Различни начини за закрепване на проводници към стената

фиксиране на проводници към стената

Нарастването на броя на потребителите в жилищни сгради, както и в обществени сгради, диктува необходимостта да се заменят проводниците с увеличаване на потреблението на енергия и да се поставят нови вътрешни електрически мрежи.

Доскоро се смяташе, че максималната консумация на енергия за едно семейство може да бъде ограничена от автоматична машина от 6 A или 10 A. Мина много малко време и се появи цяла линия нови домакински уреди, които изискват задаване на текущи граници от 16 A или 25 A. Днес в много жилищните сгради са оборудвани с външни електромери, там са монтирани машини 40 и 63 A.

Увеличаването на броя на потребителите също изисква обновяване на електрическото окабеляване, както и полагане на нови проводници вътре в помещенията. Електрическите уреди са разположени в различни помещения и е необходимо енергията да се провежда към тях, като се организира закрепването на жицата към стената.

Обичайно е да се разделят два вида полагане на електрическата мрежа вътре в сградата:

 • скрито окабеляване се създава вътре в стената или под слой мазилка;
 • отвореното окабеляване предвижда наличието на жица на стената, фиксирана по различни начини.

Създайте скрито електрическо окабеляване

скрито окабеляване в стената

Самият термин предполага поставяне на електрически проводници вътре в стената. Те ги крият по различни начини. В същото време много зависи от вида на стената и как е създадена. Стените на жилищна сграда са:

 • тухла, тук има различни опции: плътна зидария, куха зидария, комбинирана или многослойна;
 • от стоманобетонни панели;
 • дървени от дънер или бар;
 • sip панели;
 • монолитен бетон;
 • рамково-панелни структури.

Във всеки случай е необходимо да се решат въпросите на крепежните елементи за окабеляване, като се вземат предвид особеностите на стената.

Скрито окабеляване в тухлена стена

закрепване на проводници към тухлена стена

Когато закрепвате тел към тухлена стена, трябва да решите следните задачи:

 • шлайфайте жлеба, където електрическият кабел ще се побере
 • прикрепете кабела вътре, разпределяйки го според проекта;
 • скрийте жлеба с бързо настройващи се решения.

При наличието на перфоратор със съответния работен орган, въпросът за прорязването се решава просто.

 1. На стената се начертават линии, по които трябва да оформите канал (канал или жлеб в стената).
 2. Вибрационният ефект на перката на перфоратора е унищожаването на тухли на правилните места.
 3. С помощта на ъглошлайф (шлайф) с диск за рязане на камък, секцията на канала се финализира до желания размер.
Съвет № 1. Когато чипирате, трябва да използвате лични предпазни средства: респиратор и очила (защитна прозрачна маска).

Съвет № 2. Периодично овлажняване на въздуха в работната зона прави прахът да се утаи по-бързо.

Важен проблем е закрепването на кабела. Ето опциите:

 • незаменяеми кабели - те са фиксирани със скоби или специални метални скоби. Някои специалисти го правят още по-лесно, чукат малки гвоздеи вътре в канала и закрепват проводниците към стената с кабелна вратовръзка. Можете просто да фиксирате позицията на кабела с жица;
 • кабелите, които ще бъдат заменени, се полагат вътре в кабелните канали. Те използват гладки пластмасови тръби или гофрирани тръбопроводи. Фиксирането на тръбите в каналите се извършва с клипове или скоби.
Важно! За предпочитане е да монтирате сменяемите кабели към стената, те могат да бъдат заменени, без да повредите стените.

Ако се строи нова къща, тогава е възможно да се предвиди полагането на пластмасови тръби за скрито окабеляване по време на фазата на строителство.Особено удобно е да полагате кабелни канали между слоеве от зидария или в празнини от добре зидария, изпълнена с изолация. За да можете лесно да издърпате кабела в бъдеще, вътре в пластмасовите тръби се изтегля мека стоманена тел с диаметър 2 ... 3 мм. По-късно, на етапа на закрепване на проводниците към стените, те са прикрепени към проводника и издърпани към разпределители, контакти, осветителни тела и ключове.

Съвет № 3. Ако трябва да положите кабела през стената, препоръчително е да използвате спомагателна метална или пластмасова тръба с подходящ диаметър. Това гарантира, че проводниците са защитени от механични повреди по време на довършителните работи.

Пример за инсталиране на електрическо окабеляване в тухлена къща е показан в това видео:

Скрито окабеляване в стоманобетонни панели

скрито електрическо окабеляване в стоманобетонни панели

В предприятията, където се произвеждат стоманобетонни стенни панели, задължително се организира производството на панели с кабелни канали, положени вътре под формата на гофрирани тръби. Те са по-скъпи от конвенционалните панели, но част от увеличението на разходите по време на фазата на строителството се компенсира от удобството на скритото окабеляване в стената. За да фиксирате проводниците, не е необходимо да прекосявате стените, просто трябва да се фиксирате към проводниците и след това да опънете проводниците в необходимата посока.

