Защо ви е необходима разклонителна кутия за електрическо окабеляване

разклонителна кутия

За някои разклонителната кутия за окабеляване ще изглежда много незначителен елемент от домакинска електрическа мрежа. И наистина, каква е ползата от това? С помощта на превключвател контролираме осветлението, активираме електрически уреди и оборудване с контакти - има видим резултат от тези елементи на електрическата мрежа. Невидим, но много важен резултат е, че превключватели, контакти и лампи са свързани към общата електрическа мрежа чрез разклонителни кутии. Именно в тях са свързани проводниците, идващи от източника на захранване и преминаващи към комутационните устройства.

История на външния вид

Веднага след като беше монтиран първият възел, в който бяха свързани няколко проводника на разклонената електрическа мрежа, веднага възникна необходимостта от неговата защита. На първо място, от случаен контакт на човек с гола жица, което може да доведе до токов удар. Необходима е също така защита от външни влияния - механични, прах, мръсотия, вода.

старо окабеляване

Още по време на първите стъпки на електрификация е измислено, за да защити мястото на телени обрати с кутия. В началото за тази цел са използвани импровизирани средства, например консерви от консерви. В тях бяха направени дупки, в които бяха вкарани и усукани проводници. Най-важното беше внимателно да изрежете дупките, да направите ръбовете им гладки и не назъбени, за да не се повреди изолацията на проводниците.

Въпреки това, много скоро еволюцията на електротехниката доведе до масовото производство на необходимите заводски разклонителни кутии от производителите. Въпреки че дори сега, след почти век, някъде има занаятчия, който в гаража или в бараката ще свърже проводниците в консервна кутия.

Е, и вие, ако строите къща или правите основен ремонт в апартамент, по всякакъв начин започнете с електрически работи. На първо място, инсталирайте разклонителните кутии, не използвайте никакви кутии и импровизирани средства, дори в задните помещения. Насочете се към електрическия пазар, където кутиите се продават в изобилие - всички размери, конфигурации и степени на защита.

Защо се нарича по различен начин?

Електрическата разклонителна кутия получи няколко имена наведнъж - разпределение, окабеляване, разклоняване, превключване.

разклонителна кутия

Тя е като електрическа разпределителна точка, която получава напрежение от източник на енергия и след това се разминава по няколко електрически клона - до контакти, ключове, осветителни тела. Тъй като напрежението в кутията се разпределя в различни посоки, то се нарича разпределение. Тъй като няколко електрически клона напускат кутията, се появи синоним - клон.

Друго име идва от начина, по който проводниците са свързани вътре в кутията. Дълго време запояването се считаше за най-надеждния метод. На кръстовището проводниците бяха усукани, а след това запоени, поради което електротехниците започнаха да наричат ​​кутиите неразрешени.

По интересен начин възникна и друг синоним - отваряща се кутия. Думата "изключване" може да се чуе само сред професионални електротехници и те измислиха това, сякаш съчетават две понятия - разпределение и връзка. Тоест, те разпределиха в кутията кой проводник и къде трябва да отиде, а след това ги свързаха според схемата.

разклонителна кутия

Сега има толкова много съвременни опции за свързване - всякакъв вид клемни блокове, заваряване, свързващи изолационни скоби, обтягане на втулки, клемни блокове, самозатягащи се клеми.Въпреки това, кутиите все още често се наричат ​​разклонителни кутии.

Обяснихме ви всичко това, така че когато отивате да избирате материали в магазините за електричество и на различни места виждате различни имена, знаете, всички те означават една и съща разклонителна кутия.

Винаги ли е необходимо?

Доста логичен въпрос, възможно ли е да се направи без разклонителна кутия? Теоретично казано, да.

Сега си представете, че от въвеждащ електрически панел, който обикновено се намира на входа на къща или апартамент, ще трябва да разширите отделна линия до всеки превключвател и контакт. Колко жица е необходима тогава? И каналите ще трябва да бъдат направени широки и дълбоки, така че да можете да положите няколко проводника в тях. И така, от чисто икономическа гледна точка, инсталирането на разклонителни кутии е рационално и целесъобразно решение.

