Свързване на полилей с 3 проводника към превключвател

полилей с пет рамена

Полилеят принадлежи към онези интериорни предмети, с които хората започват да се запознават почти от раждането. Бебе, лежащо в количка или ясла, разглежда интересното светещо устройство на тавана с интерес. Всяка голяма стая в апартамент или къща задължително е оборудвана с полилей, който е фиксиран в центъра на тавана. Той не само се превръща в интериорна декорация, но също така ви позволява да разпределите равномерно натоварването на осветлението върху пространството на стаята. За да промените осветеността на една стая, най-често се използват полилеи с 5 или повече крушки. Такива лампи ще бъдат разгледани в тази статия. Нека да поговорим за това как да свържете полилей с 3 проводника, какво е необходимо за подобна работа и може ли човек да направи това без специално образование по електротехника?

приспособление

полилей с екзотичен дизайн

На съвременния пазар има широка гама осветителни тела със сложен дизайн, голям брой светодиоди или лампи, с дистанционно управление. Досега обаче мнозинството предпочита да монтира полилей с пет рамена в хола си.

двугранен превключвател вътрешенАко такъв полилей е свързан към един превключвател, това ще доведе до голямо потребление на електроенергия. Съгласете се, не винаги е необходимо всички пет рога да светят в стаята, понякога два или три са достатъчни. Следователно, най-популярната е схемата на свързване на полилей с двоен превключвател. Ще поговорим за такава схема по-долу и преди да свържете полилея към домакински превключвател с два бутона, нека разберем от какво се състои такава лампа и как работи.

На първо място, това е основният дизайн за 5 рамена. Независимо къде са насочени лампите (надолу или нагоре), закрепването на гнездата и абажурите с рога се извършва по същия начин - като се използват резбови връзки. Всеки рог в края прилича на тръба с резба, към него е прикрепен декоративен капак с гайка. Но много често закрепването се случва поради дъното на патрона, което се завинтва върху рожковата нишка. Трябва да свържете проводници към патрона и да завиете крушките, именно в него се осъществява техният директен контакт. Сенките се използват за разпръскване на светлината, а също така изпълняват декоративна функция, като най-често те са изработени от метал, стъкло или пластмаса.

Проводниците на полилеите най-често се изпълняват в метална конструкция. Плафоните са прикрепени към тялото на осветителното тяло с помощта на резета, болтове или пластмасов пръстен, който се завинтва върху нишката на гнездото. От всяко гнездо вътре в рога е свързан двужилен проводник към кутията за свързване на осветителното тяло.

Можете да инсталирате различни лампи върху полилей - нажежаема, флуоресцентна, LED, енергоспестяваща.

Корпусът на полилея може да бъде оборудван и с блок за захранване или баласт за стартиране на LED и флуоресцентни лампи.

Има полилеи, оборудвани с рефлектори, които имат бяла или огледална повърхност и създават насочена светлина.

Можете да научите повече за това как да изберете полилей и лампи за него в това видео:

 

инструмент

инструмент за инсталиране на гнездо

Преди да свържете полилей с три проводника, подгответе необходимия инструмент:

 1. Индикаторна отвертка (необходима е за определяне на фазата и нулата).
 2. Клещи с изолирани дръжки.
 3. Нож (за отстраняване на изолацията върху вените).
 4. Мултиметър.
 5. Изолационна лента.
 6. Отвертки (плоски и кръстовидни).
 7. Белезници.
 8. Marker.

Устройства, с които ще бъдат свързани проводниците.Това могат да бъдат специални подложки, при които свързаният проводник се затяга под винт, пружина или свързващи изолационни скоби (PPE). И не забравяйте, разбира се, стълба.

Присвояване на тел

Преди да свържете полилей за стая с превключвател с два бутона, нека разберем колко жици имаме нужда и защо всеки от тях е необходим.

инструкции за монтаж на полилей
пример за инструкции за монтаж на полилей (щракнете за увеличение)

Всяко осветително устройство трябва да има паспорт със схемата, посочена в него. Проучете го внимателно, там е описано назначаването на проводниците по цвят. По правило фазата се изпълнява в бяло или кафяво, синият проводник означава нула, а може да има и трети защитен заземяващ проводник, той обикновено се прави в зелено или жълто. Общо от полилея трябва да излязат 4 ядра - нула, защитна земя и 2 фази.

телени цветове

Ако няма паспорт за осветителното устройство, тогава ние сами ще определим къде е фазата и къде е нула.

