключвател с два ключа, външно той абсолютно не се различава от обикновен апарат. Състои се също от работна част (контактна група) и защитен калъф (рамка и ключове). И основните му функции са същите - да прекъсне или затвори електрическа верига.

Но от конвенционален превключвател никога няма да бъде възможно да се направи контролна точка, вторият има по-сложна схема на свързване. Един обикновен превключвател с два бутона има три контакта - един входящ (получава фаза от захранващата мрежа) и два изходящи (фазовите проводници на лампите трябва да бъдат свързани към тях). Моделът с директно преминаване има шест контакта.

двуклавишен преминаващ превключвател с осветление
подсветка

Ако натиснете клавиша на обикновен апарат, тогава между източника на напрежение и лампата се създава затворена верига, в резултат на което се появява осветление. Версията за преминаване има вътрешен подвижен контакт (смяна), когато бутонът е натиснат, той едновременно отваря една верига и затваря втората, тоест се хвърля от един терминал в друг. В този случай втората верига са контактите на сдвоения превключвател, тъй като устройството за превключване на преминаване не работи като независимо устройство.

докоснете превключвател с два бутона
сетивен

Когато избирате модел на преминаващ превключвател, имайте предвид, че в допълнение към ключовите модели има и чувствителни на допир такива. Те са по-скъпи, така че тук се съсредоточете върху финансовите си възможности.

Моделите с подсветка се считат за много удобни за използване, няма да се налага да търсите такова устройство дълго време в тъмна стая. Всеки клавиш има светещ прозорец, указващ местоположението на превключвателя.

Диаграма на връзката

Първо, няколко основни принципа, така че да разберете самата същност на преминаващия превключвател.

връзка с прекъсвач
връзка с прекъсвач
 1. От всяко преминаващо устройство към кабелната кутия идва проводник от три ядра.
 2. От първия преминаващ превключвател едно ядро ​​е свързано към фаза на захранващата мрежа.
 3. Едното ядро ​​на втория превключвател е свързано към фазовия проводник на осветителното тяло.
 4. И двете превключващи устройства са електрически свързани помежду си в разклонителната кутия чрез сдвояване на двете останали ядра.

А сега ще разгледаме по-отблизо как да свържем преминаващ превключвател с два ключа към електрическата мрежа.

маркиране на контактите на превключвателя с двойно натисканеВземете ключ за преминаване с два ключа в ръцете си и внимателно разгледайте задната му страна. Проводниците са свързани към шест терминала (тоест три за всеки ключ).

Всички терминали са маркирани. Означените "1" със стрелка, изтеглена до нея, са свързани към същите клеми на втория преминаващ превключвател. По същия начин е необходимо да свържете клемите с числото "2" и стрелката, изтеглена една до друга с проводници. В този случай е удобно да използвате четирижилен проводник.

Първият превключвател има още два терминала "L1" и "L2", към които фазовият проводник е свързан от захранващата мрежа. Във втория превключвател терминалите с надпис "L1" и "L2" са свързани съответно към две осветителни тела. Такива връзки се правят с двужилен проводник.

Не забравяй! Нулата на захранващата мрежа е свързана в разклонителната кутия с неутрални проводници, идващи от държачите на осветителните тела.

За подробен анализ на схемата за връзка вижте този видеоклип:

Функции за инсталиране

схема на свързване на превключвателя с два ключа

Изберете места за преминаващите превключватели. Като се има предвид същността на самия превключващ апарат, е съвсем логично едното да бъде в началото на стаята, второто в края. Няма значение от коя страна влизате в тази стая, във всеки случай - с един превключвател включвате светлината, изключвате другия, и двамата работят в две посоки на групите за осветление.

контакти и разпределителни кутииЗа да свържете превключвател с два ключа, ще ви трябват специални монтажни кутии, които се вкарват в отвора на стената (те се наричат ​​също кутии за гнезда).

Тъй като всички връзки (а не са толкова малко от тях) ще бъдат направени в разклонителна кутия, ще е трудно да се направи това в стандартен стандарт (диаметър 60 мм), просто няма да има достатъчно място за извършване на необходимото превключване и спретнато да го поставите вътре. Преди да свържете устройство за двойно преминаване, опитайте се да закупите кутия с по-голям диаметър или близнак от две или три.

 1. Дезактивирайте стаята, в която ще извършвате работа.
 2. С помощта на електрическа бормашина със специална коронка направете необходимите дупки в стената за разклонителната кутия (като правило тя се прави под тавана) и кутии за гнезда (обичайно е да ги инсталирате на нивото на спусната човешка ръка).
 3. За да полагате проводници с помощта на шлайф, направете жлебове от разклонителната кутия до местата за монтаж на превключватели и лампи.
 4. Поставете проводниците в каналите и ги фиксирайте с алабастър. Не забравяйте да оставите дългите краища за рязане и свързване.
 5. Вкарайте проводника за захранване в разклонителната кутия, той ще има две ядра - фаза и нула.
 6. Направете всички необходими жични връзки съгласно горната схема на свързване. Извиването е най-често срещаният метод за свързване сред електротехниците. Краищата на проводниците трябва да бъдат лишени от изолация: в разклонителната кутия, за надеждността на усукване, краищата са оголени с 3-4 см, в превключватели и държачи на лампи е достатъчно 0,8-1 см.
 7. Изолирайте плътно всички фуги със специална лента, отгоре, за надеждност, поставете и PVC тръби.
 8. Инсталирайте осветителни тела (в групите за осветление, осветителните елементи обикновено са свързани паралелно, защото при серийна връзка, ако една лампа се повреди, цялата верига няма да работи за вас).
 9. Закрепете превключвателите към гнездовите кутии, инсталирайте рамки и ключове.
 10. Приложете напрежение в помещението и тествайте работата на преминаващите превключватели. Включете първото устройство, лампите трябва да светят, ходете до края на стаята, изключете втория превключвател, лампите трябва да угаснат.

Следното видео показва как да се свържете на практика:

И друг пример е тук:

Ако наистина разбирате, схемата на свързване на дву ключов проходен превключвател не е толкова сложна. Това, от което се нуждаете, са основни познания по електротехника, работещ набор от електротехнически инструменти и максимална грижа.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?