свързване на проводници с клемни блокове в разклонителната кутия

Някой може да възрази и да каже, че е много по-безопасно да поставите плътна линия от електрическия панел към превключвателя или контакта и в кутията ще има само допълнителен свързващ възел. На това има само един отговор - правилно и правилно направената връзка на проводниците не представлява никаква опасност.

Всеки може да има собствено мнение по този въпрос, но днес вариантът с помощта на разклонителни кутии е най-предпочитаният.

Видове

Кутиите за свързване на електрически проводници се предлагат в различни видове и са класифицирани според много параметри.

По метод на инсталиране

На първо място, те са разделени в зависимост от метода на инсталиране:

 1. Разпределителната кутия за повърхностно окабеляване (иначе наричана "външна инсталация") е монтирана върху повърхности на стената. За да го инсталирате, не е необходима предварителна подготовка на основата. Той е прикрепен директно към повърхността на стената с помощта на различни крепежни елементи.разклонителна кутия за открито окабеляване
 2. Разклонителната кутия за скрито окабеляване (наречена "вътрешен монтаж") е монтирана в специална вдлъбнатина в стената, която се пробива по време на монтажните работи. Тези разклонителни кутии също се различават в зависимост от материала на стената, в която ще бъдат монтирани. Ако в бетонна или тухлена стена, тогава е необходимо да се направи вдлъбнатина със специална корона за размера на кутията. При гипсокартон или други листови материали просто се изрязва съответната дупка.монтирана разклонителна кутия

По материал

Кутиите се различават в зависимост от материала, от който са направени. На първо място, това трябва да са материали, които биха осигурили максимална защита на свързаните проводници за целия експлоатационен живот. В тази връзка кутиите за електрическо окабеляване са изработени от висококачествена пластмаса и метали, които също са покрити със защитен слой от антикорозионна боя или грунд.

метални разклонителни кутии

За производството на метални кутии се използват ламаринена ламарина или алуминиеви сплави, които не корозират. Ако избухне пожар, металната кутия временно ще служи като защита за съдържанието на кутията, през което време поне ще бъде възможно обеззаразяване на електрическата мрежа. Металните кутии най-често се използват в общи сгради (гаражи, помощни помещения, навеси).

Защитете електрическите връзки и пластмасовата разклонителна кутия също толкова ефективно. За тяхното производство се използват полиамид, полипропилен или лят флуоропласт, тези материали не подлежат на разлагане от активни вещества. Тези пластмасови кутии осигуряват отлична изолация срещу токов удар. Освен добри изолационни свойства, те имат и достатъчна механична якост. Пластмасовата разклонителна кутия е устойчива на агресивни химически течности и може да остане във влажна среда много по-дълго от металната. Ако има опасност от открит огън, тогава пластмасата не гори, а се стопява, в това тя, разбира се, е по-ниска от металната.

По други параметри

Разклонителните кутии се различават по размер и следните критерии играят основна роля тук:

 • тяхното предназначение;
 • брой входове;
 • клас на защита.

Поне кутията може да има два входа, тоест в нея ще бъдат свързани два проводника. Максималният брой втулки в една разклонителна кутия е 16. Съответно, колкото повече втулки, толкова по-голяма е кутията по размер и дълбочина.

външна разклонителна кутия

Кутиите се различават по форма, те могат да бъдат кръгли, квадратни и правоъгълни. За външен монтаж изобщо няма значение коя форма използвате кутията. Но за вътрешен монтаж е по-добре да вземете кръгла, защото ако имате бетонна стена, тогава да направите дупка в нея е много по-лесно, отколкото да забиете квадратна ниша.

разклонителна кутия ip67

Всички горепосочени критерии допълват цената на разклонителната кутия. Цената се влияе и от степента на защита на този елемент:

 • IP 20, IP 30 - за използване само в сухи помещения, няма защита срещу влага;
 • IP 44 - за външна употреба и в помещения с високо ниво на влажност, когато инсталирате на открито, трябва да изберете място под навес или навес, а също така да избягвате директно излагане на прах и водни струи;
 • IP 55 - за използване на места, подложени на атмосферни валежи, тоест кутии с тази степен на защита могат да бъдат монтирани на открито при всякакви условия, те са напълно защитени от прах и водни струи;
 • IP 67 - за външна употреба при всякакви валежи, както и на земята и в земята;
 • IP 68 - кутиите с тази степен на защита могат да се работят потопени във вода, като по правило дълбочината на потапяне е допълнително посочена за всеки продукт на опаковката или калъфа.

