Как да замените превключвател за светлина с един или два клавиша

Самозамяна на превключвателя

Сривът на превключвателя може да възникне по различни причини: от късо съединение до банално износване на кутията. За да го замените, можете да се обадите на електротехник, но ако желаете, тази работа може да се извърши независимо. В тази операция няма нищо трудно и всеки възрастен, дори и без специални познания, може да се справи с нея за не повече от половин час. Трябва обаче да се помни, че тъй като тази работа е свързана с електричество, трябва да се погрижите за мерките за безопасност. В тази статия ще намерите подробен отговор на въпроса как да смените превключвателя със собствените си ръце.

Подготовка за работа

Преди да започнете да подменяте превключвателя, трябва да се уверите, че причината е в него. Често "виновникът" е патрона, така че първо трябва да го проверите със сонда или мултицет, като предварително сте развили лампата.

Също така се уверете, че има светлина в останалите стаи.

След като се уверите, че превключвателят е дефектен, той трябва да бъде демонтиран. Трябва да се помни, че подмяната на превключвателя на светлината се извършва в обезпаразитен апартамент, следователно е необходимо да изключите напрежението, което се подава в помещението с превключвателя. Предупреждавайте всички у дома, че работите с електричество и по това време те не трябва да включват електрически уреди и още повече - докоснете ключа.

Предупредителен етикет на машината

Нека първо разберем как да сменим превключвателя с един бутон.

Премахване на превключвателя

За да демонтирате повредено устройство, първо трябва да премахнете защитния му капак, изработен от пластмаса или карболит. За да направите това, трябва да развиете 2-те монтажни винта.

Механизмът за превключване с един бутон е фиксиран вътре в гнездото с дистанционни втулки. Разполага с двойка винтови клеми с кабелни сърцевини, свързани към него. Позицията на краката може да се регулира, ако е необходимо, с винтовете от лявата и дясната страна.

Преди да премахнете механизма, трябва да определите коя вена фазата се приближава до него. За това се нуждаем от отвертка за сонда. Докосвайки контактите й един по един, проверяваме наличието на напрежение. След това ключът на устройството трябва да се превключи на друга позиция и след това да се извърши повторна проверка.

Фазовият проводник на кабела е този, на контакта на който сондата показва наличието на напрежение; той обаче отсъства при втория контакт. Нулевото ядро ​​трябва да отиде към осветителното устройство.

Фазовото откриване се извършва на жив прекъсвач, така че трябва да бъдете изключително внимателни, когато извършвате тази процедура. Едва след завършването му, помещението трябва да се дезактивира чрез изключване на превключвателя или развиване на щепселите.

Прекъсвачи се отварят ръчно

След като обезвредите апартамента, трябва да се уверите, че няма напрежение на превключвателя и след това да продължите да го демонтирате. В този случай трябва да продължите по следния начин:

 • Извадете механизма от гнездото, след като развиете винтовете на дистанционните втулки.
 • След това трябва да отделите проводниците, като започнете от фазата. Развийте контактния винт, издърпайте кабела и го маркирайте с електрическа лента.
 • Изключете втория кабел от механизма.
 • Изправете проводниците.

Това завършва демонтажа.

Подготовка за връзка

Преди да свържете ново устройство, трябва да го подготвите за инсталиране. Процедурата е следната:

 • Извадете ключа с помощта на плоска отвертка.
 • Развийте винтовете, за да получите достъп до механизма. Дизайнът на тези устройства е различен, но те са свързани по един-единствен принцип и са фиксирани към гнездото с помощта на раздалечени крака. Движението на последното се осигурява от винтове.

За фиксиране на проводниците са осигурени чифт винтови скоби и притискаща плоча. С тяхна помощ можете да разхлабите закрепването или, напротив, да натиснете вените по-силно. Всеки контакт може да бъде свързан от едно до две ядра.

Превключване на контакти

Инсталиране на нов превключвател

След като подготвихме механизма за инсталиране, пристъпваме директно към неговата връзка. В този случай трябва да действате в следния ред:

 • Облепете краищата на проводниците от изолация 1-1,5 см с нож.
 • Поставете почистената сърцевина в контактния отвор, като същевременно се уверите, че няма изолация в скобата. Трябва да се помни, че фазовият проводник (червен) трябва да бъде фиксиран в гнездото на контакта, маркиран със символа L1, а нулата (черен или син) в гнездото L2.
 • Ако краят на сърцевината стърчи повече от 2 мм, отрежете излишъка.
 • Затегнете контактния винт.
 • Издърпайте кабела, за да се уверите, че контактът е добре закрепен. Жицата трябва да остане неподвижна. Ако това не е така, затегнете контакта по-силно. Но е важно да не прекалявате - можете да скъсате конеца.
 • Облечете следващия проводник и го поставете в отвора.
 • Поправете по същия начин, уверете се, че фиксирането е добро.

След това превключвателят трябва да бъде поставен в гнездото и закрепен с плъзгащи се ленти. След това доставете електричество в помещението и проверете работата на устройството под напрежение.

Включване на светлината - проверете след ремонта

Ако светлината се изключи при натискане на клавиша нагоре, трябва да смените кабелите или просто да обърнете корпуса на механизма.

След като се уверите, че всичко е наред, инсталирайте отново бутона на превключвателя и завийте капака. Когато инсталирате ключа, трябва да сте сигурни, че щифтовете върху него се вписват в жлебовете на ключовете. С това завършва подмяната на превключвателя.

Нека да преминем към въпроса как правилно да промените превключвател с два бутона или три. Редът на процедурата е почти идентичен с този, следван при работа с устройство с един бутон, с изключение на няколко нюанса. Когато инсталирате прекъсвач с два бутона, фазата е свързана към клема L3, а другите два кабела отиват към клеми L1 и L2. Превключвателите за три ключа са свързани с четири проводника, единият от които е фазов, а всеки от останалите три съответства на собствената си група за връзка.

Целият процес на подмяна на превключвател с два бутона е ясно видим във видеото:

заключение

В горния материал се опитахме да изясним възможно най-подробно как да сменим превключвателя на светлината. Както можете да видите, тази процедура не представлява особени затруднения и нашите читатели, като прочетат статията, могат лесно да се справят с такава работа сами, без помощта на професионален електротехник.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?