Газобетон за преграждане на стени

Газобетон за преграждане на стени

В момента газобетонът е много популярен в частното строителство. На първо място, това се дължи на неговата лекота и голям обем блокове. Второто предимство е пенестата структура на материала - благодарение на него той перфектно задържа топлината вътре в помещенията. Комуникациите са положени вътре в готовата сграда, а някои от тях, особено електрическото окабеляване, почти винаги са положени в стената. За да направите жлеб, се нуждаете от специален инструмент и най-подходящ за това е преходник за стени. В този материал ще разберем какво е преграда за стени за газобетон, какви видове са това устройство и как да направите фаска върху газобетон със собствените си ръце.

Видове и характеристики на браздите

Има два вида такива инструменти: електрически и ръчни. Много по-удобно и по-бързо е да правите строб с помощта на електрически апарат, но поради високата цена и тесния фокус, той почти никога не се купува за домакински нужди. Има смисъл да закупите електрическа фурна за лице, което се занимава професионално с електрическа работа. За самостоятелно рязане на канали обикновено се използва ръчна преграда за стени за газобетон, чиято цена е няколко пъти по-ниска.

Домашна фурна за газобетон

Характеристики на ръчните хазари за стени

Такова устройство, както беше споменато по-горе, е много по-евтино от електрическото, но работата с него изисква повече време и усилия. В допълнение, този преобразувател за стени е предназначен само за газов блок - няма да се справи с тухла, стоманобетон и други твърди материали. Предимството му е безшумност и слабо образуване на прах.

Характеристики на електрически халета за стени

С помощта на това оборудване можете да направите електрически канали не само в газобетон, но и в материали като стоманобетон, тухла и други с висока твърдост.

В допълнение, към електрическата машина за бразди може да се свърже прахосмукачка, което ще предотврати отлагането на слой прах върху околните предмети.

Недостатъкът на такива устройства е силният шум, който излъчват по време на работа. Това има пагубен ефект върху слуха на служителя, както и върху нервната система на съседите, ако засенчването се извършва в жилищна сграда. Когато работите с електрически преградител за стени, е необходимо да носите защитно облекло, а също така да използвате защитно оборудване - респиратор и очила.

Електрическа фреза - стенорезачка

Устройството и видовете ръчни бразди

Това оборудване се състои от парче метална тръба, към която е заварена метална дъга, която действа като режещ елемент, и две стягащи рамена. По-скъпите модели са оборудвани с диамантен накрайник.

Съществуват два вида ръчни хазари:

 • За разрязване на хоризонтални повърхности.
 • За работа с вертикални повърхности.

Няма фундаментални разлики между тези устройства. Те се различават една от друга само по това, че дръжките под налягане са фиксирани под различни ъгли, а основните тръби не са огънати по същия начин. Разликата в устройството се дължи на целта да се разпределят правилно силите, приложени към устройството, при нарязване както на вертикални стени, така и на повърхности, разположени хоризонтално.

Пример за хоризонтален преследвач на стена във видеото:

Как да работите с ръчен преходник за стени

Изрязването на канали с такъв фреза за бразди се извършва в следния ред:

 • Маркирайте повърхността, така че стробът да е равен.
 • Поставете режещата част на устройството в началото на маркирането.
 • С дясната си ръка хванете захващащата дръжка, която се намира непосредствено над режещия елемент, а с лявата ръка дръжката, която е отдалечена от нея.
 • Издърпайте бавно устройството с лявата ръка по маркировките, докато натиснете другата дръжка с дясната ръка.

Хоризонтално прорязване по маркировката

Ръчна фурна, въпреки че не е много скъпа, не е необходимо да се купува от магазин. За малко количество работа можете да направите ръчен преобразувател на газобетон без много усилия сами.

Можете също така да направите газова бетонна преграда за стена, която може да се използва в строителството. Пример за видео:

Изработване на ръчна фурна

Нека да преминем към въпроса как да направите стейзър за газов бетон със собствените си ръце. За да направите най-простото устройство, се нуждаете от парче здрава метална тръба, диаметърът на който трябва да бъде приблизително 20 мм. След това, като измерите 50-60 мм от един от краищата, направете разрез с помощта на шлифовъчна машина, като държите инструмента под ъгъл 45 °. Когато това е направено, огънете горната част на тръбата под остър ъгъл. Домашен стенен хамал, предназначен за газобетон, е готов. По-голямата част от него служи като дръжка, а вторият е режещ елемент за блока от пяна.