За домакински електрически мрежи най-често се използват кутии със степен на защита IP 55.

Правила за инсталиране

местоположение на разклонителни кутии в апартамента

Преди да инсталирате разклонителната кутия, запознайте се с изискванията, предписани в основния регулаторен документ на електротехниците PUE, както и полезни съвети за инсталиране на разклонителни кутии:

 1. Кутията трябва да бъде инсталирана на разстояние 10-30 см под нивото на тавана.
 2. Разклонителната кутия трябва винаги да е достъпна. Има моменти, когато е бил инсталиран на необходимото разстояние от тавана, но след това по време на нов ремонт и монтаж на опънати или окачени тавани, кутията е била недостъпна (тоест нивото на тавана е спаднало). Има възможност да оставите малък люк в новия таван за лесен достъп до кутията. Но, най-вероятно, няма да има много привлекателен и естетичен вид. Най-добре е да го преместите на достъпно място, преди да направите нови тавани.
 3. Със скрита версия на електрическото окабеляване се прави вдлъбнатина в стената за всяка разклонителна кутия според нейния размер и форма (кръгла или квадратна). Дълбочината на нишата е направена такава, че кутията след това да не стърчи от стената, а когато е затворена, капакът се оказва встрани от повърхността на стената.
 4. Външните модели кутии са монтирани вече върху подготвени декорирани стени.
 5. Ако в стаята е направен висококачествен ремонт, тогава не бих искал да развалям външния му вид с невреден капак, който затваря разклонителната кутия. В този случай или подредете корицата, за да съответства на вашия интериорен дизайн (залепете тапета или боята, за да съвпадне), или изберете кутия с декоративно покритие предварително.
 6. Ако сте покрили кутията с тапет, не забравяйте да помните местоположението му, за да отрежете тапета на това място, ако е необходимо и да получите достъп до телените връзки. Най-добре е да водите домашен дневник на електротехник, в който ще бъдат очертани всички точки на кутиите и пътя на проводниците в каналите. Също така е много удобно в случай, че трябва да пробиете стена за снимка или рамка за снимки. Познавайки схематичния план за окабеляване, определено няма да се спънете в него с електрическа бормашина.
 7. Трябва да погледнете в разклонителната кутия не само когато димът вече излиза от нея.От време на време е необходимо да се преразгледат връзките за тяхното отопление, а също и да се затегнат контактите.

монтиране

свързване на проводници в разклонителната кутия

За да инсталирате кутията в стената, първо трябва да подготвите дупка. Ще ви е необходим специален инструмент, за предпочитане перфоратор със специална приставка, наречена корона. Какво е това? Пръстен с победен или диамантен режещ ръб. В центъра има бормашина, предназначена за бетон, тя центрира короната и вече самата тя отрязва кръгъл сегмент от стената. Пробиването се извършва на необходимата дълбочина, след това изрязаният сегмент се отстранява от стената с помощта на длето и чук (можете да използвате специално острие, което е инсталирано на перфоратора). По същия начин се прави вградена ниша за всеки инсталиран елемент на електрическата мрежа (контакти, ключове).

След това от дупката е необходимо да се пробият каналите, в които са положени проводниците или кабелите. Краищата им трябва да се поставят в кутията (има няколко специални отвора за това) и да се оставят да стърчат 10-15 см за монтиране на връзката.

След това кутиите се вграждат в ниша върху разтвор от алабастър или мазилка. Остава само да направите всички необходими връзки на проводниците и да затворите инсталирания елемент с капак. Проводниците са свързани чрез заваряване, усукване и последващо запояване, кримпване с ръкави или клемни блокове.

Сега знаете почти всичко за разклонителните кутии. Винаги започвайте ремонти на електрозахранването с тях. Не е проблем да закупите тези елементи на електрическата мрежа сега, основното е да решите кои точно са ви необходими?

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?