Така че, имате отвор на тавана, от който стърчат три вени, едната от тях е нула, а другите 2 са фаза от превключвател с два бутона. Ако вашият полилей е със защитно заземяване, тогава ще има отделна четвърта жица за това.

 1. Изключете захранването на апартамента и поставете клавишите на двойния превключвател в положение "Disabled".
 2. За да избегнете късо, отделете трите проводника, които стърчат от тавана на разстояние една от друга до страните.
 3. Отстранете изолацията от всяка сърцевина с около 1 cm.
 4. Приложете напрежение, като включите машината и след това превключвателя. Използвайте отвертката с индикатор за докосване до всяко ядро, като тази при контакт с която индикаторът не свети, ще бъде нула. Маркирайте го с маркер.
 5. Сега изключете ключовете на превключвателя един по един и проверете съответното присъствие на фазата.

Определете предназначението на сърцевините в осветителното тяло с помощта на мултицет:

 1. За начало задайте режима "Call" на устройството и късо съединете сондите за 1 секунда. Трябва да звучи звуков сигнал, което означава, че сте избрали правилно границата на измерване и устройството работи правилно.
 2. В патрона има 2 контакта, единият от тях е фазов, пружинен е и се намира в центъра, вторият е нулев, намира се отстрани (когато крушката се завинтва, докосва я с основата си).
 3. Също така съблечете и четирите сърцевини, простиращи се от полилея на 1 cm.
 4. Сега трябва да намерим нулевото ядро. Прикрепете една сонда на мултицета към нулевия (страничен) контакт във всяка от касетите. С втората сонда докоснете настрана откъснатите проводници. Щом чуете звуков сигнал, това означава, че тази сърцевина е нула, също я маркирайте с маркер.
 5. По подобен начин определете съответствието на двата фазови проводника, простиращи се от осветителното тяло. Този път с мултицетна сонда редувайте контактите на централната фаза в касетите. В полилей с пет рамена, една фазова вена е свързана с три патрона, а втората отива към останалите две.
 6. За да проверите заземяващия проводник, трябва да го докоснете с една сонда и да докоснете металното тяло на осветителното тяло с другата, звуков сигнал ще потвърди правилността на избора.

Схема с превключвател с един бутон

свързване на полилея към превключвател с един бутон

За начало, помислете за по-опростена схема - как да свържете полилей с три рамена с 3 проводника. Ето три подробни инструкции стъпка по стъпка. Първо проверете съдържанието на пакета на вашата лампа:

 1. След като отворите фабричната опаковка, незабавно намерете списък с комплектите, включени в полилея, и проверете наличието на всички компоненти спрямо списъка.
 2. Намерете скоба, която ще прикрепи полилея към тавана. Това е лента, която се завинтва директно към дървената основа на тавана, а капакът на полилея ще бъде прикрепен към тази лента.
 3. Проверете наличието и целостта на всички нюанси.
 4. На следващо място трябва да има устройство (можете да го наречете разклонителната кутия на полилея), в което проводниците ще бъдат изключени, към него са прикрепени три рога и самият този механизъм е свързан към капака на скобата. През това устройство се изтегля двойна жица (фазови и неутрални проводници). Единият му край ще бъде свързан с фазовите и нулеви проводници, които излизат от дупката на тавана, другият край е предназначен да се свърже с проводниците в рогата.
 5. Обикновено третият заземен проводник е включен в комплекта за осветителни тела отделно.На металния калъф (най-често на капака) специална икона обозначава мястото, където трябва да бъде свързана защитната земя.
 6. Проверете за наличието на три рога, патроните трябва да бъдат прикрепени към тях и от всеки трябва да излезе фазов и неутрален проводник.

Сега нека разгледаме как да свържете проводниците в полилея:

 1. Вземете едно рамо и кутията за свързване на осветителното тяло, където ще бъде извършена връзката. От рога излизат две вени (синьо - нула, кафяво - фаза). Издърпайте ги през една от трите дупки и закрепете клаксона.
 2. Направете същото с другите два рога.
 3. В резултат на това са получени 6 жици от рогата в разклонителната кутия на осветителното тяло - три сини и три кафяви и двойна двужилна жица, която ще се използва за свързване към мрежата.
 4. Залепете изолацията на всичките 6 ядра от рогата и върху двойния проводник.
 5. Свържете трите сини проводника заедно от един кичур на двойния проводник и по същия начин свържете трите кафяви проводника към втория кичур на двойния проводник. Направете това с обрат, можете да спойкате и отгоре. Поставете изолационните капачки, те обикновено са включени.
 6. Вкарайте всички жици спретнато в разклонителната кутия на полилея и затворете горната част с капак.
 7. Свържете защитния заземяващ проводник на определеното място.

