Как да свържете контакта правилно - подробни инструкции

гнездо за връзка

Преди да свържете контакта, трябва да решите как точно да го свържете към съществуващата мрежа. За да направите това, трябва да си представите как точно ще се използва в бъдеще: за един електрически уред с ниска мощност или за няколко устройства.

Отворено и затворено окабеляване

Разликата между методите и видимите с просто око. Затвореното окабеляване е разположено във вътрешността на стената, за което в нея са пробити или нарязани канали (канали), в които свързващият проводник е скрит под слой замазка. Отвореното окабеляване се полага по повърхността на стената, върху която се държи в специални крепежни елементи или се полага в пластмасови водачи - кабелни канали.

Съответно, ако можете да видите проводниците, които пасват на контакта, тогава окабеляването е отворено. В противен случай се използва затворено окабеляване, за полагането на което стените бяха нарязани.

Тези два начина, по които е свързан изходът, могат да се комбинират помежду си - ако старите точки са свързани по затворен начин, тогава нищо не ви пречи да свържете нов отворен. Няма избор само в един случай - в дървени къщи гнездото може да бъде свързано изключително по открит начин, както и всички останали електрически проводници.

Отворено окабеляване - предимства и недостатъци

отворено окабеляване

Аналогия с най-често срещания удължителен кабел (предпазител от пренапрежение), който по същество е допълнителен клон на електрическата мрежа, но свързан не към разклонителната кутия, а към контакта, ще ви помогне да разберете какво е добро за отвореното окабеляване.

Ползи:

 • Не е нужно да режете стената, за да инсталирате нов контакт. Това важи особено за тези помещения, които вече са реновирани.
 • За инсталиране не ви трябват инструменти като преграда за стена или бормашина.
 • В случай на повреда, не е нужно да отваряте стената - цялото окабеляване е пред очите ви.
 • Скорост на инсталация. Дори след като цялата работа е приключила, добавянето на още една точка към съществуващото оформление е въпрос на няколко минути.
 • Ако желаете, можете напълно да промените окабеляването достатъчно бързо - идеално за схеми за временна връзка.

Недостатъци:

 • Има голяма вероятност от външно влияние върху окабеляването - деца, домашни любимци, можете просто случайно да ги закачите. Този недостатък се изравнява чрез полагане на проводници в кабелни канали.
 • Отворените проводници развалят целия интериор на стаята. Вярно е, че всичко зависи от дизайнерските умения на собственика на стаята - кабелните канали перфектно ще се впишат в съвременните дизайнерски решения, а ако стаята е направена в ретро стил, тогава за това се произвеждат специални проводници и други аксесоари.
 • Необходимостта от закупуване на специални крепежни елементи, дори ако не се използват кабелни канали - в дървени къщи, отвореното окабеляване трябва да се положи на разстояние 0,5-1 см от повърхността на стената. Често проводниците се полагат вътре в железни тръби - всички тези изисквания са насочени към повишаване безопасността на използването на отворени електрически проводници.

В резултат на това този метод на свързване се оправдава, ако по някаква причина няма смисъл да полагате проводници към изхода вътре в стената. Освен факта, че окабеляването ще бъде видимо, няма да има разлики в работата на контакта.

Скрито окабеляване - плюсове и минуси

скрито окабеляване

Въпреки някои значителни недостатъци, той се използва почти навсякъде - предимствата от използването му все още надвишават.

Ползи:

 • Проводниците към изхода се побират в стената, така че тапетът е свободно залепен отвън или се прави друга украса.
 • Отговаря на всички изисквания за пожарна безопасност (в бетонни сгради) - дори и да се появи късо съединение, няма нужда да се страхувате от пожар от проводниците в стената.
 • Вероятността от повреда на окабеляването е много малка - тя може да се повреди само при пробиване на стените.

Недостатъци:

 • За монтаж трябва да изрежете стените.
 • Ремонтните работи са трудни.
 • Ако стените са завършени, след като поставите допълнителен изход, ще трябва да го преработите отново.

Недостатъците се изравняват чрез предварителни изчисления - ако предварително планирате къде и кой блок от търговски обекти трябва да инсталирате, тогава проблеми в бъдеще обикновено не възникват.

Съществуващи методи за свързване

Два или повече гнезда могат да бъдат свързани един спрямо друг и други елементи на веригата само по три начина: последователно, паралелно или смесено. С други думи, първите два метода се наричат ​​маргаритка верига и звезда връзка.

Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, които трябва да се вземат предвид, преди да решите коя схема за свързване на контактите ще се използва във всеки конкретен случай - главно зависи от това кой кабел е необходим и неговият брой.

Не по-малко внимание трябва да се обърне на това какво окабеляване вече е инсталирано в апартамента - ако свързаното устройство е с висока мощност, тогава е вероятно, че за да свържете контакта, ще трябва да издърпате нова жица от разпределителното табло близо до електромера.

Най-важното правило, което във всички случаи трябва да се има предвид при свързването на изводи към вериги, е, че всяко усукване на проводници заедно е слаба връзка в електрическата верига - колкото повече ги има, толкова по-голяма е вероятността окабеляването да се провали във времето.

Паралелна връзка - връзка със звезда

паралелно свързване на гнездаСъщността на метода е, че свързването на няколко точки се осъществява на едно място, върху което пада цялото натоварване, като едновременно с това се включват електрически уреди. На практика паралелното свързване на контактите означава, че един главен кабел влиза в разклонителната кутия на стаята, от която се захранват останалите гнезда. Важен момент е, че с този метод отделен проводник отива към всяка точка от разклонителната кутия.

