Как да проверите тенг с мултицет

Повикване на нагревателния елемент с мултицет

Електрическите бойлери се използват широко от съвременните хора за решаване на битови проблеми. Основният им елемент, осигуряващ загряване на водата до желаната температура, е тръбен електрически нагревател (TEN). Тел намотката, разположена вътре в TEN, има високо съпротивление и се загрява, когато електрически ток преминава през него, пренасяйки топлина към тялото на устройството чрез топлопроводящ пълнител. Ако пералня, електрическа кана или друг домакински уред спре загряване на вода, тогава причината за неизправността е най-често повредата на термоелектрическия нагревател. В тази статия ще говорим за това как да проверите нагревателния елемент с мултицет, за да се уверите, че е неизправен, или да установим, че проблемът не е в нагревателя.

Проверете функциите

Преди да проверите здравословното състояние на нагревателния елемент, е необходимо да се изчисли неговата устойчивост по формулата R = U2/ П. Буквите в него означават:

  • R е съпротивлението на електрическия нагревател.
  • U е стойността на подаденото напрежение.
  • P е мощността на устройството, отбелязана върху тялото му.

Необходимо е да се знае стойността на устойчивостта, за да се сравнят резултатите, получени по време на тестване с нея.

Обозначения върху корпуса на нагревателния елемент

След като го изчислите по горната формула, можете да преминете директно към диагнозата. Проверката на нагревателния елемент се извършва в следния ред:

  • Изключете кабела на уреда от захранването.
  • Поставете превключвателя на тестера в диапазона на съпротивление, в който се намира индикаторът, получен по време на изчислението.
  • Поставете мултиметровите сонди към корпуса на домакинския уред и от своя страна към изходните контакти на нагревателя.
  • Дешифрирайте показанията на дисплея на мултицет. Ако тестерът покаже съпротивление, равно на полученото при изчисленията, нагревателният елемент работи. Числото "0" показва затварянето на спиралата, разположена вътре в елемента. Числото "1" или безкрайност означава, че спиралата е счупена.

Целият процес подробно във видеото:

След приключване на изпитването, трябва да позвъните на нагревателния елемент, за да разберете дали има електрическа повреда в частта на тялото.

Тази процедура се извършва и с мултицет по този начин:

  • Задайте измервателния уред в режим на зумер с регулатора на панела на тестера.
  • Докоснете сондите до тялото и от своя страна до всички контакти на електрическия нагревател.

Ако, когато сондите докоснат клемите, устройството излъчва сигнали с висока честота, това показва, че електричеството "пробива" към случая. Невъзможно е да се докосне такова устройство, ако то е свързано към мрежата, в противен случай е възможен силен токов удар.

Проверка на повредата на корпуса на нагревателния елемент

Как да проверите нагревателния елемент на бойлер?

Котелът се проверява за годността на електрическия нагревател по същия начин, както е описано по-горе. Единствената особеност на тази процедура е, че в допълнение към нагревателния елемент, термостатът също трябва да бъде проверен. Стойността на съпротивлението на работещи нагревателни елементи на бойлери, в зависимост от марката устройства, може да варира от 0,37 до 0,71 MOhm.

Както бе споменато, след диагностициране на електрическия нагревател, трябва да проверите дали има повреда в частта на тялото. Вече описахме как да звъните на нагревателен елемент с мултицет: трябва да настроите измервателния уред в режим на зумер и след това, докосвайки контактите с мултиметровите сонди, да слушате сигналите, които устройството излъчва.

Как се проверява нагревателният елемент на пералнята?

Най-важната трудност при проверка на нагревател на пералня е, че е доста трудно да се намери - особено за много модерни единици, чиято вътрешна структура е доста объркваща.Най-често нагревателният елемент в пералните машини е разположен близо до задния капак, точно под зареждащия резервоар. Въпреки това, в някои модели той е инсталиран отпред, а в машини с горно натоварване, електрическите нагреватели често са разположени от едната страна.

Нагревателен елемент в пералнята

Проверката на нагревателния елемент на пералнята има още един нюанс - тези нагревателни елементи са оборудвани с три изхода и при проверка е необходимо да се свържете само с два от тях и е важно да не объркате тези контакти. Обикновено клемите, към които трябва да се свържете (нула и фаза), са разположени в краищата, а между тях има заземен контакт, който няма значение за проверка.

В противен случай диагностиката на нагревателния елемент на пералнята се извършва в съответствие с горните инструкции.

Стойността на съпротивлението на работещ електрически нагревател на съвременните перални машини в повечето случаи варира от 25 до 60 ома.

Проверка на нагревателния елемент на електрическата кана

Електрическият нагревател на тези устройства винаги има свободен достъп и не е трудно да го намерите. За да го проверите, първо трябва да изчислите съпротивлението на елемента, като използвате формулата. След това трябва да настроите измервателното устройство в режим на минимално съпротивление, след това да прикрепите сондите към клемите на нагревателния елемент и да видите какви данни се отразяват на дисплея на тестера. При повреден нагревател стойността на полученото съпротивление ще се различава значително от изчислената. Ако мултиметърът показва "1" или безкрайност, спиралата е счупена.

Мултицетът показва неизправност на нагревателния елемент

Наличието на късо съединение може да се каже, ако устройството произвежда същите индикатори, когато една от неговите сонди се прилага към метална тръба, а другата към нагревателен елемент.

В следното видео процесът на проверка на нагревателния елемент на електрическата кана:

заключение

В тази статия разбрахме как правилно да проверите нагревателните елементи на различни домакински уреди с помощта на мултицет. И накрая, трябва да се каже, че ако се установи, че нагревателен елемент не функционира поради късо съединение или счупване на спиралата, е възможно да се възстанови функционирането на домакинските уреди само чрез подмяна на неработещия елемент. Същото трябва да се направи, ако електрическият нагревател даде повреда в корпуса на устройството, в противен случай работата на такова устройство може да доведе до токов удар.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?