Съвет № 4. Понякога се налага да прокарате мека жица през кабелния канал, ако не е там или ако проводниците са изгорели. В този случай използвайте кабел с диаметър 3 мм. Краят му е споен, за да не се "намръщи". След това се изтласква в тръба с диаметър 6 ... 10 мм и се насочва в кабелния канал. След това натиснете, докато превъртате. Така че можете да плъзнете до 3-4 м кабел и след това да прикрепите проводници към него и да поставите електрическата мрежа.

Скрито окабеляване в монолитна стена

монолитно окачване на стени

Монолитни стени, изработени от лек бетон, са един от начините за бързо изграждане на сгради. Характеристика на монолитните конструкции е използването на постоянен кофраж и редовно укрепване на бъдещата стена. На етапа на строителство компетентните разработчици използват пластмасови тръби, които са инсталирани преди изливането. Тук е удобно да се използват специални фитинги: лакти и тройници, - за извеждане на кабели на правилните места на стената. Полага се тел, а краищата от двете страни са обвити с електрическа лента от различни цветове. Ръководени от цвят, е лесно да положите определени проводници към желания потребител.

Ако кабелните канали не са положени, каналите се прерязват във фиксирания кофраж. Кабелът се полага във формирания жлеб, фиксира се с кабелна вратовръзка или метална скоба, а жлебът е запечатан с алабастър. Това донякъде нарушава структурата на стената.

Съвет № 5. За да възстановите структурата на повърхността на стената, следователно подсилващите мрежи се залепват към каналите преди окончателното довършване.

В дървени, рамкови панели и къщи от лешоядни панели обикновено не се прави скрито окабеляване. Тук е по-добре да се организира открито полагане на кабели, за да се експлоатира безопасно сградата в бъдеще.

Създайте отворен кабелен сноп

отворено реколта окабеляване

Отвореното окабеляване се извършва с проводници, усукани в сноп. За фиксиране на жицата на стената се монтират керамични изолатори, след което се закрепва обрат, поставяйки ги отгоре на изолатора. Понастоящем винтидж стилът се е превърнал в една от модните тенденции, поради което методът, прилаган в зората на появата на електрическата крушка на Илич, отново се използва в строителната практика.

Истинското открито окабеляване е скрито в кабелните канали. Индустрията е усвоила няколко стандартни размера пластмасови канали, които представляват дълга кутия. Един или повече кабели могат да бъдат положени вътре. Кабелният канал е затворен отгоре със затварящ се капак.

полагане на кабелен канал

За да положите кабелен канал, няколко стъпки се изпълняват последователно.

 1. Според проекта посоката на канала е очертана на стената.
 2. Свалете капака от канала.
 3. С помощта на самонарезни винтове кабелният канал е прикрепен към стената.Разстоянието между винтовете се препоръчва не повече от 60 см хоризонтално и до 90 см вертикално.
 4. Свържете каналите заедно. Ако е необходимо, изрежете дупки в стените със строителен нож. Необходимите канали са свързани към тях.
 5. Телта е положена вътре, тя се закрепва с кабелна вратовръзка, така че да е компактно разположена и да не излиза отвъд.
 6. Затворете капаците. Те се опитват да регулират ставата така, че да я направят по-малко забележима.
 7. В краищата на каналите са монтирани разклонителни кутии или фитинги (изключени или гнезда).
Съвет № 6. За да направите кабелния канал да изглежда монолитен, изместете връзките на капаците и самите канали.

Характеристиките на окабеляването в кабелните канали са описани в този видеоклип:

Отвореното окабеляване в сервизните помещения може да се извърши без кабелни канали. Проводниците са положени по протежение на скоби, които след монтиране на стена или таван се привличат към повърхността. Разбира се, такъв монтаж не е естетичен, но сигурно фиксира кабела на правилното място.

Съвет № 7. При липса на закупени продукти, телбодите понякога се нарязват от пластмасови бутилки или метални кутии от напитки. Тези скоби са достатъчно здрави, за да държат проводниците на място.

Можете да скриете окабеляването в къщата, като използвате пластмасови первази. Те имат кухина, затворена от капак. Основната цел е фиксирането на перваза към стената. Допълнителна цел е да прикачите жицата и да я насочите до желаното място.

Первази с големи канали могат да бъдат намерени на строителните пазари. В тях се полагат телени снопове, разпределяйки ги вътре в стаята. Този метод за полагане на електрическата мрежа е удобен за поставяне на проводници за телевизия или домашен интернет.

Съвет № 8. Ако трябва да се предпазите от смущения, използвайте екранирани проводници, тогава те няма да повлияят един на друг.

Във всеки дом можете удобно да извършите компетентно закрепване на жицата към стената, за да можете безопасно да работите с домакински и други електрически уреди в бъдеще.

Съветваме ви да прочетете:

Икономични електрически нагреватели - мит или реалност?