Предимствата на метода са очевидни - всеки изход работи автономно и ако един от тях не успее, останалите ще продължат да работят. Недостатъкът е, че ако централният контакт, от който се захранват всички точки, изгаря, тогава няма да има напрежение в никоя от тях, но това също е предимство, тъй като с висока степен на сигурност ще се знае къде да се търси почивка.

Следващият недостатък, който се откроява при паралелното свързване на контактите, е високата консумация на проводника, тъй като от централните контакти до всяка точка трябва да се полага отделен проводник. Проблемът частично се решава от факта, че към централните контакти може да се положи проводник с по-голямо напречно сечение и от него към гнездата може да се прокара по-тънка жица, но в този случай се използва вече смесена връзка.

Серийна връзка - верига за маргаритка

схема за свързване на гнезда с контурСвързването на гнездата с контур означава свързването им един след друг и вместо усукване на проводниците се използват контактите на самите контакти. Тези. фаза и нула стигат до първия изход и от него проводниците се хвърлят към втората, третата и така нататък - до последната точка.

В чистата си форма връзката на гнездата с контур се използва само ако е необходимо да свържете блок от изходи или да преместите точката на определено разстояние. В последния случай старият изход не винаги се отстранява - често се оставя, защото ако има пренареждане, тогава отново избирането на стената е неподходящо.

Следващата характеристика, която се откроява е връзката на контактите с контур - не можете да свържете към тях мощни устройства като климатици, перални, микровълнови и конвенционални електрически фурни. Тази забрана е продиктувана от големия брой връзки, които отличават връзката на маргаритката и всяка от тях е слаба връзка в електрическата верига.

Свързването на блок от контакти с контур е описано подробно в този видеоклип:

Смесена връзка и заземяване във верига от маргаритки

смесена връзка при включванеЗа да увеличите надеждността на окабеляването при използване на верига от маргаритки на изходи, можете да използвате смесена връзка. Нейната същност е, че основният кабел влиза в разклонителната кутия на помещението и тогава от него е свързан най-отдалеченият контакт. По-нататък от този проводник се правят клони към останалите изводи, които са разположени между далечната точка и разклонителната кутия.

С тази връзка кабелът за окабеляване се запазва и надеждността на мрежата се увеличава, тъй като ако един от контактите не успее, останалите ще работят (освен ако обратът в близост до основния кабел не изгори).

свързване на блока от гнезда с контур
земна връзка през клон, обратът е скрит в кутията

Когато се използва серийно свързване на гнезда, следователно заземяването е задължително - ако просто начертаете заземен проводник от терминал до терминал, тогава ако изгори на един от тях, останалите гнезда остават незащитени. Ако прокарате един кабел през всички гнезда, но направите клон близо до всеки от тях, тогава надеждността се увеличава.

Най-правилният начин за правилно свързване на контакта със смесена връзка, който се използва в повечето случаи, е да прокарате основния проводник под тавана и да се разклоните от него към изходящите кутии. Ако напречното сечение на окабеляването позволява, тогава там вече можете да свържете няколко точки с контур към един низходящ проводник.

Недостатъкът на такава връзка е същият като този на серийна връзка - голям брой обрати (плюс, на всеки клон, трябва да направите малка разклонителна кутия). За да не се замислим отново дали е възможно да включите мощни електрически уреди в такива контакти, е необходимо внимателно да изчислите окабеляването и е по-добре да използвате паралелна връзка.

В това видео можете да видите как се прави смесена връзка: земята е свързана през клон, а фазата и нулата са свързани с контур.

Звънна връзка

пръстенно свързване на гнездаДонякъде екзотична схема на свързване за постсъветските страни, но несъмнено има своите предимства. Смисълът му е да положите пълен кръг от основния кабел от основния електрически панел в целия апартамент, който ще се върне към своето начало. Във всяка стая се правят разфасовки в нея, които ще бъдат разклонителни кутии, от които пръстенът й вече е положен около стаята, а от нея клоните вече отиват в отделни гнезда или техните групи на бримки.

В този случай, ако жицата изгори навсякъде, тогава следващата част от окабеляването остава работеща, тъй като токът ще стигне до нея от другата страна на пръстена. По този начин, по отношение на надеждността, този метод на практика не е по-лош от паралелна връзка. От друга страна, ако окабеляването изгори, във всеки случай тя трябва да бъде поправена, а консумацията на проводник все още е по-висока от тази на стандартната връзка.

Как да изберем правилния начин

Всичко зависи от сумата, която можете да си позволите да похарчите, мощността на устройството, което ще бъде свързано към този изход, както и наличието или отсъствието на декорация по стените (желанието и възможността да го развалите).

Във всеки случай най-надеждният начин за свързване на всеки изход е отделна (паралелна) връзка директно към главния панел или разклонителна кутия в стаята (ако размерът на кабела позволява).Ако изходът е планиран само за свързване на телевизор или подобни не много мощни устройства, тогава веригата за маргаритка е доста подходяща.

Ако се планира окабеляване в нова къща или модернизация (подмяна) на стара в апартамент, тогава на първо място е необходимо, без излишна скромност, да си представим какви електрически уреди би искал да има - какво може да бъде свързано към мрежата по принцип. Въз основа на това вече е възможно да се изчисли необходимото напречно сечение на проводниците и методът за свързването им.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?