Повикване на кабели и проводници при ремонт на окабеляване в апартамент

Непрекъснатост на проводници и кабели

Проверката на проводниците и кабелите е необходима процедура след пълна или частична подмяна на домакинското окабеляване. Освен това е необходимо да се звъни окабеляването в апартамент или автомобил, когато възникне електрическа повреда, но точното местоположение на неговата локализация не е известно. Разбира се, по-лесно и безопасно е да използвате услугите на специалист за проверка на електрическите комуникации. Но електротехникът от управляващата компания понякога чака дни, а цените на частните занаятчии са много високи. Затова все по-често собствениците предпочитат да извършват прости работи, свързани с електричество. И в тази статия ще говорим как да проверите окабеляването в апартамента, без да прибягвате до външна помощ.

Непрекъснатост на електрическите проводници и кабели по време на фазата на полагане

Монтажът на ново домашно окабеляване винаги е свързан с определени трудности, поради които целостта на проводниците може да бъде нарушена още преди използването на багажника.

Новата линия най-често се полага вътре в каналите или просто над стената, която след това се покрива със слой мазилка и се подлага на други довършителни работи. Първоначална проверка на окабеляването се извършва преди запечатването на строб или стената да се измаза.

Когато окабеляването е фиксирано в стробовете, то трябва да бъде звънено

Ако капитанът беше твърде мързелив, за да направи това, тогава е възможно след неуспешен опит да включи светлината или да използва изход, той ще трябва да длеси мазилката или да отвори жлеб в дебелината на стената.

Прекъсване на проводник в началния етап може да възникне поради вина както на електротехниците, така и на довършителите. За да се избегнат неприятни последици и ненужна работа, е необходимо да се постави електрическа линия според предварително изготвена схема. Преди да свържете проводниците в стената, е необходимо да проверите окабеляването за отворена верига.

Как да се уверите, че окабеляването работи правилно?

На първо място, трябва да сте сигурни, че фазовите и неутралните кабели, както и заземяващият проводник не се свързват един с друг - тоест при липса на късо съединение. Ако качеството на изолацията на проводника остави много да се желае, тогава под въздействието на високо напрежение може да се повреди, което с голяма степен на вероятност ще доведе до късо съединение. Ето защо, когато купувате електрически проводник, не трябва да пестите твърде много и да купувате кабел, фокусиращ се върху най-ниската цена. Ако се съмнявате в целостта на изолационния слой, проверете линията с мегометър.

След като поставите линията, не трябва да затваряте строб и да измазвате стената, без първо да проверите повърхността на кабела по цялата му дължина за механични повреди.

Визуална проверка на електрическото окабеляване

Ако линията не е затворена и не се открият повреди по време на визуална проверка, тя се призовава за почивка.

Как се осъществява непрекъснатостта на окабеляването по време на инсталацията е в следния видеоклип:

Как да звънна на окабеляването в апартамента?

Най-често срещаният начин за проверка на здравето на електрическа линия е да наберете с мултицет (тестер). Мултицет е измервателно устройство, с което можете да измервате различни електрически характеристики:

 • Сила на тока.
 • Волтаж.
 • Resistance.

Има два основни типа на тези тестери: цифров и аналогов (стрелка). Освен това принципът на тяхната работа е един и същ.Цената на обикновен мултицет е ниска и препоръчваме на всеки собственик да има такова устройство на склад, тъй като то ще стане надежден помощник в почти всяка процедура, свързана с електрически измервания и монтаж.

Чрез настройка на вашия тестер в режим на набиране можете лесно да проверите наличието на контакт в която и да е част от окабеляването, да го диагностицирате за отворена верига и също да проверите работоспособността на контакта или превключвателя.

Непрекъснатост на електрическото окабеляване във входната кутия

Как да звънна на електрически кабел с мултицет?

Набирането на тел с помощта на тестер се извършва в следния ред:

 • Задайте мултицетния превключвател в режим на набиране (като правило, LED икона е нарисувана срещу това разделение).
 • Черният тестов проводник трябва да бъде инсталиран в жака COM (понякога е обозначен със заземителен знак или звездичка). Червеният кабел се вкарва в жака, маркиран с Ω (или R).
 • Включете тестера (ако не е предвидено неговото автоматично активиране при завъртане на дръжката).
 • Докоснете едната сонда до другата. Сигналът, който звучеше в този случай, ще уведоми за годността на измервателния уред и неговата готовност за работа.
 • На тествания проводник отстранете изолацията от краищата и ги залепете, докато се появи метален блясък, след което ги докоснете със сондите.