свързване на проводници в полилей

Остава да свържем нашия полилей с три проводника към мрежата:

 1. Преди да стартирате електрическата част на работата, обезвъздушете стаята, като изключите захранващия превключвател.
 2. Закрепете фиксиращата рамка към дървената конструкция на тавана с помощта на обикновени винтове за дърво. Това трябва да се направи възможно най-здраво и надеждно, тъй като щангата ще трябва да поддържа цялото тегло на полилея.
 3. За да не промените нещо по-късно, веднага опитайте лампата, като леко закрепите декоративните болтове. Вижте, ако всичко ви подхожда, тогава развийте болтовете и започнете да свързвате проводниците.
 4. Препоръчително е да вършите такава работа с партньор, така че един човек да може да държи свързаната лампа, а другият да участва в връзката. Ако няма партньор, тогава фиксирайте лампата към инсталираната лента, като я завържете плътно със струна или парче здрава жица.
 5. Започнете, като поставите самозаключващи се клеми на проводниците, които стърчат от дупката на тавана. След това свържете съответните проводници на лампата към тях.
 6. Сега включете прекъсвача и прекъсвача, за да проверите правилната работа. Ако и трите лампи светят, изключете превключвателя, машината и завършете работата, като най-накрая завийте лампата към лентата.

Сега знаете как правилно да свържете полилей с три рамена, нека разгледаме по-сложен вариант - свързване на полилея към двоен превключвател.

Схема с превключвател с два бутона

схема на свързване на полилей към превключвател с два бутона

Свързването на полилей с пет ръце към домакински превключвател с два бутона се извършва по същия начин.

 1. От разклонителната кутия идва нулева сърцевина, която се полага към лампата, всички пет нулеви ядра от всяка лампа ще бъдат свързани към нея.
 2. Фазовото ядро ​​от кутията идва към превключвател с два бутона, от него се простират две ядра, които ще подават напрежение към едната и втората група крушки.
 3. В съединителната кутия нулевите и фазовите проводници са свързани към фазата и нулата на захранващата мрежа.
 4. Вместо 6 проводника в разклонителната кутия на осветителното тяло, както във версията с три рамена, сега ще се извеждат 10 (5 фази и 5 нули).

Всички пет сини нулеви ядра в осветителното тяло трябва да бъдат свързани в една обща сбруя. А от фазовите вени оформете две свързващи сбруи - една от трите кафяви вени от крушките, втората, съответно, от две. Тоест, когато е включен един ключ за превключване, ще светят три лампи, а когато вторият ключ е включен - две.

свързване на полилея към проводниците на тавана

В кутията на полилея има три проводника. Някои краища се извеждат в горната част и ще бъдат свързани с вените, докарани до дупката на тавана до точката на фиксиране на лампата. Свържете другите краища по този начин:

 • Синя нулева сърцевина с свързващ ремък от пет нулеви ядра на всички лампи.
 • Един фазов проводник, например кафяв, със свързващ ремък на фазовите проводници на три лампи.
 • Вторият фазов проводник, например, бял, с свързващ ремък на фазовите проводници на две лампи.

От дупката на тавана, на мястото, където ще бъде фиксирана лампата, имате стърчащи три оголени вени. Свържете ги съответно с фазовия и нулевия проводник на полилея. В случай на защитно заземяване на осветителното тяло, ще има четвърти проводник и връзка.

Можете да видите, че по аналогия с по-простия вариант свързването на полилей и двоен превключвател също е лесно. Повече информация за свързването на полилей може да видите в това видео:

Бих искал да дам малко съвети относно евтините китайски полилеи. Проверете всички кабели за цялост веднага след закупуването. Те често съдържат цялата електрическа част в разклонителната кутия на полилея, проверете надеждността на контактите. Ще бъде жалко, ако след това се наложи да преработите толкова огромна работа.

Сега знаете как да свържете полилей с 5 или 6 рамена към двоен превключвател. По принцип, ако имате основни познания по електротехника, няма да ви е трудно да направите това. Но ще се окаже, че ще спестите малко при обаждане на професионален електротехник.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?