Изработката на по-сложен инструмент ще отнеме много усилия. Освен това трябва да имате на ваше разположение заваръчна машина.

Такъв производител на бразди се извършва по следния начин:

 • Заварете в перпендикулярно положение две парчета метална тръба (фитинги) по протежение на централните точки. За частта, която ще функционира като дръжка, е по-добре да вземете по-дебело парче - ще бъде по-удобно да използвате такова устройство.

Домашни стенни халета

 • Дължината на парчето, от което ще бъде направена работната част, трябва да бъде 10-15 см, а размерът на диаметъра трябва да бъде 25-30 мм.
 • От единия или двата ръба на тръбата е необходимо да режете под остър ъгъл - това ще бъде работната повърхност.
 • Заварете късата страна на тръбата към основата. Ъглите на работното парче трябва да са от външната страна.

За да се улесни монтажа на инструмента и да не се допускат грешки в производството, препоръчително е да се направи чертеж преди започване на работа, като се посочат ъглите и размерите върху него.

Визуални стъпка по стъпка инструкции за правене на видео:

Можете ли сами да направите електрически преследвач за стени?

Ако желаете, такова устройство може да се направи у дома на базата на обикновена мелница. Въпреки това, повечето майстори не препоръчват да се прави това по следните причини:

 • Производителността на инструмент, направен от мелница, е доста малък, в допълнение, той има всички недостатъци на оборудването, произведено във фабрика (издава много шум при рязане на блокове и генерира голямо количество прах). Трябва да се използва заедно с мощна прахосмукачка, в противен случай ще се отдели време за почистване на помещението, отколкото за правене на строб.
 • Ако не можете да прикачите два диска към една ос, жлебът ще трябва да бъде нарязан на две стъпки, което ще генерира повече прах и ще увеличи времето.

Рязане на строб с шлайф

 • Невъзможно е да се регулира празнината между дисковете на домашно приспособление с висока точност, в резултат на което жлебът може да се окаже неравномерен.
 • Резачка за бразди, сглобена от мирянин, може да бъде опасна, тъй като рядко се изгражда в съответствие с установените стандарти за безопасност.

Въз основа на това можем да кажем, че ако не се планира мащабна работа, е препоръчително да се направи с ръчна котлова машина.

Но, както вече споменахме, той е подходящ само за газобетонни блокове - по-траен материал е извън неговата сила.

Самостоятелно направен електрически преходник за стена

Ако все още се нуждаете от електрическа фурна, но нямате пари да си купите, можете да опитате да си направите сами. Като основа се използва обикновена мелница.От допълнителните материали ще ви трябва чифт диамантени дискове от газобетон със същия диаметър и допълнителна закрепваща гайка.

Инструментът се сглобява на два етапа:

 • Инсталирайте първия диск и го затегнете плътно с гайката.
 • След това отгоре на първото режещо колело поставете второто и също внимателно закрепете с гайка.

Шлайф с две режещи колела

Когато сами сглобявате стенник, трябва да сте много внимателни. Ако дължината на резбованата част не е достатъчна за надеждното фиксиране на двата режещи колела, по-добре е да откажете използването на такъв инструмент.

Как да осигурим изсмукване на прах?

Домашният производител на електрически бразди, макар да има по-ниска ефективност от фабрично произведен инструмент, не създава по-малко прах по време на канала. За да спасите стените на стаята и предметите в нея от прах, трябва да прикрепите специален корпус към оборудването, в който ще има клон за свързване на прахосмукачка. Тези корпуси се предлагат в търговската мрежа, но можете да направите това устройство у дома и да спестите пари.

Можете да използвате метална кърпа или обикновена пластмасова бутилка, за да направите корпуса. Най-важното е да се оборудва защитата с тръба, към която ще бъде свързана прахосмукачката. Тя трябва да бъде в горната част на предпазителя и трябва да бъде плътно свързана към смукателния маркуч. По този начин, прахът, генериран по време на работа, веднага ще се изтегли във вътрешността на прахосмукачката.

Шлайф с прах за прахосмукачка

заключение

В тази статия разгледахме какво представлява преобразувател за стени за работа с блокове от пяна, видовете на тези устройства и характеристиките на всяко от тях, а също така разбрахме подробно как да направим ръчен и електрически преследващ преследвач за газобетон със собствените си ръце. Надяваме се, че получените знания ще ви помогнат в самостоятелната комуникация в дома.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?