Ако целостта на кабела не бъде нарушена, тогава устройството ще излъчи звуков сигнал и на дисплея му ще се появи 0. Отсъствието на звук и числото 1 на дисплея показва, че тестваният проводник е отрязан.

Целият процес се вижда ясно на видео:

Набиране на домакински кабели

Говорим за апартамент, в който окабеляването на електропроводи отговаря на съвременните стандарти и изисквания: отделна линия преминава към всяка стая, а нейната мощност се доставя чрез собствена „машина”.

Схема на свързване в модерен апартамент

Ако светлината в стаята изведнъж изгасне, но в същото време гори нормално във всички останали помещения, тогава на първо място трябва да проверите дали осветителното устройство работи правилно. Преди да започнете работа, захранването на помещението трябва да бъде изключено. Ако лампата на лампата е прозрачна, счупената нишка ще се види веднага; ако не, ще трябва да го позвъните с мултицет.

Първо трябва да видите дали машините в разпределителното табло са работили или не. Ако те са включени, проблемът най-вероятно се крие в контакта, превключвателя или самата електрическа крушка и окабеляването работи правилно. Когато машината се задейства, е необходимо да се проверят всички елементи на веригата, с изключение на превключвателя, включително самия превключвател.

Машината не работеше

Ако светлината изгасне и превключвателят остава включен, тогава първо трябва да звъните на превключвателя. Ако работи правилно, тогава когато елементът е в положение включено, мултицетът трябва да излъчва звуков сигнал, а в изключено положение числото 1 трябва да се показва на дисплея, ако няма звук.

По-нататъшната проверка се извършва в следния ред:

 • Включете мултицета в режим на измерване на напрежението и след това проверете входа и изхода на прекъсвача.
 • Ако има потенциална разлика на машината, развийте крушката от контакта и докоснете една сонда до централния й контакт, а втората до основата. Ако в същото време няма сигнал и дисплеят показва 1 или 0, лампата е неизправна.

Проверка на крушка с мултицет

 • Ако проверката показа, че крушката работи, трябва да продължите с тестването на касетата. Разглобявайки осветителното устройство, трябва да инспектирате свързаните проводници и контакти. Ако визуалният преглед не разкрие проблеми, проблемът не е в патрона.

Подобна проверка обикновено позволява да се установи, че един от изброените артикули е дефектен. След като го замените или поправите, проблемът изчезва.

Машината работеше

Ако светлината в стаята е била изключена заедно с активирането на машината, първо трябва да проверите касетата и целостта на кабелите, свързани към лампата. Как става това беше описано по-горе.

Ако не бъдат открити неизправности, трябва да звъните окабеляването с мултицет.

Повредите от него не се случват често, но понякога това се случва например при монтаж на декоративни части или инсталиране на окачени тавани.

Процедурата за набиране на електрическата линия е следната:

 • Изключете доставения кабел и го оставете настрана с отвертка.
 • Развийте крушката от гнездото.
 • Поставете мултицета в режим на набиране. Докоснете една от сондите до нулевото ядро, а втората до края на разединената жица. В същото време звуковият сигнал на тестера ще извести за скъсяването на електрическото окабеляване.

Устройството показва, че проводниците са къси един до друг

 • След като се уверите, че има късо съединение, трябва да намерите и след това да отворите разклонителната кутия и да изключите проводниците в нея един от друг.
 • Проверете всички кабелни групи за късо съединение. За да определите затворена зона, първо трябва да звъните на тестера на вериги, разположен на електрическия панел на апартамента. Сигнал, който е звучал едновременно, ще показва неизправност на проводника, водещ от щита към разклонителната кутия. Ако е наред, диагнозата продължава, докато не се намери повреден кабел.

Пример за намиране на прекъсване на проводника във видеото:

От този материал научихте как да позвъните на окабеляването за отстраняване на проблеми с мултицет. Тази процедура е доста проста, но когато се извършва, както по време на всяка друга електрическа работа, трябва стриктно да се спазват мерките за безопасност.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?