Късо съединение в електрическото окабеляване - какво е, причини и елиминиране

Късо съединение на електрическото окабеляване

Независимо от причината за възникването, затварянето на окабеляването е една от най-неприятните (по отношение на диагностика и ремонт) неизправности на всяка електрическа верига - в апартамент, частна къща или производствено съоръжение. Особено труден случай е затварянето на скрити електрически проводници, тъй като проводниците са скрити под слой мазилка. Дори ако в инструментите на домашен електротехник има устройства, които ще ви помогнат да намерите мястото на повредата, без да отваряте стените, тогава за ремонт проводниците все още ще трябва да бъдат премахнати.

Разнообразие от затварящи проводници, техните причини и методи за търсене

Изглежда, че причините за късо съединение в електрическото окабеляване и техните разновидности са различни проблеми, но всъщност те са тясно свързани. Всъщност късото съединение е следствие от редица причини, поради които фазовият проводник е в пряк контакт с нулевия проводник или изолацията между тях не предотвратява появата на дъгов разряд (разбира се, ако има напрежение върху проводниците). Основните причини, поради които окабеляването е кратко и какви могат да бъдат последствията, чрез които можете да определите мястото на повреда, са следните:

Физическо влошаване на изолацията

Възниква във времето и се дължи дори на незначителни, но редовни температурни промени.

Счупена стара изолация на кабела

Обикновено в този случай изолацията постепенно става чуплива от гъвкава - върху нея се появяват пукнатини, в които може да се натрупа влага или прах. В случай на неблагоприятна комбинация от обстоятелства това може да провокира появата на късо съединение през микроарката и това е най-трудният случай от гледна точка на отстраняване на проблеми.

В същото време, навън, всички кабели изглеждат непокътнати, но когато се приложи напрежение към него, след това с течение на времето прекъсвачът избива.

Търсенето на преобладаващото мнозинство от неизправности в електрическата верига става според принципа за проверка на "слабите връзки" - това са всякакви контакти, преходи - всички онези места, на които външната изолация на кабела е изложена по време на монтажа. Ето защо при скрито окабеляване винаги трябва да се започне отстраняване на неизправности в контакти, кутии и щитове.

В резултат - в този случай се извършва внимателно изследване на окабеляването - ако прекъсвачът вече избие, тогава мястото на повреда на изолацията вероятно ще бъде изгоряло и то ще стане видимо. В някои случаи трябва да оправите окабеляването на "стрес тест" - като прилагате повишено напрежение към него. Това е доста екстремен метод, тъй като всъщност е необходимо да се провокира цялостно късо съединение на електрическото окабеляване, след което мястото на неизправността се вижда „с просто око.

Изолация на изгоряла тел

За скрито окабеляване и намирането на микропукнатини в изолацията можете също да използвате мегаомметър, но той ще покаже само наличието на късо съединение в локализиран участък от електрическата верига и не може да определи мястото на възникването му.

След като открием неизправност, тогава в зависимост от общото състояние на окабеляването е необходимо да вземем решение дали да сменим кабела или да направим с възстановяването на изолацията с електрическа лента.

Пример за мегаом метър е на видеото:

Повреда на изолацията от гризачи

Това е доста често явление в селските райони, а в индустриални условия подобни разрушения далеч не са рядкост - мишките пронизват външната изолация на кабелите, а след това вътрешната и затварят фазата с нула.

Трудността при намирането на подобна неизправност може да се крие във факта, че не е известно къде мишката би могла да избере място за своето "хранене". Но от друга страна обикновено мястото на повредата е ясно видимо, затова е достатъчно повърхностно изследване на телта, макар и по цялата му дължина.

Трябва да се има предвид, че тук не винаги има пълноправна верига - понякога мишката може частично да повреди изолацията и да късо съедини проводниците не директно, а чрез себе си. В този случай е много вероятно да се открие мястото на повреда на жицата от мъртво животно, което е приковано към окосената жица от конвулсия от електрически ток. Въпреки че понякога се случва мишката да се изхвърли от кабела, особено ако успява да закъснее жиците директно и ще се получи пълноценно късо съединение на изрязаното окабеляване.

Мишката гриза изолацията на жицата

Значително прегряване на изолацията на кабела

Това не винаги се забелязва за окото, но когато напрежението се прилага към проводниците, електромагнитното поле започва да действа върху тях, което има тенденция да изправя металната им част. Докато жицата работи нормално, това всъщност няма значение, но ако към нея е свързан твърде мощен потребител, тогава проводниците ще започнат да се нагряват. Когато в резултат на това изолацията стане мека, проводниците, под въздействието на електромагнитното поле, ще разхлабят пластмасата отвътре и с течение на времето те ще я пробият напълно. В резултат на това ще се получи пълна верига и прекъсвачът ще избие, а ако нямате никакъв късмет, самата изолация на кабела ще светне.

Докато изолацията на жицата не се стопи, е невъзможно визуално да забележите, че става мек - следователно, след полагане на нова линия или свързване на допълнително електрическо оборудване към нея, е задължително да проверите дали кабелът се нагрява.

Производителите на проводници обикновено посочват на етикетите колко краткотрайни нагревания може да издържи изолацията, но във всеки случай, ако вече е настъпило прегряване, тогава е по-добре да смените кабела.

Изолирана течна изолация

Директно свързване на фазови и неутрални проводници

Причините, поради които захранването с пряко захранване, може да бъде много разнообразно - от банална небрежност, която понякога се допуска по време на инсталирането, до авария поради буря или друго природно бедствие.

Основното тук е, че при директен контакт между фазата и нулата, винаги има рязко увеличение на силата на тока и температурата на токопроводимите проводници. В повечето случаи проводниците не са проектирани да издържат на токове на късо съединение, следователно в точката на контакт възниква мини-експлозия, в резултат на което изолацията изгаря, а разпръснатите разтопени частици на токопроводящите проводници носят пепелта си наоколо. В този случай няма особен проблем как да намерите късо съединение в окабеляването - всичко се вижда с просто око - проводниците се стопяват и всичко наоколо е в сажди.

Тук трябва да се вземе предвид, че саждите, които покриват цялата съседна повърхност, подобно на прах, са в състояние да провеждат електрически ток в определени концентрации, следователно, при елиминиране на последствията от късо съединение, той трябва да бъде внимателно почистен.

Последствия от късо съединение

Как да се предотврати късо съединение

Най-лесният начин е да следвате препоръките, написани в PUE - почти всички записи в тази книга са предшествани от някаква авария или поне спешна ситуация. Е, тъй като най-вероятно никой няма да научи правилата, поне един трябва да се ръководи от здравия разум, който диктува следното:

  • Ако окабеляването е старо, силно се препоръчва да го замените. Ако по някаква причина това не е възможно, тогава поне е необходимо да се инспектират контактите на контактите и да се прецени дали те изискват допълнителна изолация.
  • Ако апартаментът е наводнен от съседите отгоре, тогава дори и нищо да не се скъси, това е причина да се преразгледа усукването на проводниците в разклонителните кутии - под влияние на влагата, лепкавата страна на електрическата лента губи свойствата си.
  • Трябва да бъдете внимателни, когато карате ноктите в стени - неуспешно удряният пирон носи със себе си много „главоболие“ за подмяна на счупена жица.

Силно препоръчително е да се изготви план за окабеляване при извършване на основен ремонт и ако на което и да е място има обрати на проводници, тогава не забравяйте да го посочите на диаграмата - това е потенциална "слаба връзка".

Можете също така просто да направите снимка на проводниците, преди те да бъдат скрити в стената.

Снимка на електрическо окабеляване в стаята

  • В частния сектор е наложително да се предприемат допълнителни мерки за защита на окабеляването от плъхове и мишки - има доста голям брой начини за борба с гризачи, намерени от домакински електротехници - това могат да бъдат метални гофри, размазване на кабели с мастика и други методи.
  • Ако трябваше да включите мощно устройство към контакта, тогава трябва да проверите отново дали контактите и състоянието на изолацията са изгорени.

Пример за намиране на късо съединение със специално устройство - във видеото:

Елиминиране на последствията от късо съединение

Най-често всичко се свежда до подмяна на повредения участък от окабеляването и почти е гарантирано, че ще трябва да изградите кабела вместо неговото изгоряло парче. Основните правила са следните:

  • Пространството, съседно на местоположението на късото съединение, трябва да бъде добре почистено от сажди - това може да провокира повторение на късото съединение.
  • Не трябва да спестявате на жицата и да се опитвате да оставите жива сърцевина, на която изолацията изгоря - винаги е по-добре напълно да замените жицата.
  • Ако все още не е настъпило пълно затваряне, но гнездата са започнали да се стопят, тогава не трябва да се опитвате да ги ремонтирате - след многобройно нагряване / охлаждане металната структура се променя и устройството става по-уязвимо.

Изгорелите контакти на гнездото няма да продължат дълго

Ако окабеляването започна да се скъсява "от старост" (изолацията е станала крехка), тогава това е спешен сигнал за цялостен ремонт - във всеки случай това ще струва по-малко, отколкото премахване на последствията от евентуален пожар.

В резултат - трябва ли да се страхувате от късо съединение

Обикновено самият процес на пълноценно късо съединение в окабеляването е много бърз - всичко се случва в рамките на части от секундата, след което защитата се задейства. Електротехниците от старата школа дори имат черен хумор по тази тема: "Включете го - ако е кратък, веднага ще го видим." Това означава, че всички необходими мерки за сигурност трябва да се прилагат преди възникването на необичайна ситуация, а ако тя се случи, тогава остава само да се премахнат последствията.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?